De trodde han var halvgal da han bare ville investere i selskaper som gjorde verden bedre - nå gjør Anders H. Lier det igjen
Han forteller hvorfor han sluttet i Katapult, men fortsetter å investere i impact-startups, og Trond Riiber Knudsen har en finger med i det nye spillet.
I andre etasje på arbeidsfellesskapet Epicenter i Oslo sitter noen av landets beste gamere. De har vært med å vinne det nærmeste man kommer et norgesmesterskap i spillet League of Legends (Telia Masters). Det fortelles at Bifrost skal være noe mer enn et hvilket som helst e-sport-team. Foruten at spillerne skal vinne turneringer innenfor en hurtigvoksende idrett, skal teamet drives på en måte som kommer samfunnet til gode – eller «gaming for the greater good».
Ordene kommer fra en velkjent profil i gründermiljøet i hovedstaden, ikke minst når det snakkes om teknologiselskaper som jobber for mer enn bare å tjene penger: impact-investor og tidligere Katapult-profil Anders H. Lier.
– Vi er en «tech savvy» gjeng som har hentet de beste e-sport-utøverne. Gamingen er viktig, men vi er opptatt av å ha en positiv impact. Vi er i ferd med å lansere features som gjør at vi får helt andre inntektsstrømmer enn et tradisjonelt e-sport-team, sier Lier.
Sluttet i Katapult
Uten den helt store oppmerksomheten snek han seg i fjor vår ut bakveien i prosjektet han var med å starte sammen med Selvaag-arving Tharald Nustad i Nordic Impact i 2017: Katapult-akseleratoren.
Akseleratoren hadde vært landets første startup-program rettet mot såkalte impact-selskaper. Gjennom et tre måneder langt program fikk et utvalg unge bedriftene fra ulike verdenshjørner hjelp med å få fart på businessen, samtidig som de fikk en investering på 150.000 dollar fra Nustad-systemet. Med seg på laget hadde de blant andre investor Sean Percival, som tidligere hadde ledet Silicon Valley-akseleratoren 500 Startups sin Norden-satsing. Søknadene om å få være med kom snart strømmende inn.
– Vi var veldig tidlig ute med impact-investeringer. Folk skjønte jo ikke hva vi drev med og lurte på om vi var litt halvgale. Etter hvert ble slike investeringer mer og mer mainstream, og flere og flere tenkte som oss. Nå finnes det jo snart ikke en gründer som ikke gjør noe meningsfullt for planeten, sier Lier når vi møter ham på presentasjonen av den nye e-sport-satsingen Bifrost, som er et av selskapene i hans nye «impact scaleup»-studio Propell.
Bygger noe eget
– Var det tungt å forlate Katapult, når du hadde vært med å starte det?
– Jeg er utrolig stolt av det vi har fått til der, og det føles jo som et av barna mine. Katapult er blitt en global bauta i tidligfase impact-investeringer. Jeg mener Tharald (Nustad) er et visjonært geni, blant de beste i verden, og det har vært helt fantastisk å jobbe med ham.
– Men livet består i faser, og selv om det er rart å gå videre, så har vi godt av å gå videre som mennesker. Vi rykker opp røttene litt, og må utfordre oss selv. Dessuten føles det også godt å kunne bygge noe helt selv. Men når jeg nå har startet Propell, har jeg med meg arven fra Katapult, og det jeg har lært der.
Et gullrush
Han ser tilbake på Katapult som en fantastisk tid, der han følte seg som en pioner i et slags «gullrush» for investeringer i oppstartsselskaper som bidrar til en bedre verden.
– Det var et Eldorado, sier Lier og får nærmest stjerner i øynene av å tenke på det.
– Men nå har det jo blitt mainstream å investere i selskaper som har et av FNs bærekraftsmål i seg?
– Ja, se bare på rushet av noteringer på Euronext Growth i fjor. Det var jo nesten ingen som ikke mente de var bærekraftselskaper. Men når det er sagt, må vi passe på at det ikke blir «impact washing». Det er en hype og en trend, som alle skal kaste seg på. Jeg mener at vi i Katapult var helt rå der, det er genuint og ekte.
