SILICON VALLEY BANK

De norske gründerne hadde flere hundre millioner kroner på konto da banken kollapset

Den norske gründerduoen bak Vic.ai fikk det travelt da de ble rammet av den største bank-kollapsen siden finanskrisen.

Gründerduoen i Vic.ai, Kristoffer Røil og Alexander Hagerup.
Publisert Sist oppdatert

På tampen av fjoråret sikret de norske gründerne Alexander T. Hagerup og Kristoffer Røil over en halv milliard kroner i frisk investorkapital til teknologiselskapet Vic.ai.

Til sammen har selskapet, som utvikler en plattform som automatiserer regnskapsføring ved hjelp av kunstig intelligens, hentet godt over milliarden siden oppstarten i 2017. Gründerne har tidligere fortalt Shifter hvorfor de valgte USA over Norge.

Mesteparten av pengene ble satt på en konto hos Silicon Valley Bank (SVB), som var kjent for å støtte opp om oppstartsbedrifter og gründere.

– De var en av få banker som opprettet kontoer til amerikanske selskaper med utenlandske gründere. Vi har brukt SVB til alt selskapet har behøvd banktjenester for; kort, sparekontoer, venture debt, innenlands og internasjonale overføringer, skriver han i en epost til Shifter.

Før helgen kollapset banken (se faktaboks).

– Det var to hektiske dager, forteller Hagerup.

Bankkollapsen i USA (2023)

  • Torsdag 9. mars la kryptobanken Silvergate ned driften, og skyldte blant annet på FTX-kollapsen.
  • Fredag 10. mars kollapset den 16. største banken i USA, Silicon Valley Bank (SVB), som var kjent for å bistå teknologidrevne oppstartsbedrifter.
  • Det var den største banken som har veltet siden finanskrisen i 2008.
  • Årsaken var, enkelt forklart, at SVB hadde plassert kundenes innskutte kapital i obligasjoner, som med høyere renter hadde sunket i verdi. Frykten for å tape penger spredte seg blant kunder, og et såkalt «bank run» oppsto. SVB måtte selge obligasjoner med tap, og hadde ikke nok kontanter til å betale ut pengene til sine kunder.
  • Søndag 12. mars kom amerikanske myndigheter frem til en løsning som innebar en låneordning som garanterte for innskuddene til de berørte kundene.
  • Mandag 13. mars tok myndighetene også over driften i Signature Bank.

48 nervepirrende timer

Torsdag ettermiddag norsk tid var situasjonen kaotisk og uavklart. De norske gründerne måtte ta store beslutninger på kort tid, med minimalt informasjon tilgjengelig.

I løpet av 48 timer ble det gjort evalueringer av operasjonell risiko hos leverandørene til Vic.ai, eksempelvis CRM- og andre støtteverktøy som kunne være påvirket, og selskapet fikk byttet bank.

– Vi var raskt på ballen og overførte mesteparten av vår bankbalanse ut av SVB på torsdag, da det ble klart at risikoen var høy for et «bank run», sier Hagerup.

– Det var en mindre sum som ikke ble overført, og i verste fall kunne vi tapt hele eller en andel av denne summen.

Alt var gjort før de amerikanske myndighetene søndag gikk ut med beskjed om at de stilte med garantier for alle innskuddene i banken.

– Det har vært høy puls hos alle VC-er i The Valley frem til søndag, da meldingen om at innskudd ville bli sikret kom. Det kunne blitt fatalt for tusenvis av startups hvis de ikke hadde fått rask tilgang til bankbalansen sin, sier Hagerup.

– Utrolig trist

Silicon Valley Bank er nå satt under offentlig administrasjon, og det er opprettet en såkalt brobank, som skal driftes av myndighetene inntil situasjonen er stabil eller kokursboet blir kjøpt opp. For å lede denne brobanken, er sjef for fintech-selskapet Blend, Timothy Mayopoulos, hentet inn.

Hagerup mener det er trist at Silicon Valley Bank nå går under.

– SVB har vært den eneste banken som virkelig forstår det operasjonelle bildet av en startup. En av de unike egenskapene deres har vært nettverket med investorene, slik at de har kunnet bedre forstå risikoen i enhver startup og om startupen sannsynligvis kommer til å bli fundet videre.

– SVB var en utrolig bra bank for startup-communityet her borte. Vi føler med alle ansatte som blir påvirket av dette.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!