skatt
Britisk startup-miljø frykter foreslått skatteøkning
Største skatteøkning i UK siden 1993: Høyere kapitalgevinstskatt og endringer i «non-dom»-status.
Storbritannias finansminister Rachel Reeves lanserte onsdag den mest betydelige skatteøkningen på 30 år, med tiltak rettet mot å finansiere økte budsjetter for helsevesenet og utdanningssektoren.
Blant endringene er en økning i kapitalgevinstskatten til 18 prosent for de som betaler standard rate og 24 prosent for de med høyere rater, samt en heving av arbeidsgiveravgiften til 15 prosent.
Dessuten fjernes den såkalte «non-dom»-statusen, som tidligere gjorde det mulig for britiske skatteytere å unngå skatt på inntekter fra utlandet.
Tiltakene blir møtt med bekymring blant gründere og investorer i teknologisektoren. Phil Bungey, medgrunnlegger av Prosper, frykter at økte skatter vil avskrekke unge gründere fra å starte nye selskaper, og at mange vil vurdere å flytte til land med mer gunstige skattevilkår.
Han mener endringene særlig kan skade fintech-sektoren, hvor velkapitaliserte selskaper i senere stadier kan søke til andre land for å unngå økt skattetrykk, rapporterer Tech.eu.
Også Dom Hallas, direktør i Startup Coalition, uttrykker skuffelse over økningen i kapitalgevinstskatten og BADR, selv om han påpeker at de mest drastiske endringene heldigvis ble unngått.
For teknologimiljøet vil de nye tiltakene likevel være utfordrende, og det er stor frykt for at Storbritannia kan miste sitt konkurransefortrinn som innovasjonshub, spesielt innen helseteknologi og grønn energi, sier Russ Shaw i Tech London Advocates.