Psykisk helse
Mener flere tech-ledere bør ta i bruk coacher
I en bransje preget av mange kompliserte utfordringer, får flere tech-ledere hjelp for å håndtere psykisk helse og styrke konkurranseevnen, ifølge coach Calin Fabri.
Konflikter blant ansatte, stressende hverdager, uenigheter med investorer, et styre som ikke har skjønt helt hva man driver med, og en kasse som truer med å gå tom – listen over utfordringer tech-ledere møter daglig kan virke endeløs.
Gjerne skal alt også løses i ekstremt hurtig tempo i et raskt skiftende teknologimarked.
Samtidig, med økende oppmerksomhet rundt psykisk helse, og stadig flere som tør å åpne opp om utfordringer, har bruken av ledercoaching for å håndtere problemene vokst betydelig de siste årene, mener Calin Fabri.
– Gründerreisen og mental helse har blitt mer i fokus for flere, påpeker han, som selv har coachet ledere for flere vekstbedrifter fast hver uke i snart to år etter at han sluttet i det europeiske venturefondet Peak Capital.
Trenden han ser håper han kan bidra til å styrke Europas konkurranseevne på den globale arenaen.
Selv har han et personlig mål om å hjelpe opptil 10.000 entreprenører innen 2030 på en eller annen måte.
En voksende trend
Ifølge Fabri har coaching lenge vært populært blant de mest fremtredende lederne i Silicon Valley, som Sam Altman og Brian Armstrong.
At trenden har kommet til europa mener han man blant annet kan se hos de største europeiske VCene:
– Vi ser strategien blir implementert på porteføljenivå av Atomico, Cherry Ventures og Earlybird, for å nevne noen. De tilbyr eller anbefaler coaching til selskapene de investerer i, sier han.
Årsaken er trolig altså den økte bevisstheten rundt psykisk helse, tror Fabri:
– Rent forretningsmessig gir det mening. Etter å ha investert millioner i et selskap, er det naturlig å sørge for at tech-lederne får verktøyene de trenger for å yte sitt beste, argumenterer han.
Blant europeiske coacher som har blitt populære peker han på Julius Bachman i Dach-regionen (Tyskland, Østerrike og Sveits) og Dave Baley i Storbritannia – i tillegg til seg selv.
Så langt har han coachet ledere i syv tech-bedrifter.
Fabri kan ikke avsløre hvilke selskaper det gjelder, men kan si at de er spredt over Europa og har mellom 0,5 millioner euro og 30 millioner euro i årlig gjentakende inntekter (ARR).
En sparringspartner
Som coach er Fabris rolle å være en nyttig sparringspartner – en person man trygt kan dele problemer med.
– Kjernen tror jeg er å stille reflekterende spørsmål og speile det de sier. Om de kommer med dette og dette problemet, er min jobb dermed å spørre hva som kan være hindringen for å løse det. La dem resonnere selv altså.
– Spesielt om man har klart å skaffe mye vekstkapital er det stort behov for å vokse veldig raskt, som fører til en hverdag med mange oppturer og nedturer, påpeker han.
Mange trenger derfor emosjonell støtte og råd, mens andre trenger mer business-rettet veiledning, som han også kan bidra med.
– Jeg forsøker også å holde dem ansvarlig overfor målene dere. Jeg må dermed vite når jeg skal lytte og når jeg skal pushe dem litt, sier han.
I tillegg til å ha jobbet for Peak Capital, har han erfaring fra No Isolation, der han jobbet som ekspansjonsjef fra 2017 til 2018.
– Jeg har derfor sett utfordringene vekstselskaper må håndtere fra 360 grader. Avhengig av hvilke problemer det er snakk om, er det altså svært sannsynlig at jeg har sett problemet fra to eller flere vinkler tidligere, påpeker Fabri.
Erfaringen mener han er svært verdifull:
– Tech-ledere har «by default» (som standard) lite tid, så om man ikke forstår problemene de står i kan de klart bli utålmodige.
Utfordringene han gjerne hjelper tech-lederne å håndtere varierer mye.
– Det er to problemer jeg ofte ser: Følelsen av å være overveldet. Du vet, følelsen av at å-gjøre-listen har tatt over kontrollen. Det andre er menneske-relaterte problemer (for eksempel innad i teamet).
Verdt det
Som coach selv mener Fabri naturlig nok å bruke noen tusen kroner i måneden på coaching er verdt det:
– For å dra paralleller til idretten: En idrettsutøver har gjerne flere coacher – en ernæringscoach, en mental coach og så videre.
Fabri tar rundt 1.000 euro i måneden (cirka 12.000 norske kroner), som er i den nedre til midtre delen av prisskalaen for hva som er vanlig å ta. De som er spesialisert på Europa tar mellom to til fire tusen euro per måned, mens de i Silicon Valley tar opptil 10.000 euro per måned, ifølge han.
–Å investere i coaching kan dermed koste under halvparten av det man ville betalt en junior ansatt. Samtidig kan verdien man får fra en coach for et hurtigvoksende selskap være uvurderlig sammenlignet med kostnaden, argumenterer Fabri.