Jacob Rude Øvstaas (CMO) og Tobias Lagarhus (CEO) har laget dockingstasjonen Black Beast Pro.

Data-gründeren nådde Kickstarter-målet på én dag, men nå rømmer backerne

Lagarhus Production-gründeren blir anklaget for tyveri og svindel. Tobias Lagarhus hevder å ha sitt på det tørre.

Publisert Sist oppdatert

Lagarhus Production har utviklet en dockingstasjon med mulighet for å sette inn et eksternt grafikkort. Boksen, som har fått navnet BlackBeast, skal ifølge gründeren øke hastighet, grafikk og ytelse, i tillegg til at den lader maskinen.

For to uker siden fikk selskapet vise frem docking-stasjonen på verdens største teknologi-messe, CES i Las Vegas, samtidig som Kickstarter-kampanjen startet.

Gründeren høstet gode tilbakemeldinger, og Kickstarter-kampanjen tikket mot én million, men parallelt kom også anklagene om løgn, stjålet kode samt uvitenhet.

Upolert plastboks

Debatten startet allerede i fjor sommer da Lagarhus tok kontakt på dataforumet eGPU.io for å kartlegge interessen for produktet. Flere reagerte da både på at navnet og utseende var veldig likt Apple's egen dockingstasjon Mac Pro, og på at teknologien hørtes usikker ut.

I forrige uke ble gründerens konto sperret da administratorene ville unngå at han slettet eller redigerte tidligere poster, heter det på forumet.

En administrator skriver også at han var innom gründer Tobias Lagarhaus på CES, men at han ble nektet å se på komponentene til produktet. Han omtaler det hele som «en upolert plastboks, som skjuler ukjente Thunderbolt 3-kort».

Øvrige brukere på forumet anklager blant annet Lagarhus Production for å lyve på seg teknologi og at BlackBeast-boksen ikke er en realitet. Mange reagerer også på at Lagarhus ikke er villig til å vise bilder av hvordan dockingstasjonen ser ut innvendig.

Nettavisen Digi.no var de første til å omtale den skarpe kritikken mot gründeren. Lagarhus sier til Shifter at han forstår at det kommer kritiske røster.

– Når man lager nye produkter og utfordrer andre, vil det alltid stilles kritiske spørsmål, og det må vi tåle. Jeg skjønner det, når det kommer en nordmann på bare 21 år og presenterer et "vidunder-produkt", da blir det skepsis, sier han.

Han understreker at de som skriver på forumene, er folk som har "peiling".

– De sier selv at de er eksperter, og det har de all grunn til å si, dette er flinke folk. Problemet er at de da låser seg når noen kommer med et produkt de har tenkt at er umulig å lage, sier han og legger til:

– Folk er skeptiske til innovasjon og nytenking.

Tobias Lagarhus hadde med seg hele familien på CES.

Stjålet kode

Lagarhus har også blitt anklaget for å ha stjålet en kopibeskyttet kode som brukes på dockingstasjonen. Koden, ved navn Purge-Wrangler, er skrevet av en moderator på eGPU-forumet og skal gi data-entusiaster mulighet til å oppgradere gamle maskiner.

Der koden ble lagt ut, ble det også påpekt at den var kopibeskyttet og bare kunne benyttes til personlig bruk.

Lagarhus avviser overfor Shifter at selskapet har stjålet koden til maskinen.

– Det kom en del forvirring der, og det var litt merkelig. Men vi har aldri tenkt på å stjele en kode for å få dette til å fungere. Vi skal ha offisiell support når produktet er ferdig, sier han.

Til Digi.no sier Lagarhus at de brukte et script i en av de første prototypene, men at de ikke har brukt koden i kommersiell sammenheng.

«Ikke lenger godkjent»

En annen beskyldning går på at selskapet benytter Thunderbolt-teknologi som ikke lenger er godkjent av Apple, og at produktet derfor ikke vil bli sertifisert.

Lagarhaus hevder docking-stasjonen støtter bruk av eksternt grafikkort også på en eldre Macbook, uten Thunderbolt 3, selv om Apple ikke støtter det.

Gründeren sier til Shifter at de allerede er i dialog med Apple og Intel om en sertifisering.

– Vi har en stor samarbeidspartner som jobber på våre vegne, det er ikke vi som skal ta den siste biten. Dette gjøres av proffe folk. Og når kontraktene er i boks, skal vi legge ut all infoen om det, sier Lagarhaus.

Til Digi.no forteller gründeren at de har blitt fortalt at årsaken til at Apple ikke offisielt støtter Thunderbolt 3, er at løsningene ute i markedet ikke er gode nok.

Han legger til at de er i møter med Apple og Intel i Los Angeles, og at en sertifisering av produktet kan ta to, tre uker med etablert leverandør.

Fikk kalde føtter

Lagarhus la ut dockingstasjonen på Kickstarter samme dag som CES-messen, og pengene rant raskt inn.

Etter bare én dag hadde selskapet nådd målet på 250.000 kroner, og summen tikket mot millionen, men raskt kom skepsisen også i dette kommentarfeltet da flere omtalte diskusjonene på eGPU.

«Backet dette fordi jeg elsker konseptet, og det er akkurat dette jeg trenger til mitt oppsett. Men, etter å ha sett kommentarene her og på eGPU er jeg blitt bekymret (…) Jeg liker ikke tanken på å miste 300 dollar», skriver en av de som trakk sin støtte.

Så da selskapet i forrige uke bikket millionen og over 300 forhåndssolgte enheter, trakk summen seg flere ganger tilbake.

Mandag formiddag er beløpet over én million igjen. Det er 17 dager igjen av kampanjen.