Boom for co-working i småbyer og bygder: Starter kapitaljakt
Blender Collective i Fredrikstad utvidet med 1000 kvadratmeter midt under korona for å ta unna etterspørselen. Organisasjonen Co-Working Norge melder om fullt kjør over hele landet, men én ting mangler.
– Bare de siste uken har vi hatt befaring med 8 potensielle medlemmer på coworking-plass, forteller Jørgen Schrøder Aanonsen. Han er styreleder ved Fredrikstads største gründerhub og co-working-sted Blender Collective og rådgiver i akseleratorprogrammet på huset.
De siste årene har Blender holdt hus i første etasje av en kontorbygning i Fredrikstad sentrum. Nå har de sammen med gårdeier Cityplan, bygget om hele fjerde etasje. Det doblet antall kvadratmeter til over 2000 hos Blender, og antall medlemmer til nærmere 200.
Aanonsen viser oss rundt i den splitter nye etasjen med lyse gulv, store vinduer og somg har både private kontor og åpne kontor løsninger. Allerede har selskaper begynt å flytte inn i den nye etasjen.
Der mange før kanskje tenkte at suksess innebar å sette seg på toget til Oslo, er det nå fullt mulig å bygge et selskap med base i Fredrikstad, eller ha arbeidsstyrken fordelt på flere steder, ifølge Aanonsen.
–Vi ser i større grad at arbeidslivet er mer digitalt, og at folk ser en verdi av å bo et sted som er mindre dyrt og travelt enn for eksempel Oslo, sier Aanonsen.
- Korona har vært godt for co-working i distriktene
Fredrikstad er ikke det eneste coworking-spacet utenfor storbyene, som opplever pågang. I Lillehammer sitter Thorild Andersen på Fabrikken, som er tilknyttet Høgskolen i Lillehammer. Der sitter en god blanding av etablerte bedrifter, stringere og startups i forskjellige faser.
Fabrikken har i likhet med Blender i Fredrikstad sett at korona har vært positivt for disse møteplassene for startups.
Andersen er også leder i den nystartede organisasjonen Co-working Norge, som er en samling av 20 coworking-steder fra Ål i Hallingdal til langt opp i Nord-Norge.
–Korona har vært godt for coworking i distriktene. I fjor hadde Oslo for første gang på lenge befolkningsnedgang. Arbeidslivet tror jeg er endret for alltid, med mer bruk av hjemmekontor og mer fleksible kontorløsninger. Det er våre medlemmer tjent med og det merkes godt i pågangen, sier Andersen.
Andersen har ikke full oversikt over akkurat hvem det er som står for den økte etterspørselen, men mener det er en god miks av flere oppstartsbedrifter, stringere, satelittkontor og mindre, etablerte selskaper som liker fellesskapet co-working gir.
Målet med Co-working Norge er å skape en paraplyorganisasjon som sammen skal utvikle konseptet i Norge og dele på kunnskap og erfaringer. Er man medlem på et, har man automatisk mulighet til å jobbe fra en av de andre coworking stedene under Co-working Norge.
Mangel på kapital
Tilbake i Fredrikstad forteller Jørgen Schrøder Aanonsen at antallet gründere og startups i byen har sett et realt løft de siste fire-fem årene.
Spesielt innen edtech, medtech og IT, hvor det er sterke miljøer på Høgskolen i Østfold, like ved Blender, har vært nyttig.
At byen ligger en times kjøretur fra hovedstaden og har fått et urbant løft har også gjort at terskelen for å flytte eller starte opp her, er lavere, forteller han.
Men det er fortsatt ting som mangler for at Fredrikstad virkelig skal kunne skinne på startup-scenen: risikovillig kapital.
Blender er et av initiativtakerne til Co-working Norge. En av grunnene til samarbeidet, var å hjelpe til å løse kapital-utfordringene til startups utenfor de største byene.
På spørsmål om hvilke store investorer som er aktive i byen, klarer ikke Aanonsen å nevne et eneste navn.
–Det er en av tingene vi jobber for å endre. Vi er i dialog med flere lokale investorene og prøver å etablere et tidligfasefond tilknyttet Blender. I tillegg inviterte vi ned investorer ofte på pitcher og events. Det har ikke blitt så mye av det de siste året, men vi er svært optimistiske på årene som kommer, sier han.