Cybersecurity
Derfor kan den nye startupen til Røkke og Telenor være gode nyheter for norske gründere
IT-sikkerhetsgründer Kai Roer tror kapitalen og kompetansen rundt Omny kan bety et løft for også andre norske startups innenfor cybersecurity.
Denne uka kom nyheten om at Telenor går sammen med Aker og Cognite og starter det nye IT-sikkerhetsselskapet Omny - en god nyhet for Kay Roer, en av de ledende skikkelsene innenfor internasjonal IT-sikkerhet.
Han har selv bygget opp og solgt cybersecurity-selskapet CLTRe til KnowBe4. Nordmannen leder nå forskningsavdelingen til det amerikanske selskapet. Han mener det nye initiativet til Telenor og Røkke-selskapene Aker og Cognite er svært godt timet – til tross for at det for det utrente øye kan se folksomt ut i cybersikkerhets-spacet, med til dels mange aktører og sterk konkurranse.
– Du har rett i at Omny ikke vil være alene der, og det er en bransje som har vært i ekstrem vekst i mange år. Behovet er likevel mye større enn man til nå klarer å dekke, spesielt innenfor de sektorene Aker-systemet er tunge, sier Kai Roer.
Han viser til hvordan skipstrafikken er på vei inn i en enorm digitaliseringsbølge. Det er bra med nye tekniske løsninger og hardware, men bærebjelken er sikkerhet, ifølge Roer.
Nye farer
Omny-oppstarten er bare et av mange digitale initiativer som har sprunget ut av Røkke-systemet de siste årene. I startup-kretser er Cognite kanskje det mest kjente. I en artikkel her i Shifter fortalte Kjell Inge Røkke om drivkraften som ligger bak, og viste til at han bare hadde 200.000 timer igjen å leve. Nå kan han altså enda en gang sette spor etter seg i en ny sektor, skal vi tro Roer.
Selv om det er mange teknologiselskaper som tilbyr løsninger for IT-sikkerhet, er det langt færre som spesialiserer seg inn mot de maritime sektorene.
– Utfordringene med de generiske løsningene er at de er nettopp generiske. Det er ofte veldig mange spesifikke problemstillinger innenfor olje og gass, det samme gjelder for shipping, påpeker Roer.
Nå når det seiler opp ny teknologi for hvordan skip kan være online på en raskere måte enn med tradisjonelle satellittnettverk, åpner det opp for helt nye muligheter, blant annet for fjernstyring av fartøyene. Da risikerer man samtidig at uvedkommende kan hacke seg inn på systemene, dersom ikke sikkerheten er god nok.
– Jo mer vi kobler til nettet og digitaliserer, jo større blir risikoen.
– Hva er typiske ting som kan skje?
– Du kan jo bare se på Exxon Valdes. Nå var jo den oljekatastrofen et uhell, men det samme kan skje hvis en eller annen får kontroll på styringssystemet.
Varsler startup-boom
Roer tviler ikke på at det er andre som går med samme tanker som de norske selskapene som nå har gått sammen om å starte Omny, men samtidig er det hull i markedet akkurat nå.
– Det finnes mange småselskaper som leverer inn til disse bransjene, men ingen er så store som Telenor og Aker-systemet til sammen, med den kombinasjonen av kompetanse, markedstilgang og kapital de har. Det er en «winning formula», mener Roer.
Den nye storsatsingen kan være gode nyheter for andre norske gründere innenfor IT-sikkerhet. Den nye gigantstartupen trenger ikke å skvise resten ut av markedet.
– Det vil alltid være områder et stort selskap ikke er i stand til å fokusere på. Det vil gi rom for oppstartsselskaper, som dessuten får en ny exitmulighet. Selskaper som dette kan ha som del av strategien å kjøpe opp mindre aktører, både for å få tilgang på teknologi, marked og kompetanse, påpeker
– Så du tror på et oppsving for norske startups innenfor dette området?
– Ja, jeg håper og tror definitivt det. Norge er unikt posisjonert, vi er teknologisk langt fremme, og har veldig tung kompetanse innenfor olje og shipping. Vi sitter på mange av byggeklossene, og har dessuten et godt cybermiljø både i Forsvaret og gjennom høyskolene. Dessuten en del ekstremt spesialisert kompetanse innenfor kryptografi.