Etter noen harde år med oppstart i Stavanger, hadde Innovation Dock kommet seg over kneika, og var klar til å ekspandere. Gjennom vinteren jobbet de frem mot å åpne i Sandnes. Alt var klappet og klart, de hadde funnet de perfekte lokalene i den nye "Havneparken" som var under utvikling. Som seg hør og bør for en "dock", så lå også dette langs bryggekanten.
De hadde akkurat signert kjøpekontrakten da coronaviruset kom og Norge stengte ned - uten at Innovation Dock hadde sikret seg et eneste medlem på det nye coworkingspacet.
- Vi var jo litt nervøse, erkjenner gründer og eier Nils-Henrik Stokke når Shifter møter han og daglig leder Pia Warland i dagens lokaler øst for Stavanger sentrum.
Skyter inn millioner
Det som kunne blitt en sørgelig historie, der den storstilte coworking-satsingen i Rogaland gikk ned i dragsuget av den globale pandemien, har blitt et lyspunkt. I stedet for å trykke på bremsen ga de full gass videre. Godt hjulpet av den kjente finansmannen Tore Gjedebo, som gikk inn med flere millioner i den nye satsingen som til sammen koster 20 millioner kroner. Status nå er at to tredjedeler av plassene i Sandnes allerede er leid ut, to måneder før åpning, og det uten markedsføring.
- Jeg har jobbet med dem i flere år, og da de skulle satse, ville jeg være med. Det er viktig å ha slike miljøer for å skape de tidligfasebedriftene vi trenger. Et sted der gründere kan møte likesinnede mennesker og sparre, sier Gjedebo, som også samarbeider med Innovation Dock gjennom Faunaeksperimentet, et startup-program for små og mellomstore bedrifter med bærekraftige forretningsmodeller.
- De har fått et godt moment i Stavanger, og jeg har lyst til å være med å sette dem på kartet i Sandnes. I det lange løp håper jeg det blir mer enn disse to stedene også, sier Gjedebo, som er opptatt av å skape et nytt næringsliv utenfor den sektoren som tradisjonelt har stått sterkest i regionen: olje og gass.
Eie, ikke leie
Nils-Henrik Stokke tror at det er flere grunner til at de har klart seg bedre gjennom krisen enn en del andre coworking-space. Innovation Dock har for eksempel hatt en strategi der de har eid byggene, slik at de ikke trenger å være avhengige av huseieres eventuelle skiftende planer og humør.
- Dette gir oss mye større trygghet, mener Stokke.
Det har variert hvordan medlemsbedriftene har reagert på virus-krisen. Noen har opplevd sterk vekst, mens andre har fått en bråbrems. Særlig bedrifter knyttet til kreativ bransje og reiseliv har vært i vanskeligheter.
I løpet av krisen har noen medlemsbedrifter forsvunnet ut, mens andre har kommet inn.
- De vi har mistet, hadde ikke så mye å gå på økonomisk da krisen kom, sier Stokke.
Hell i uhell
Stokke erkjenner at de kunne hatt en helt annen vekst, hadde det ikke vært for pandemien. Ting har gått saktere enn planlagt.
Inntektene knyttet til arrangementer har naturlig nok blitt kraftig redusert. Vanligvis har det vært en god inntekt å leie ut lokaler til workshops og seminarer, til store selskaper og det offentlige. Og selv nå når samfunnet har tikket i gang igjen, er det av smittevernhensyn bare plass til halvparten av det de kunne før.
Det har likevel aldri vært helt stille under coronakrisen. Innovation Docks lokaler er til alt hell langstrakte, med egne innganger til hver seksjon. Skal man bruke skole- og barnehagespråk, har de ulike selskapene hatt mulighet til å ha sine egne «kohorter» i stedet for å gå gjennom fellesarealer.
Innovation Dock har også fått sin del av hjelpepakken på 50 millioner kroner som regjeringen bevilget til de private innovasjonsmiljøene da coronaviruset herjet som verst i våres - noe som har bidratt til at de har klommet seg gjennom stormen.
Eget kontor ble til startup-hub
Nils-Henrik Stokke startet Innovation Dock sammen med Magnus Øgård Meisdal i 2015.P
I utgangspunktet var det egentlig ikke en startup-hub de hadde sett for seg. Meningen var i stedet å finne lokaler som de selv kunne sitte i med sine egne prosjekter. De ønsket å være en del av et startup-miljø, men fant ikke det de ville ha. Så da de kom over lokalene som var under oppføring ved Bryggerikaien, valgte de å satse.
Det som først var bare to seksjoner, ble etter hvert til ni seksjoner og hele langsiden langs brygga. I fjor kjøpte han ut de andre eierne, og har det siste året eid 100 prosent av Innovation Dock.
- Det har gått på sparebluss privat for å få til dette. Men nå har vi bikket kneika. Og det at vi nå kan investere i et nytt bygg, er helt fantastisk, fastslår Stokke.
Lavmælte i sørvest
I dag er det rundt 70 selskaper hos Innovation Dock.
- Hva er den største forskjellen mellom gründere fra Rogaland, og det vi ser i Oslo?
- Det har alltid vært en gründerånd på Jæren, men de er kanskje ikke så høylytte som i Oslo. De er forsiktig med å snakke om egen suksess, uten å ha alt på stell først. Noen ganger er det en fordel, men av og til gjør det at det kan gå litt tregt også. Så det har sine fordeler og ulemper, sier Stokke.
Oljeindustrien har gitt mye kompetanse i regionen, og nye selskaper har en fin pool av dyktige folk å ta av, særlig i perioder med lavkonjunktur i bransjen. Under forrige periode med usikre tider, ble det startet en rekke nye selskaper. Det er litt for tidlig å si hva corona-perioden har bragt med seg, men daglig leder Pia Warland tror dette kan skje også denne gangen.
- Mange innser at den trygge, faste jobben ikke er så trygg lenger. Kanskje har de gått og tenkt på å starte noe en stund, så gir dette en ekstra dytt til å gjøre det, sier Warland.
Viktig med olje
- Innovation Dock ligger altså i en region der olje- og gassektoren er viktig for arbeidsplassene, og dere selv tjener også penger på å leie ut til denne bransjen. Hvilket forhold har dere til petroleumsindustrien?
- Det er det som holder økonomien i området oppe, og distriktet her er helt avhengig av den. Mange av de nye selskapene bruker kompetanse og erfaring fra olje og gass, men på nye områder. Det er viktig å fortsette aktiviteten, men også viktig å lykkes med omstillingen.
Han er enig at det trengs et grønt skifte, men at hastigheten kan diskuteres, og at det må skje i et tempo som økonomien tåler.
- Er det noe du tenker at mange i Oslo ikke helt forstår?
- Jeg tror ikke de helt forstår hvor avhengig vi er av olje og gass. Denne regionen står for en stor del av verdiskapingen, som igjen gjør at selskaper i Oslo kan gjøre det godt. Det har lagt grunnlaget for hele velstanden vi har i dette landet.