Oslo Innovation Award

Roboten «Thorvald» stakk av med årets Oslo Innovation Award

Saga Robotics følger i norske selskaper som Strise, Otovo, Gelato og Kahoot sine fotspor etter å ha stukket av med årets pris under Oslo Innovation Week. 

Anne Dingstad Vabø, Saga Robotics, Thorvald
Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det klart at det er Saga Robotics som stikker av med førstepremien under utdelingen av årets Oslo Innovation Award. 

Shifter har en rekke ganger skrevet om det Oslo-baserte selskapet bak roboten «Thorvald», som benytter UV-lys for å forebygge soppsykdommer hos planter. 

Målet er erstatte skadelige sprøytemidler for et mer bærekraftig landbruk og å redusere avlingstap.

Teknologien har sitt opphav i forskningsmiljøet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og selskapet ledes av Anne Dingstad.

Saga Robotics slutter seg med det til rekken av tidligere vinnere, som blant annet består av selskaper som Strise, Otovo, Kahoot og Gelato fra før. 

The Thorvald robot by Saga Robotics.

– Vi er glade og takknemlige for anerkjennelsen av den harde innsatsen hele Saga-teamet gir hver eneste dag for mer bærekraftig matproduksjon, sier Dingstad til Shifter. 

Oslo Innovation Award deles i år ut for 17. gang, som en del av åpningen av Oslo Innovation Week

Prisen gis til et Oslo-basert selskap som viser evne til etisk, samfunnsansvarlig, miljømessig og økonomisk bærekraft.

Saga Robotics var én av fem nominerte, sammen med Glint Solar, Intelecy, Völur og Wheel Me.

Global ekspansjon og USA-ambisjoner

Tidligere i år annonserte selskapet at de nå retter blikket mot vinrankene i California.

Etter å ha hentet inn 120 millioner kroner i ny kapital, med Songa Investment og MP Pensjon som investorer, er selskapet nemlig klart til å teste teknologien på amerikansk jord.

– Å bruke Thorvald-roboten til å introdusere kjemikalie-frie behandlinger i en tradisjonell og etablert bransje som landbruk er viktig og krevende. I 2024 har vi etablert oss som en kommersiell tilbyder for massemarkedet i Storbritannia, og jobber nå mot det samme på vingårder i USA, sier Dingstad og legger til:

– Prisen setter søkelyset på behovet for å produsere både mer mat og på en langt mer bærekraftig måte – og betydningen norsk teknologi spiller for å løse denne viktige utfordringen.

Thorvalds UV-løsning har allerede blitt tatt i bruk ved flere amerikanske vingårder, og hos omtrent ti prosent av britisk jordbærproduksjon denne sesongen, ifølge selskapet.

Totalt har selskapet hentet 330 millioner kroner siden oppstarten i 2014. Blant eksisterende investorer er Nysnø Klimainvesteringer, Aker, Rabobanks Rabo Ventures, Hatteland, Melesio Capital, og Sanden.

Skiller seg ut

Juryen, som besto av Marit Rødevang (fjorårets vinner og daglig leder for Strise), Tor Bækkelund (med-gründer i RunwayFBU), og Pauliina Martikainen (partner i Maki.VC), fremhevet selskapets unike tilnærming til bærekraft og innovasjon:

Saga Robotics' Thorvald, en autonom landbruksrobot. Foto: Benjamin A. Ward

«Saga Robotics vant Oslo Innovation Award 2024 for sin banebrytende landbruksrobot, Thorvald, som fremmer bærekraft ved å redusere miljøpåvirkning og forbedre produktiviteten. Thorvald støtter FNs bærekraftsmål ved å fremme bærekraftig jordbruk og anstendige arbeidsforhold. Selskapet viste sterk styring, rask vekst og solid ekspansjon i Europa og California»

Videre begrunner de: 

« Med 100 roboter i drift i dag, er deres ambisjon å tidoble dette innen det neste året. Med et mangfoldig lederteam og et styre med fokus på langsiktig innovasjon, forblir Saga Robotics privat eid, noe som gir fleksibilitet til å forfølge sitt mål om å transformere landbruket. Deres etiske forretningspraksis, forpliktelse til bærekraft og samfunnsverdi skiller dem ut som ledere innen landbruksrobotikk» (oversatt fra engelsk).

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.