Departementet om tidlig utbetaling av Skattefunn-penger: «Svært krevende»
Lite tyder på at Skattefunn-midlene vil bli utbetalt tidlig.
En rekke oppstartsbedrifter som er rammet av koronakrisen og har fått innvilget sine søknader om Skattefunn-midler, har etterlyst en fremskynding av utbetalingen som i utgangspunktet skal skje i oktober.
Ettersom midlene allerede er satt til side, behandlet og øremerket, har mange bedrifter og gründere pekt på dette som en god og effektiv løsning.
I regjeringens seneste forslag til en krisepakke for gründere og startups, kommer det imidlertid frem at dette sannsynligvis ikke vil skje.
Årsaken er at Skattefunn-ordningen innebærer etterskuddsutbetaling, enten i form av fradrag i skatt eller utbetaling der foretaket ikke er i skatteposisjon.
«Å etablere en egen særordning for fremskyndet utbetaling av Skattefunn-fradrag, frikoblet fra skatteoppgjøret, vil være et tiltak med høye administrative kostnader i forhold til størrelsen på beløpene som fremskyndes,» heter det i proposisjonen som ble oversendt Stortinget fredag.
Selve beløpet som skal utbetales blir først formelt klart etter behandling av skattemeldingen. Dermed vil en fremskyndet utbetaling innebære hastebehandling av disse selskapenes skattemelding, som har innleveringsfrist 31. mai, eller terminvise «ad hoc»-fastsettelser av Skattefunn- fradrag.
«Departementet anser det som svært krevende for Skatteetaten å skulle utarbeide en slik ordning nå,» skrives det.
Shifter har vært i kontakt med opposisjonspartiene på Stortinget fredag, uten at noen var spesielt villig til å kommentere de pågående forhandlingene. Kun SV skriver i en epost at de er åpen for å fremskynde Skattefunn-utbetalingene, «hvis det kan la seg administrere».
For øvrig skriver Skatteetaten i en epost til Shifter at «alt som kommer av ekstraoppgaver i forbindelse med krisetiltakene er krevende».
Fra før har Forskningsrådet begynt med hurtigbehandling av årets Skattefunn-søknader, og åpnet for at Skattefunn-prosjekter som er igangsatt og blir forsinket som følge av situasjonen, kan be om ett års forlengelse.
I denne guiden kan du holde deg oppdatert på alle vedtatte koronakrisepakke-tiltak.