FrAmtid
«De leker med de utroligste løsningene på noen av de største problemene, også for hvordan Oslo kan løse vannkrisen»
To dager i året drar A-laget av gründere og investorer i kategorien «gjøre verden til et bedre sted» til Oslo for å tenke fritt. Først nå har jeg skjønt hvorfor, rapporterer Jørn Haukøy fra Katapult Future Fest.
Det er mange verdensproblemer som diskuteres på Katapult Future Fest. Klima i sørlige land er ett av dem, men også Oslos vannutfordringer. Jørn Haukøy i Code11 skriver om hvordan årets festival var for han.
Foto: Katapult/Code11
Jørn
Haukøy
General Manager i Code11
Sist uke trommet Tharald Nustad og resten av Katapult-organisasjonen sammen en helt unik samling smarte mennesker på Salt i Oslo. Katapult Future Fest er så atypisk at det for meg oppleves litt som å tre inn i et parallellunivers. Alle skal redde verden. Og da mener jeg faktisk redde verden. Her snakker vi ikke om typen litt naiv nyinnmeldt i Natur og Ungdom (Uten forkleinelse!), men ressurssterke og kompetente folk fra absolutt hele verden, støttet av betydelig kapital som typisk faller i kategorien impact investment. Det er en imponerende gruppe mennesker Nustad og teamet har samlet. Særlig innenfor impact-investereinger tasser hele det globale A-laget rundt mellom naustene og badstuene på bryggekanten.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.
Oppbudet er så imponerende at det for meg er litt rart og trist at norsk presse ikke synes å bry seg. Men når jeg påpeker dette til folkene bak, fnyser de av bemerkningen og påpeker at «hvem bryr seg om norsk presse når fokuset er globalt». Sånn er Katapult Future Fest, eller KFF som kjennere kaller arrangmentet.
Mycorrhizal-nettverk til middag
En god illustrasjon av KFF er samtalene vi hadde på det som kalles “community dinner” etter programmet første kveld. Igjen er alt litt annerledes på KFF. I stedet for gruppemiddag i konferansesal, kurateres deltagerne i små grupper og inviteres på middag hjem til ulike middagsverter. Hvert middagsselskap utfordres med en utopi som besvares i løpet av middagen.
Vår utopiske utfordring var hvordan verdens infrastrukturproblemer er løst i 2030. Har en mistanke om at jeg ble kuratert inn på den middagen siden jeg jobber mot en del energiselskaper. Så når jeg foreslo at det kanskje kunne være en tanke å gjenbruke nettverksprinsipper fra internett på mer tradisjonell infrastruktur som strøm og vann, følte jeg meg veldig frittenkende og visjonær. Da ble samtalen fort overtatt av en dame fra San Fransisco som lett parkerte denne taletrengte nordlendingen i både ord per sekund og gestikulasjon.
Hun mente at det var mye bedre å benytte biomimicry (å etterligne naturen) og designe fremtidens infrastruktur ved å kopiere mycorrhizal-nettverk (teori om nettverket trær kommuniserer gjennom via fungi, populært kalt Wood Wide Web). Og det var også innspillet som ble innlemmet i referatet.
Tidsnære løsninger
På slutten av andre dag var jeg ganske sliten i hodet. Hvordan alger i havet kan mette verden og samtidig binde CO2, og hvordan kvantecomputere fortere kan realiseres med en rufsete tilnærming til kvantecomputing, er langt unna min hverdag. Da jeg i tillegg ikke er veganer, mediterer eller skal rett videre til Davos, skal jeg ikke legge skjul på at jeg til tider følte meg som en fisk på land. Så da jeg dumpet ned med en pils ved siden av Tharald Nustad etter programmet, kom det et lite hjertesukk hvor jeg foreslo å kanskje ha noen sekvenser hvor vi ser på mer tidsnære løsninger. Innvendingen ble blankt avvist, og tanken bak KFF var innlysende når Tharald forklarte.
Dette er folk som jobber hver eneste dag med å realisere sine store ideer. 363 dager i året forholder de seg til gjennomføring og implementering. To dager i året skal alle få lov til å slippe denne vanskelige øvelsen og fritt få tenke, inspirere og bli inspirert av mulige løsninger til de aller største globale utfordringene. Det er Katapult Future Fest.
Evigflyvende droner
Deltagerne på KFF endrer verden. Den samme taleføre dama som foreslo å fikse vannforsyningen til Oslo med å kopiere Wood Wide Web er i hverdagen gründer og leder av et selskap som utvikler evig flyvende droner. Får de det til, kan de være et alternativ til satellitter og dermed blant annet levere mobiltjenester til fattige land eller overvåke ulovlig hogst av regnskog. Samarbeidspartneren er militær.
365 dager i året jobber hun med å holde disse eksperimentelle dronene i lufta. To dager i året tenker hun stort, nytt og annerledes sammen med oss andre på Katapult Future Fest. Og for skeptikerne der ute, dronene flyr om enn ikke evig – ennå!