Christoffer Hernæs gir seg som digitaldirektør i Sbanken
Fintech-forkjemper og bankdirektør Christoffer Hernæs er på vei ut døren av Sbanken. Dette har han lært etter nesten fire år i banken.
— Det er vemodig å forlate Sbanken, men i og med at mine oppdrag knyttet til ansettelsen som CDO på mange måter var fullført, føles det nå, etter å ha bistått i etablering av ny organisasjon, naturlig at jeg tar steget videre. Ettersom Sbanken befinner seg i Bergen, og jeg og min familie bor i Oslo var dette noe jeg gikk inn i med en tre-til-fem års horisont, sier Christoffer Hernæs, avtroppende CDO i Sbanken til Shifter.
Han forteller at det var lett å si da han aksepterte jobben, men vanskeligere å si etter fire år.
— Det er ikke lett å forlate de menneskene jeg har blitt glad i, og liker å jobbe med, sier Christoffer Hernæs.
Før Sbanken-jobben var han direktør i Sparebank1-gruppen.
Måtte ta et valg om "all or nothing"
— Hvorfor slutter du?
— Med ny leder er vi nå inne i en ny strategiperiode, og jeg måtte ta et valg mellom «all or nothing». Da vi gikk inn i 2020, gikk min rolle mer over til å dreie seg om drift og forvaltning framfor utvikling og innovasjon,. Etter å ha bidratt med etablering av ny organisasjon var det tid for meg å tenke nytt på hva som blir neste steg for meg og min karriere, sier han.
Han sier han blant annet vært med på å etablere en offshore utviklingsenhet i Lisboa, gjennomføre en kjernebankfornyelse, lede an en digital fornyelse gjennom overgangen til ny API-basert plattform som grunnlag for å operere som bank som en plattform og etableringen av diverse partnerskap, samt sørge for at Sbanken møter nye regulativer og lovverk på best mulige vis.
— Vi har også økt innovasjonstakten, lansert nye forretningsområder som SMB og gjort banken i stand til å møte endringene bransjen går gjennom og fortsatt vil møte fremover.
Hernæs understreker at han gjerne skulle vært med videre, men at han har konkludert med at han må rette blikket eksternt for å finne det neste naturlige steg.
— At jeg på samme tid har min familie i Oslo, gjør også valget mer naturlig. Jeg har likevel ikke annet enn stor tro på den videre reisen til Sbanken, og er klar for å gi stafettpinnen videre. Jeg eier fortsatt aksjer i banken og vil fortsette å gjøre det, sier han.
Dette har han lært
— Hva har du lært av oppholdet i Sbanken?
— Enormt mye. Det her jo vært min første ordentlige lederstilling. Tidligere hadde jeg en stabslederrolle i Sparebank1, og det er stor forskjell å gå fra én analytiker og tilgang på noen trainees til å lede opptil 125 mennesker, der 20 stykker sitter i et annet land med en bredde av spisskompetanse som var samlet under min avdeling.
— Men hva har du lært?
—Den viktigste erkjennelsen, er at alle ikke motiveres av det samme som meg, så man må ta seg tid til bli kjent med de ansatte. Det er lettere sagt enn gjort når man sitter i toppledelsen og er i møter hele tiden, så man står i en spagat der tiden aldri strekker til..
— Hva annet har du lært?
— Det å ha brukt mer tid på den relasjonelle delen av ledelse, er noe jeg ville gjort annerledes når jeg ser tilbake med etterpåklokskapens uendelige visdom. Personlig er jeg veldig resultat- og oppgavefokusert. Som leder av en stor linjeorganisasjon, så ville jeg brukt mer tid på relasjonene dersom jeg skulle gjort det om igjen. Der kom jeg litt sent på ballen. Hadde jeg visst det jeg vet nå, ville jeg brukt mer tid på menneskene fremfor oppgavene. Det er altfor lett å gå rett inn i leveransemodus og havne i en spiral hvor man blir opptatt hele tiden, sier han
Brenner for å skape endringer i store organisasjoner
— Hva slags jobb ser du etter nå?
— Det skal jeg bruke tid på å finne ut av. Jeg vil finne noe som er meningsfullt og som gir meg energi, slik at jeg kan gå all inn i det neste jeg foretar meg, sier han.
— Hva gir mening for deg?
— Det å skape og utvikle noe. Det har vært en fellesnevner i min karriere. Men først skal jeg gjøre litt egne ting før jeg forplikter meg til en ny fast jobb. I september 2019 var jeg fast bestemt på at jeg innen september 2020 ikke skulle pendle mellom Oslo og Bergen lenger, forteller Hernæs.
Han poengterer at man får en distanse fra seg selv til oppgaven som skal utføres og man stiller seg spørsmålene: Hva er egentlig mitt «skillset»? Hva har jeg egentlig oppnådd?
— Jeg tror det må være det å skape endring i store organisasjoner. Gjennom å analysere situasjonen, se en mulig fremtid, lage en strategi og få med meg menneskene som skal gjennomføre. Og spesielt der hvor teknologi er en sentral del for det som skal gjøres, avslutter han.
Hernæs står i stillingen ut august.