Katapult gikk fra å ha en generell impact-akselerator, til å bli mer spesialisert innenfor ulike vertikaler. Først opprettet de en havakselerator, nå har de også en klimaakselerator. Lier påpeker at det har kommet flere startups innenfor «impact», samtidig som flere investorer satser på selskaper med flere bunnlinjer, og at det derfor har vært naturlig å spisse seg.
– Da vi startet Katapult, var vi usikre på om det fantes nok gode impact-selskaper til at vi kunne klare å investere i de første 12 bedriftene i akseleratoren. Vi så veldig raskt at det var et enormt tilsig av slike startups. Vi så at dealflowen innen «ocean» var veldig stor, og etter hvert så vi behovet innenfor også andre vertikaler. For en investor er det jo en fordel å spisse seg.
Propell-metoden
Det nye Propell-prosjektet følger imidlertid en ganske annen modell enn Katapult. Propell vil ikke bare følge selskapene tettere og lengre enn det et akselerator-program vil gjøre. I det etter hvert 45 personer store teamet sitter det kompetanse på en rekke områder. Gjennom en egen metode de kaller Propell Launch Platform, skal Propell bygge 12 selskaper i løpet av de neste 24 månedene. De er allerede godt i gang med Propell.AI, som det første selskapet. Det er en rekke andre selskaper som nå er under oppseiling, foreløpig alle i «stealth mode». Neste selskapet blir lansert under FNs generalforsamling i New York om noen uker.
Et av selskapene i Propell er nettopp Bifrost. Lier startet det sammen med sønnen Simen, som jobber som Chief Community Officer for det fremadstormende og ganske annerledes e-sport-laget.
– Hvordan håndterer du «far-sønn»-relasjonen når dere jobber i et prosjekt sammen på denne måten?
– Jeg synes det er en kjempegave, og han er åpenbart veldig, veldig flink i det han driver med. Han har skills på områder jeg ikke har, innenfor ting jeg logisk sett skjønner, men ikke praktiserer. Jeg har en del erfaring med sosiale medier, men fra et «voksent» perspektiv. Jeg lærer jo enormt mye av ham. Og det synes jeg er kjempegøy. Tenk å lære av sønnen sin på denne måten, da!
– Jeg forholder meg til han på lik linje med alle de andre i teamet – jeg må passe på at jeg er profesjonell i relasjonen. Vi har praktisert dette en stund nå, og det går bra.
Kjente navn i teamet
Anders H. Lier startet Propell januar i år. Sammen med partner & CFO Hanne Ek jobber de tett med kjerneteamet bestående av Gro Merethe Johnsrud, Brian West, Christel Mathiesen, Anna Berndtsson, Emil Hamborgstrøm og Stine Norum. Blant de som er med på rådgiversiden er Alexander Hagerup, gründeren av regnskapstech-startupen Vic.ai, som nylig hentet over 422 millioner kroner, med det kjente investeringsselskapet Iconiq som ledende investor.
Lier har et stort nettverk i både inn- og utland etter de mange årene i Katapult og fra sin karriere i tech- og konsulentbransjen. Han kjenner flere av de mest kjente impact-investorene i Silicon Valley personlig. I Bifrost har han ikke bare fått med seg Vic.ai-gründerne, men også den alltid tilstedeværende engleinvestoren Trond Riiber Knudsen, samt en rekke investorer fra P/E, VC og investment banking.
– Vi ser at vi er i ferd med å få ganske stor omsetning i Bifrost ganske fort, så vi har ikke kjørt noen stor runde nå. Det er dessuten stor interesse fra næringslivet for å sponse prosjektet. Så det er ikke noe poeng å bli utvannet ennå, sier Lier, som imidlertid antyder at neste runde i Bifrost vil bli langt større, og da planlegger å gå direkte til vestkysten av USA for å hente kapital.
Let the games begin.