debatt

Det er konstant snakk om at “vi må gjøre noe”, uten at dette noensinne blir definert eller konkretisert

Politikerne står på scener og taler i debattene og sier at “endring går for sakte”. Ironien er at de er de som står for takten og bestemmer endringene, skriver Hans Marius Engebretsen etter å ha vært på Arendalsuka.

Hans Marius Engebretsen, vekstsjef i Skalar, var på Arendalsuka og ble skuffet.

Du skal ikke gå lenge langs Pollen i Arendal før du hører ord som «sirkulærøkonomi» eller «bærekraft». Det er konstant snakk om at “vi må gjøre noe”, uten at dette noensinne blir definert eller konkretisert. Politikerne står på scener og taler i debattene og sier “at endring går for sakte”.

Ironien er at de er de som står for takten og bestemmer endringene.

Det er en årlig affære å se politikere være DJ, spellemenn eller rikskjendiser fråtse i skalldyrfat og lunken chablis. Det sies at norske nettverk bygges og dyrkes på bar. Det vil si at norske gründere som ikke har eller dyrker et nettverk på Arendalsuka går glipp av en enorm mulighet.

Arendalsuka er en nasjonal næringslivsscene. En verdifull en. Alt som kryper og går i Norge er der. Da er det veldig rart at entreprenørskap er så underrepresentert i samtalene. Det var få av de 1700 arrangementene under Arendalsuka som retter søkelyset på gründerskap.

Og det er tydelig å se at for få etablerte virksomheter har en entreprenørskapstrategi. De satser som regel på intrapenørskap eller større tjenestetilbydere. Der satses det mest på innovasjon som maskiner, deler, ingeniørkunst og olje & gass.

Det er for få møteplasser under Arendalsuka der de som jobber med gründerskap kan snakke med de som legger innovasjonspolitikken og kan påvirke retningen til det norske næringslivet. De aller fleste arrangementer om gründerskap hadde ingen gründer til stede. Dette er som å ha bursdag uten barnet.

Hvem kan hjelpe oss å endre dette? Ikke politikere, ikke organisasjonene. De har sine egne interesser. Vi må selv som bransje bli bedre til å påvirke. Vi kan komme med forslag. Som at 30 prosent av alle offentlige anskaffelser for eksempel kan rutes mot startups og scaleups. Nå havner hovedparten hos de store bedriftene. Vi kan se på det på samme måten som vi har sett på kortreist mat. Velg heller en liten nytenkende bedrift nær deg. En verdig sak å fremme i Arendal og resten av landet.

Mange gründere er i en produkttåke. Det mener jeg de skal fortsette med. Det er det de gjør best. Det er oss i apparatene rundt; vi som investerer og jobber med gründerne som må påvirke makten og sørge for at både politikerne og næringslivet skjønner verdien av å satse på norske gründere.

Flere konserner gjør interessante ting allerede, som DNB NXT, EY med sitt amplifier program, Schibsted med sin nå enorme oppstartsportefølje og Aker med sine mangfoldige teknologiselskaper. Så det vi trygt kan si er at mange av delene ligger til rette. Vi må bare sy dem sammen, åpne døren for flere og gjøre Arendalsuka til et utstillingsvindu for norske oppstartsselskaper.

Det burde bli til et møtepunkt med politikken for hele det norske næringslivet og en mulighet for flere enn politiske insidere og konsernsjefer.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*