De hjelper husbyggere å få orden i håndverkerkaoset:
Nå spikrer Fonn en investering på 30 millioner kroner
Flere norske investeringsfond satser pengene på bygg-tech-startupen fra Bergen, som nå skal hamre på i USA.
Da Shifter forrige gang skrev om det lovende selskapet og deres tjeneste Byggemappen, var gründerne på nippet til å gå utenlands. Nå har de fått skikkelig fotfeste i både USA og Storbritannia, samtidig som de har befestet markedsposisjonen i Norge. Blant de største amerikanske kundene er for eksempel gigantene Brinkman og Roche Constructor – de er begge selskaper som omsetter for milliarder i USA.
Nå henter det tre år gamle selskapet 30 millioner kroner for å vokse videre, fra kjente norske venturefond som Idekapital, Aidiom, Skagerak Maturo, Investinor og Oxer Kapital.
Bekymringer underveis
Kapital-innhentingen har ikke vært helt knirkefri for Fonn, med tanke på at koronaviruset kom dundrende inn over landets grenser midt i prosessen med investorene.
– Vi var jo helt klart bekymret for hvordan korona-situasjonen skulle slå ut. Vi tenkte på det verste, men håpet på det beste. Men etter en knallhard og god jobb fra et suverent team, kom vi i mål, sier Daglig leder og gründer Jan Tore Grindheim.
Store deler av dialogen har av smittevernhensyn foregått på video. Fonn-teamet fikk først helt i sluttfasen møte sine nye investorer fysisk.
– Vi har også vært i kontakt med flere utenlandske aktører, men vi er utrolig fornøyd med kvaliteten på de norske. Vi har hele tiden sett etter kompetent kapital, og det har vi virkelig fått her, sier salg- og markedssjef Daniel Skotheim.
«Uredd satsing»
Investeringen skjer til en verdivurdering på 100 millioner kroner. Pengene skal først og fremst gå til å satse i USA og Storbritannia, samtidig som Fonn skal fortsette veksten i Norge.
80 prosent av selskapets nysalg kommer i dag fra utlandet. Selskapet har allerede fire ansatte i USA og tre ansatte i Storbritannia. Målet er å tredoble omsetningen de neste 12 til 18 månedene.
- Vi har vært uredde i måten vi har angrepet næringen, og vi har vært uredde ved å satse internasjonalt tidlig. Vi skal ytterligere styrke teamene i USA og Storbritannia. I tillegg utvider vi med spesialiserte roller for den første kundekontakten og for å sikre god opplæring og oppfølging av kundene, forteller Skotheim.
Hyttebygging ble til gründerprosjekt
Ideen til Fonn oppstod da gründer Jan Tore Grindheim hadde et eget kaotisk byggeprosjekt da han skulle bygge hytte på Bømlo sør for Bergen. Det hele ble bra til slutt, men opplevdes frustrerende for alle involverte i prosjektet, og med flere feil som kunne og burde vært unngått.
Med hans bakgrunn fra effektiv prosjektstyring innen olje og gassnæringen, så han raskt hvordan et byggeprosjekt kunne gjennomføres betydelig bedre. Sammen med familie og venner med erfaring fra byggenæringen og digitalisering, startet han det som i dag er Fonn, med mål om å revolusjonere prosjektledelse og gjennomføring av byggeprosjekt globalt.
Færre feil i bygg
Appen Byggemappen lar byggeleder og entreprenører samarbeide lettere og mer effektivt om byggeprosjekter, og kan brukes på alt fra å sette opp en skyskraper til å bygge et nytt kjøkken, ifølge Skotheim. Hovedgruppa av kunder ligger i segmentet under de aller største i bygg- og anleggsbransjen, der prosjektansvarlig betaler et fast abonnement på den skybaserte programvaren som holder styr på dokumenter, tegninger og hvordan ting blir gjort.
– Vi tar vekk de lange kommunikasjonslinjene, for å unngå at det ikke skjer unødvendig feil. Rørlegger og tømrer kan snakke sammen direkte, i stedet for at prosjektledere skal være et forsinkende mellomledd, sier Skotheim
Skotheim mener årsaken til suksessen er det ekstreme fokuset på at appen skal være brukervennlig og intuitiv for håndverkere, og at de kan bruke den på telefonene sin uten nevneverdig opplæring.
Før den siste finansieringsrunden var investor-nettverkene Connect BAN og Tripod Capital Collective i Bergen de største eksterne eierne i Fonn, i tillegg til at et utvalg privatpersoner hadde gått inn med kapital. Selskapet har også fått støtte fra Innovasjon Norge.