Rules of engagement
Deckmatch-gründeren hardt ut mot Katapult etter investormøte: Burde opplyst om konkurrerende prosjekt
Deckmatch-gründer Léopold Gasteen reagerer kraftig på den nye AI-tjenesten til Fredrik Winther og Katapult. Etter informasjonsutvekslig april 2023 føler han seg sett i kortene. Dette svarer Winther.
I en post på sosiale medier går Deckmatch-gründer Léopold Gasteen knallhardt ut og advarer andre gründere fra å ta et møte med Katapult.
Han skriver at Fredrik Winther, i etterkant av en presentasjon under Oslo Tech Excursion 17. april 2023, inviterte ham til lunsj for å lære mer om planene med Deckmatch som har utviklet et AI-drevet system for å matche gründeres ideer med investorers prioriteringer.
«Som gründer i tidlig fase synes jeg det var underlig at han dro med seg AI- og data science-teamet, men antok det var fordi de var veldig interessert i teknologien vår (som en potensiell kunde)...de spurte til og med om tilgang på betaen vår», heter det i Linkedin-posten som høster støtteerklæringer fra flere gründere og Deckmatch-investorer Arne Tonning i Alliance.
I innlegget gjør Gasteen det også klart at han ville takket nei dersom det hadde vært tydelig at Katapult hadde planer om å lansere det han omtaler som en konkurrerende tjeneste, Katapults Northstar AI-prosjekt, som han synes ligner mye på løsningen til Deckmatch.
I januar 2023 brakte Shifter saken om at Katapult, TheFactory og Bakken & Bæck jobbet med å utvikle en kunstig intelligens som blant annet skulle kunne predikere et selskaps evne til å drive bærekraftig.
Prosjektet ble støttet av Forskningsrådet med 16 millioner kroner og hadde et totalt budsjett på 25 millioner kroner. I saken går det frem at forskningsprosjektet skal kunne brukes som et praktisk verktøy for å gi bedre investeringsbeslutninger også for andre investorer.
Winther har selv beskrevet deler av planene i en Shifter-kronikk datert 26. april 2023, hvor han peker på at prosjektet ble igangsatt i 2021 og at det vil bli mulig å: «fiske etter selskaper i en mengde globale databaser, «scoute og screene» og gå raskere i dybdeanalyser av selskaper, være mer presise og matche fond og porteføljeselskaper raskere med strategisk relevante investorer, og med mindre ressurser og tidsbruk enn før».
Reagerer på manglende åpenhet
I e-poster til Shifter forklarer Gasteen at det han reagerer så sterkt på, er mangelen på åpenhet angående Katapults kommersielle intensjoner i forkant av møtet.
– En avklaring på forhånd av planene deres om å utvikle en konkurrerende løsning, ville ha ført til at vi naturligvis avviste møtet. Men det skjedde aldri, og den aktuelle situasjonen antyder misbruk av investor- og kunderelasjoner for upassende å skaffe konkurranseinformasjon, en praksis vi er sterkt imot, sier Gasteen.
Han mener det er «avgjørende å fremheve adferd som truer integriteten i økosystemet for startups» og at det er grunnen til at han nå tar til orde.
– Det er underforstått at når en startup møter en investor, går ikke investoren og bygger en konkurrent ved å bruke den privilegerte informasjonen som er avslørt av gründeren. Det er den gylne regelen som underbygger den sosiale kontrakten mellom gründere og investorer. Uten det er all tillit tapt, sier Gasteen og viser til tidligere saker hvor man har kommet på kant med de uformelle «rules of engagement»-reglene.
– Det ligger jo en del informasjon på nettet om Katapults AI-prosjekt. Visste du om denne informasjonen, og ville dette endret på om du hadde tatt et møte med dem?
– Artiklene inneholdt ikke informasjon om den retningen som tjenesten har tatt i senere tid, som er direkte konkurranse med Deckmatch.
Hadde en annen oppfatning av møtet
Fredrik Winther, som tidligere har engasjert seg i debatten rundt investor-gründer-relasjonen, er på sin side klar på at han oppfattet møtet veldig annerledes enn Gasteen.
– Vi så LinkedIn-posten, og både jeg og teamet ble veldig overrasket over at vi hadde så forskjellige oppfatninger av samme samtale, sier han til Shifter.
– Fra vår side var bakgrunnen at vi siden 2021 har utviklet et AI- og dataanalyse-verktøy for impact-investeringer, og tenkte det ville være interessant å dele generelle perspektiver og erfaringer på utviklingen.
Ifølge Winther var det hele en kort lunsj med ham selv, tech-teamet og Léopold Gasteen,
– Mesteparten av lunsjen snakket tech-teamet fra Katapult om våre prosjekter og erfaringer, i tillegg til kort om utviklingen i AI mer generelt, sier han.
– Og samtalen var som på samme nivå som en vanlig «konferansesamtale», som en generell «small talk». Derfor var det aldri i våre tanker at det kunne oppfattes som noe annet. Det må vi bare ta til etterretning.
– Hvorfor ba dere om å få se på betaen?
– I Katapult har vi siden 2021 hatt data-analyse team som har ledet en rekke utviklingsprosjekter og analyser for impact investeringer. Hovedvekt har gått på å finne impact dealflow og nye selskaper, impact analyser, investment memos, rapportering, identifisere og kartlegge det globale investormarkedet for impactfond, i tillegg til porteføljeoppfølging og støtte. Dette har blitt gjort for å være godt forberedt på den utviklingen vi har sett komme lenge, og mye av det er også utviklet og delt i samarbeid med eksterne partnere og selskaper. Dette var i tillegg til en sesjon på Katapult Future Fest, tema for lunsjen, sier Winther.
– Slik det ble snakket om på lunsjen (april/mai 2023) skulle Deckmatch satse på en «pitch-deck»-reader. Hva de har gjort siden den gang, har vi ikke noen innsikter i. Møtet var kort og ble som nevnt holdt på et veldig generelt nivå og det ble ikke lagt opp til videre oppfølging. Det er riktig at han nevnte på konferansen og på lunsjen at de hadde en «pitch-deck reader» (beta) under utvikling. For vårt team var det aldri aktuelt å teste den, det ble heller ikke gjort, eller fulgt opp videre.
– Hvis dere før og under møtet så likheter mellom det dere gjør og det Deckmatch gjør, burde det ikke ringt en varselbjelle, når det har vært så mye oppmerksomhet rundt lignende tematikk?
– Siden det ikke var på agendaen eller aktuelt å gå mer detaljert inn i ting, var det også for oss vanskelig å se noen varselbjeller i forbindelse med lunsjen, sier Fredrik Winther.
For å være ryddige: Fredrik Winther bidrar ofte med synspunkter og kronikker i Shifters spalter. Han er partner i investeringsselskapet Tomorrow Today som for tiden sitter på 2,6 prosent av aksjene i Shifter Media AS.