Børsene raser, og det kan få konsekvenser for norske startups

Derfor er coronaviruset dårlige nyheter for norske startups: Investorer spår kapitaltørke

Nå gjelder det å ha penger i banken.

Publisert Sist oppdatert

Børsene har rast verden over, ledet an av teknologiganter som Uber, Tesla, Google og Apple. Samtidig er det grunn til å tro at frykten nå sprer seg til oppstartsselskaper på kapitaljakt.

Slik rammer det

Den svenske nettavisen Breakit har også tatt en runde til ledende investorer. Der er tilbakemeldingene følgende:

1. Risikopremien på børsen har gått opp, noe som gjør at verdivurderingen faller også utenfor børsen. Investorene skyr denne typen risiko, og unoterte teknologiselskaper er per se risikofylte investeringer.

2. En rekke selskaper har gjort seg klar til børsnotering denne våren. Mesteparten av disse vil nå bli lagt på is, hvis situasjonen fortsetter.

3. Engleinvestorer stenger kranene først. Når børsene skjelver vil de foretrekke sikkerhet fremfor usikkerhet, og dropper nyinvesteringer. Det er dårlig nytt for startups som er i gang med såkornsrunder på 2 til 10 millioner kroner.

4. På den positive siden, har det aldri vært så mange milliarder i VC-fond, og de pengene kommer til å presses inn i tech-sektoren, selv om børsen får juling. Men verdivurderingene kan gå ned for selskaper som skal hente 50, 100 eller opp mot 250 millioner.

Dramatisk

Investor og Kahoot-medgründer Johan Brand er blant de som tror en langvarig krise vil bli krevende for startups som har kniven på strupen. Hvis du ikke har penger i banken nå fremover, eller har et dårlig forhold til dine eksisterende investorer, så kan du ligge tynt an, ifølge Brand:

- Det som tar livet av selskaper er mangel på «product market fit» og tilgang på kapital. Hvis det blir en skikkelig korreksjon, vil mange selskaper merke dette.

Brand tror at VC-fondene som har penger på bok, vil se på situasjonen som en mulighet, men de vil trolig være mer avventende enn ellers.

- Fondene er ekstremt godt rigget i en slik situasjon. De har gjerne tørt krutt til å backe sine selskaper og ta et jafs av gode nye. Men akkurat nå venter de nok litt, og ser an situasjonen.

Lavere investeringsvilje

Også partner Fredrik Winther i 2M2D tror spredningen vil påvirke viljen til å investere i norske startups. Når produksjonen hemmes, arbeidskraften ikke går på jobb og handelen går ned i land etter land, fører det til et raskt fall i aksjeverdiene.

- Det tror jeg vi bare har sett starten på, og vil øke framover sammen med spredningen. Når investorer og eiere må ta aksjetap så går det spesielt ut over vilje og kapital tilgjengelig for høy-risiko investeringer. Det gjør tech-startups spesielt utsatt, tror Winther.

Han tror antallet nye startups vil gå ned sammen med aksjeprisene.

- Hvis man er i oppstartsfasen og skal hente penger, eller ser mot en exit, eller er i en oppkjøpsprosess, så skaper coronaviruset en generelt dårlig timing, mener Winther.

Tror det roer seg

Ikke alle er like pessimistiske, blant disse finske Claes Mikko Nielsen i det japanske NordicNinja-fondet, som investerer i nordiske startups. Han påpeker at det har vist seg at viruset kan være mildere enn antatt, selv om det smitter lett.

- Dette påvirker ikke vår aktivitet eller investeringer. Våre corporate-partnere er imidlertid forhindret fra å reise, forteller Nielsen.

- Tror du krisen kan ramme nordiske startups?

- Så snart vi lærer mer om spredningen, så kommer det til å roe seg. Frem til vi har fått en fungerende vaksine, noe som jo kan ta flere år, kan det påvirke møter og store arrangementer. I Japan har man i flere store selskaper stoppet arrangementer og reiser med over 10 personer, påpeker Nilsen.

Nye muligheter

Situasjonen kan imidlertid bidra til muligheter for noen nye selskaper. Johan Brand viser til at noen av de største tech-selskapene i verden har blitt startet og fått en opptur når de etablerte aktørene av ulike grunner hadde en nedtur.

Shifter har tidligere omtalt hvordan netthandelsgiganten Alibaba fikk sitt definitive gjennombrudd under SARS-utbruddet i 2003, da etterspørselen etter hjemlevering økte. VC-fondet Northzone gjorde sin gyldne Spotify-investering da investeringsmiljøet lå nede for telling i 2008.

- Det kan gi en enorm mulighet for de gode selskapene, de som bygger det neste store. Når de gamle mister hastigheten, kan de nye styrke sin posisjon, riktignok hvis de ikke lever på kanten av stupet.

Mer digitalt, mindre fysisk

Også Fredrik Winther mener det finnes lyspunkter, og at de massive adferdsendringene som følge av viruset, faktisk kan bringe noe godt med seg for enkelte selskaper.

- Folk reiser mindre, tar mindre fly, og i rammede områder holder seg hjemme og innendørs. Det betyr at enda mer aktivitet vil flyttes over i den digitale verden. Noe som for eksempel er generelt gode nyheter for netthandel. Om coronaviruset kommer til Norge vil det kunne bety en oppsving for selskaper som Kolonial. Det blir enda en grunn til å ikke bruke tid på Kiwi, påpeker han.

Når folk holder seg mer hjemme og mer innendørs, er det en naturlig konsekvens at tiden brukt foran skjerm går kraftig opp.

- Det betyr i så fall at veldig mye av digitale produkter kan oppleve økt bruk, noe som utgjør en mulighet for mange tech-oppstartselskaper. Sånn sett kan viruset føre til at det “digitale skiftet” gires opp enda ett hakk.

For ordens skyld: Johan Brand har en eierpost i Shifter.

Kjære leser!

Vi i Shifter har bestemt oss for å legge ut all vår journalistikk om coronaviruset gratis inntil videre, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig som trenger det. Vi håper likevel mange av dere vil støtte oss gjennom å tegne et abonnement, og bidra til vårt arbeid med å gi økt kunnskap og innsikt om norsk innovasjon og teknologi. Gå inn her for å se hvordan du tegner abonnement.