helse
Den norske seriegründeren vil betale for ansattes abort-utgifter
Etter at amerikanske høyesterett opphevet den nasjonale retten til selvbestemt abort, vil den USA-baserte gründeren Are Traasdahl dekke reisekostnadene til de ansatte hvis de må dra til en stat der det er lovlig.
– Jeg vokste opp i en familie med idealister og aktivister som kjempet for miljøet og sosial rettferdighet. Jeg husker tydelig at faren min satt på kontoret og skrev hundrevis av protestbrev på vegne av Amnesty International på skrivemaskinen sin. Som gründer, med en stemme som ofte blir hørt, har jeg et ansvar for å si fra når jeg ser urettferdighet, spesielt den som rammer halvparten av befolkningen her i USA, sier gründer og tech-investor Are Traasdahl, opprinnelig fra Orkdal i Trøndelag, men for tiden byggende på det fremgangsrike foodtech-selskapet Crisp fra sin base i New York.
Amerikanske kvinner står i fare for å miste retten til selvbestemt abort etter at høyesterett 25. juni bestemte seg for å oppheve dommen kjent som Roe vs. Wade. Det blir nå opp til de ulike statene om abort skal være lov eller ikke, og det ligger an til at en rekke konservative stater vil nedlegge forbud.
Fortjener støtte
Tidligere denne uka informerte Crisp-gründer Traasdahl de ansatte om at selskapet ville støtte kvinnene og deres familier økonomisk, slik at den enkelte ansatt selv kan bestemme hvilket valg de faller ned på. Senere på dagen la Traasdahl ut et «statement» om vedtaket på Linkedin.
– Kvinner i mitt selskap er redd for implikasjonene av den ferske høyesterettsavgjørelsen, og de forventer og fortjener støtte og retten til å velge når og om de vil ha barn, påpeker Crisp-gründeren, som også er en aktiv startup-investor gjennom Spring Capital etter at han satt igjen med 1,5 milliarder kroner etter å ha solgt adtech-selskapet Tapad til Telenor.
Traasdahl viser til at foodtech-selskapet hans, Crisp, har ansatte over hele USA, også i konservative stater som nå kan få endret abortlovgivningen.
– Vi ønsker å gi alle ansatte råd til å ha den samme helsehjelpen uansett hvilken stat de bor i, fastslår han.
Et ansvar
Blant kjente storselskaper som hittil har sagt de vil gjøre det samme, er Black Rock, Wells Fargo, JP Morgan, Goldman Sachs og Citygroup. Traasdahl håper at enda flere både små og store bedrifter vil slutte seg til aksjonen og innføre tilsvarende goder som det Crisp-ansatte nå får.
– Privat sektor kan ikke løse dette fullt ut alene, men vi har et ansvar for å støtte kvinner når vi kan, og jeg håper at så mange andre selskaper som mulig sier i fra.