Kahoot får investert 1,98 milliarder kroner. Foto: Presse/Kahoot

Derfor kjøper Softbank seg inn i Kahoot, og dette betyr det for Kahoot og Norge

Salvador Baille har mange års bakgrunn fra telekom-bransjen, og ser Softbanks investering i Kahoot som en bekreftelse på en trend.

Publisert Sist oppdatert

Softbank er en japansk telekom-opreratør, og har i tillegg et av verdens største teknologifond: Vision.

Basert på børsmeldingen, ser det ut til at det er et datterselskap av Softbank, og ikke fondet, som nå investerer 1,98 milliarder i Kahoot.

— Med forbehold om at dette er Softbank og ikke fondet, så er det nok et eksempel på telekom-aktører som vil kjøpe seg inn i media og software. ATT kjøpte i sin tid Time Warner, og her i Norge har vi nylig sett at Telia kjøpte Get, for å servere innhold direkte til sluttbruker, sier Salvador Baille, som til daglig er konsulent i Intelis og partner hos inkubatoren Aggrator.

Han mener dette er enda et bevis på konvergeringen (sammensmeltningen) mellom bransjer.

Kan være begynnelsen på et oppkjøp

— Er dette en finansiell eller strategisk investering?

— Hvis det er Softbank, er det primært en industriell investering. Vi ser at telecom-aktører beveger seg gradvis fra å levere og utvikle teknologi på infrastruktur, og overlater det til aktører som Nokia og Huawei, til å bevege seg oppover i verdikjeden, mot sluttbrukeren, sier Baille.

Han mener at det vanligvis begynner med en liten eierpost, for så at selskapet kan bli kjøpt helt opp senere.

— Det samme så vi med Tencent som først kjøpte en del av norske Funcom, for så å kjøpe resten, sier han.

Salvador Baille.

Vil gi Kahoot penger til å gjenomføre flere oppkjøp

— Hva betyr dette for Kahoot?

— Dette er veldig bra for Kahoot, for det gir dem muligheten til å gjennomføre flere oppkjøp, ikke bare vokse organisk. De har allerede kjøpt Poio, Dragonbox og danske Actimo, som alle er relativt små selskaper. Med nesten to milliarder, kan de kjøpe større selskaper og kanskje kjøpe direkte konkurrenter, sier han, og legger til:

— Spørsmålet er hvor lenge Kahoot forblir et norsk selskap?

— Ja, hvor lenge forblir de det?

— De er allerede en internasjonalt selskap, og jeg vet ikke om vi lenger kan anse det som et norsk selskap. Fuglen har forlatt redet, sier han.

Dette betyr det for Norge

— Hva betyr dette for Norge?

—Dette er bra for Norge, og alle entreprenører i Norge. Kahoot viser vei, og viser at vi ikke er så langt unna Sverige som noen tror, sier han.

Han mener det viser at internasjonalisering fra første stund er viktig.

— Det gir synlighet og synlighet gir kapital. Norske oppstartsselskaper må generelt bli flinkere til å vise seg frem i utlandet slik Kahoot har gjort.

Baille mener også dette vil gi en økt tilgang på kapital for norske selskaper.

— Søkelyset vil i større grad havne på Norge, og jeg håper vi kanskje kan få inn flere internasjonale fond til å investere i norske startups. I tillegg tror jeg flere norske investorer nå kan få opp øynene for å investere i startups. Dette er i hvert fall et ganske klart signal, sier han.

Artikler om Kahoot!

kahoot