Arctic innovation week

Delingsplattform-gründer kåret til Nord-Norges beste pitcher

Eirill Pettersen Buvik stakk av med seieren i pitchekonkurransen under Arctic Innovation Week.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken arrangeres Arctic Innovation Week, Nord-Norges egen innovasjonsuke, med over 93 arrangementer fordelt på 26 ulike lokasjoner.

Arctic Innovation Week

Arctic Innovation Week er en årlig feiring av entreprenørskap i Nord-Norge, som arrangeres av Innovasjon Norge i tett samarbeid med en rekke lokale samarbeidspartnere.

Årets tema under innovasjonsuken er omstilling. 

I likhet med Oslo Innovation Week, arrangeres DNB NXT-konferansen med en finale i pitching. 

«Arctic Innovation Week arrangeres av Innovasjon Norge i tett samarbeid med det øvrige nordnorske økosystemet. Det er utrolig mange spennende initiativ og løsninger i Nord-Norge som fortjener mer oppmerksomhet. AIW er en flott arena for nettverksbygging, kompetansedeling og ikke minst for å tiltrekke seg oppmerksomhet fra kapitalmarkedet. På sikt håper vi at AIW kan vokse på tvers av arktiske landegrenser» sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge

I likhet med Oslo Innovation Week, har også den nordnorske gründeruken sin egen versjon av DNB NXT-konferansen med finale i pitching. 

Konkurransen, som foregikk onsdag kveld, hadde 250 påmeldte deltakere fra hele nord.

 Blant dem ble fire selskaper plukket ut til finalen: Reddel, Kelpinor, OXYO og Icemate. 

Seieren, som innebar en pengepremie på 50.000 kroner, var det tilslutt delingsplattformen Reddel som stakk av med. 

Selskapet ble plukket ut av juryen som besto av Sophie Wiik fra Equality Check (tidligere Fjong-sjef), Rannveig Fadum fra Investinor og juryformann Joar Welde fra Viking Venture. 

– Reddel imponerte oss med sin evne til å kombinere nytenkning og samfunnsansvar. Deres sirkulære plattform har en sterk forankring i bærekraft og lokalsamfunn, samtidig som den løser et massivt problem og har stort kommersielt potensial, begrunnet jurymedlem Wiik. 

Wiik, som også selv har drevet den tidligere sirkulærplattformen Fjong, mener det er sjeldent man ser en så gjennomførbar og skalerbar idé: 

– Reddel har klart å gjøre delingsøkonomi mer tilgjengelig på en ny og brukervennlig måte. Deres tilnærming til å nå markedet skilte seg spesielt ut, og vi har stor tro på Reddel sin videre vekst, sa hun videre. 

Dette var finalistene 

Reddel (vinneren)

Reddel er en plattform som legger til rette for at man skal kunne leie og dele ting i et lokalsamfunn. Plattformen kan brukes av både privatpersoner, lag, foreninger, bedrifter og det offentlige. 

– Vår visjon er å få bedre utnyttelse av alle ressursene vi har rundt oss, og gjenskape den opprinnelige samarbeidsøkonomien i samfunnet, sier gründer og daglig Eirill Pettersen Buvik. 

Selskapet skal siden oppstart ha opparbeidet et solid fotfeste i Nordland, der omtrent ti prosent av lokalbefolkningen har tatt i bruk plattformen. 

Reddel har også fått på plass et samarbeid med Studensamskipnaden ved Nord Universitet som har innført utstyrsboder i studentblokkene der studentene kan låne utstyr gjennom reddel. 

I høst inngikk selskapet også intensjonsavtaler med Bodø kommune, og Lofoten-kommunene Vågan, Vestvågøy og Værøy om et prosjektsamarbeid. 

Selskapet har hentet fire millioner til nå fra Innovasjon Norge og engleinvestorer som Ane Nordahl Carlsen (Grafo), Thomas Falck, Chr Jakhelln AS og Roar Eidissen.

Tidligere i år kunne seriegründer Anders Waage Nilsen fortelle at han skal jobbe med selskapet etter at han sluttet som bærekraftsjef i Cowi. 

Den tidligere journalisten har vært en fremtrende person i gründermiljøet gjennom etableringer av selskaper i ulike bransjer – deriblant sportsmagasinet Fri Flyt, teknologibyrået Netlife, søppelskapet Carrot og startupfabrikken New

Han gikk inn Reddel som ny eier og co-pilot sammen med gründer Eirill Pettersen Buvik. 

Etablert: 2023

Gründere: Eirill Pettersen Buvik

Kelpinor

Kelpinor har sitt utspring fra NTNU, og har etablert en tare-fabrikk på den Nord-norske øya Sandhornøya. 

Selskapets ambisjoner om å løse verdens matkrise, ved å dryke frem tare og tang som mat, har blitt omtalt i flere medier. 

Tidligere i år kunne gründer Hermann Schips fortelle at de hadde endret satsingen noe, men at de fortsatt jobber med å løse verdens matkrise. Nå dyrker de imidlertid frem tare og tang som kan brukes som et slags «jordforbedringsprodukt» til matdyrking. 

Produktet blir foreløpig eksportert til Tyskland, 

Etablert: 2022

Gründere: Hermann Schips, Christoffer Joys Røang, Johan Ludvig Holst og Ole Jørgen Holthe. 

OXYO 

OXYO er leverandør av kammer for hyperbar oksygenbehandling.  Selskapet tilbyr en løsning for leie av såkalte HBOT-kammer og behandlingsprosedyrer for forskjellige lidelser. 

Selskapet har som mål å tilby løsningen til blant annet idrettsklubber og klinikker som jobber med mennesker med tyngre lidelser. 

Etablert: 2020

Gründere: Lise Marie Johansen

IceMate

Svært mange av Norges og verdens eksisterende betongdammer tilfredsstiller ikke lenger dagens sikkerhetskrav, ettersom de ikke er dimensjonert for å tåle islast.

Problemet løses frem til nå med tunge miljøbelastende anleggsarbeider som også gir betydelige produksjonstap. Med IceMate introduseres ny patentert teknologi som fjerner behovet for tungt anleggsarbeid, og dermed er betydelig billigere, raskere og mer miljøvennlig. ceMate kan også installeres uten produksjonstap, og innebygde sensorer som dokumenterer at dammen er sikker.

Etablert: 2017

Gründere: Bård Arntsen 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.