Psykisk helse
Den norske Tinder-toppen mistet broren i en ulykke for ti år siden – nå vil hun bekjempe ensomhet med ny app
Renate Nyborg fra Sandnes mener ensomhet er ett av to superproblemer som menneskeheten står overfor, og lanserer nå en AI-mentor for sosialt samvær.
– Jeg har innsett at mange ikke har den ene personen de kan stole på og betro seg til om alt, sa Renate Nyborg fra scenen under SLUSH-konferansen i forrige uke.
Nyborg har i stor grad vært under radaren etter at hun gikk av som toppsjef i Tinder i fjor, men i høst har det begynt å lekke ut at hun er i gang med et nytt prosjekt. På tech-konferansen Slush i Helsinki presenterte hun det nystartede selskapet Meeno, en virtuell AI-assistent og app designet for å bekjempe ensomhet ved å hjelpe folk med å trene på å bygge sosiale relasjoner.
Ensomhet er et tema som tydelig engasjerer Nyborg. Hun har selv opplevd å miste broren, en av hennes nærmeste gjennom oppveksten, for ti år siden i en ulykke.
– Vi snakket om alt og ingenting, men nå kan vi ikke snakke om noen ting lenger. Jeg innså det ikke før jeg måtte lære å leve uten han hvor spesiell den relasjonen var, fortalte hun, tydelig berørt.
Like alvorlig som klimakrisen
På scenen diskuterte Nyborg sammen med panelvert Mika Salmi fra Lakestar om AI kan bidra til å bekjempe eller forårsake mer ensomhet blant mennesker.
– De siste ti årene har vi vært i det mest ensomme tiåret i historien. Jeg tror at vi nå står overfor de to største problemene i vår tid: Nemlig klimakrisen og ensomhet, påpekte hun.
Nyborg mener naturlig nok at Meeno, ved å være en form for trygg samtalepartner man kan stole på, kan bekjempe problemet.
I første omgang retter plattformen seg mot ungdom fra 18 år til starten av 20-årene. Hun håper likevel at appen kan bli et verktøy for alle, og etter hvert erstatte datingapper og AI-kjærester.
Under samtalen understrekte Nyborg også at Meeno heller ikke er ment til å være en slags falsk AI-venn, slik som i den amerikanske filmen «Her»:
– Den beste måten å beskrive det på er at Meeno er som rotten Remi i filmen Ratatouille som hjelper deg med å lage fantastisk suppe eller pannekaker. Den hjelper deg å trene på å skape sosiale relasjoner så du kan gå ut i verden å gjøre det der, fortalte Nyborg.
På den måten skal appen være en slags veileder der man kan søke råd uten å føle seg dømt. Nyborg påpekte videre at mange gjør dette i dag ved å «google» spørsmål eller bruke Chatgpt:
– Hvem har ikke googlet kjærlighetsråd før? påpekte hun videre.
Under diskusjonen sier samtalepartner Salmi at han selv ville pekt på sosiale ulikheter som et av de største problemene menneskeheten står overfor, sammen med klimakrisen.
– Hvordan vil du forsvare det du sier at ensomhet er mer alvorlig? spurte Salmi.
– Vi er sosiale dyr. Samtidig har vi de siste årene sett at det blir stadig færre av de faste forholdene, og én av syv personer har ikke en eneste venn, svarte Nyborg og fortsatte:
– Hvis det fortsetter sånn vil vi hverken ha familie eller venner og forbli single om hundre år. Og det vil isåfall være enden på menneskeheten.
Lanserer i Finland og flytter til USA
Under panelsamtalen kunne Nyborg avsløre at appen nå slippes for første gang i Finland. Nyborg er selv fra Sandnes i Norge, men bor for øyeblikket i Frankrike og flytter til tech-hovedstaden San Fransisco om kort tid.
Fra før har hun en solid bakgrunn og har blant annet jobbet som sjef i den populære datingappen Tinder.
Hun har også bakgrunn fra meditasjons-selskapet Headspace og Apple.
Under arrangementet presenterte Nyborg også resten av Meeno-teamet, som alle har bakgrunn fra plattformer som Headspace, Duolingo og Tinder.
Da Shifter søkte opp Meeno i Appstore, var lanseringen satt til 12. desember for Norge. Appen vil ha 17 års aldersgrense, og beskrives som følgende:
«Meet Meeno, your personalized relationship mentor that harnesses generative AI to enhance all types of relationships: from firends to romance, from family to work».
Og screenshot'n under viser at det også at det er et bredt spekter av forhold som det gis råd for.