BANK OG FINANS
Bulder vokser for sakte. Slik skal den nye sjefen fikse det
Utlånsveksten i digitalbanken Bulder ble lavere enn ønskelig i fjor. Den nye sjefen har allerede tatt grep.
I løpet av februar faset Bulder i det stille ut Bank fra navnet. Kravet fra myndighetene om å droppe Bank i navnet fordi Bulder ikke var en selvstendig bank, men en del av Sparebanken Vest, var ganske så lett å akseptere, ifølge den nye sjefen Simen Eilertsen.
– Den endringen hadde nok mer å si for oss enn for kundene. De fleste har jo kalt oss Bulder helt siden starten, sier han til Shifter.
Det er gått nesten fem måneder siden Eilertsen tok over sjefsstolen etter Torvald Kvamme, og han føler seg allerede ganske så hjemme i den.
– Jeg kjente jo organisasjonen godt fra før. Jeg har vært en utvidet del av ledergruppen og har hatt ansvar for strategiarbeidet i Bulder siden oppstarten. Så overgangen har ikke vært veldig stor, sier han.
– Om man snakker fotballspråk: Du var den assisterende treneren som tok over da hovedtreneren fikk ny jobb?
– Det var en god sammenligning, humrer Eilertsen.
Tok grep med en gang
Han har heller ikke nølt med å ta grep. I fjor oppsummerte Torvald Kvamme de første årene med Bulder, og sette nye mål for de kommende tre. På listen sto blant annet 60 milliarder kroner i utlån ved utgangen av 2024. Det ble også satt opp tre nye strategiske «veddemål», som Eilertsen var med å formulere:
- Å få plass digital støtte for kunder som har tar opp nytt boliglån. Per i dag er alle Bulder-kunder folk som flytter sitt boliglån fra en annen bank.
- Bli et reelt hverdagsbank-alternativ for nordmenn.
- Nullvisjon for manuelt arbeid ved lånesøknader.
– Målene står fast de, men en av de første beslutningene jeg tok var å utsette alle strategiske initiativ til vi har fått ordentlig dreisen på hovedvirksomheten, som er å få folk til å flytte boliglånet til oss, sier Eilertsen, og fortsetter:
– Hver eneste måned har vi flere tusen mennesker som er inne i låneprosessen vår, men vi har et stort oppsidepotensial i å få flere av dem til å fullføre prosessen.
Effektivere automatisering
– Så du ikke er helt fornøyd med det viktigste premisset for Bulder – en effektiv og automatisert behandling av lånesaker?
– Vi ser at det er en av flaskehalsene for å kunne skalere godt nok. Og vi mener det finnes mange lavthengende frukter å plukke, som vil bidra til stor vekst i løpet av kort tid, sier han.
Så snart den utfordringen er løst, vil arbeidet med å få på plass en automatisering også av lånesøknader for nye boliglån ta ny fart. Bankbytte er nemlig en relativt liten del av boliglånsmarkedet. I 2021 sto det for åtte prosent av det totale volumet med boliglån.
For å nå målet på 60 milliarder kroner, må Bulder kapre en andel av nyutstedte boliglån. Eilertsen har som mål å kunne begynne å spise seg inn på det området innen det neste året.
Lavere utlånsvekst
Da Sparebanken Vest presenterte 2022-resultatet i begynnelsen av februar, kom det frem at utlånsveksten i Bulder var klart lavere enn året før.
I 2021 sto Bulder for 7,7 prosentpoeng av Sparebanken Vest sin totale vekst i personmarkedet, som var på 12,5 prosent. I 2022 var tilsvarende tall fire prosentpoeng, av en total vekst på 9,7 prosent.
Eilertsen forteller at fjorårets nedgang i utlånsvekst har hatt en god del å si for beslutningen. Det kan også se ut til at fokuset på å løse opp i flaskehalsene kan ha hatt en viss effekt.
Ved utgangen av 2022 hadde Bulder utlån for 24,2 milliarder kroner, opp fra 18 milliarder et år tidligere. De to første månedene i år har utlånsvolumet vokst med omtrent én milliard per måned, slik at Bulder nå har passert 26 milliarder kroner.
– Det er fortsatt et godt stykke igjen til målet om å ha lånt ut 60 milliarder kroner ved utgangen av 2024?
– 60 milliarder er målet vi jobber for. Om det så blir 2024 eller midten av 2025, er litt underordnet, sier Eilertsen.
Utlånsvolumet på 26 milliarder er fordelt på 11.200 boliglån. Det gjør at et gjennomsnittlig lån er på 2,3 millioner kroner. Det er lavere enn i mange andre banker, og henger først og fremst sammen med at de fleste av kundene har gått etter de best prisede lånene der grensen for belåningsgrad er 50 prosent.
Med samme gjennomsnittlige lånestørrelse, vil antallet lån måtte øke til 26.000 for å nå utlånsmålet på 60 milliarder kroner.
Vokser på banknyheter
Ifølge Eilertsen er Bulder også litt avhengig av at det snakkes bank blant folk. Som da det ble kjent at DNB ønsket å kjøpe Sbanken i 2021. Det første til en skikkelig oppsving i antallet kunder - betydelig større enn året etter da kjøpet ble godkjent.
– Vi er den banken som er best posisjonert for nyheter fordi så mange av våre kunder aktivt anbefaler oss videre. På vei mot våre mål tar vi derfor imot alt som gjør at bank blir et tema rundt lunsjbordet med åpne armer, sier Eilertsen.
Riktignok ble det ingen kundeflukt fra Sbanken heller - faktisk økte tilfanget etter at planene om et oppkjøp ble kjent.
Løft med Apple Pay
Om utlånsveksten til Bulder gikk litt tregt i 2022, var veksten i aktive kunder desto bedre. Det vil si de som åpnet lønnskonto og brukte Bulder til daglige transaksjoner..
Ifølge Eilertsen mer enn doblet Bulder antallet aktive kunder, slik at de nå er noe flere enn lånekundene.
– Vi har bygget en bank-app fra scratch. Når vi nå har fått på plass alle basisfunksjonene kundene ønsker seg ser vi at stadig flere kunder velger oss som sin dagligbank, sier Eilertsen og legger til at banken gikk fra en innskuddsdekning på 4 prosent til 18 prosent i fjor.
– Hvor mye har Apple Pay hatt å si for veksten?
– Mye. Vi ser at Apple Pay er noe som kundene våre tar i bruk. Vi har en høy andel av våre kunder som bruker det, sin
Ifølge Bulders interne statistikk ble 20 prosent av alle transaksjoner i januar og februar betalt med mobilen. Noen Android-brukere er med å løfter statistikken, men de aller fleste bruker Apple Pay.