helseteknologi
Dette er Itslearning-toppens ukjente startup
Arne Bergby gjorde global suksess av norsk læringsportal. Nå har it-veteranen hentet rundt 20 millioner kroner til ambisiøs satsing i en helt ny bransje. – Det kommer til å gå mye fortere nå, sier han.
Etter 18 år som administrerende direktør i itslearning, takket Arne Bergby av i 2020 og gikk inn i en stilling som arbeidende styreleder i stedet. Det bergensbaserte selskapet som leverer en læringsplattform for skoler og universiteter, opererer i dag i over ti land.
Les også: Itslearning-millionærene selger "robot-startup" til Skandiabanken
Itslearning ble stiftet i 1999, og få år senere ble Bergby en del av det unge selskapet, som i 2020 dro inn over 190 millioner kroner. Nå har it-veteranen hoppet på en ny startup-reise i ukjent farvann, som han helst skulle sett gå under radaren litt til.
– Men jeg kan fortelle litt, sier gründeren bak nye Defibrio.
Selskapet hentet i fjor høst 20 millioner kroner til ambisiøs satsing på helseteknologi.
Vil redde liv
Hvert år dør mellom 2500 og 3000 mennesker av hjertestans utenfor sykehuset, bare i Norge, innleder Bergby. Hovedårsaken skyldes mangel på hjertestartere, og forskning viser at disse kunne ha overlevd hvis de fikk støt fra en hjertestarter innen seks minutter.
Overlevelsen i Norge ligger ifølge Norsk hjertestansregister på 14 prosent - hvis ambulansen kommer. Får du støt før de er på plass, overlever nær hundre prosent.
Bergby ble introdusert for tallene av en kamerat, og ideer om hvordan de kunne løse et så stort problem, begynte å spinne; hva om mobiltelefonen kunne bli en hjertestarter?
– Jeg hadde jobbet med skole og utdanning i over 20 år, og hadde lyst til å gjøre noe nytt. Kanskje var dette muligheten, forteller Bergby og fortsetter:
– Så da reiste vi til USA i 2020, hvor vi søkte om flere patenter og satte opp driftsselskapet der, men holdingselskapet er i Norge, sier han.
Slik fungerer løsningen
På nyåret ble løsningen testet ved Harvard Medical School i Boston.
Bergby forklarer:
– Er du med noen som får hjertestans, kobler du bare på noen «padder» (AED, journ.anm.) som kan gi støt via mobilen. Da vil vår app automatisk åpne seg. Appen kobler seg også direkte til AMK og legevakten, og legene der kan se hjerterytmen automatisk og gi støt derfra.
Han fortsetter:
– Vi søker også i et krets på 500 meter, om det finnes noe helsepersonell i nærheten, og er du utenfor dekningsområdet, kan den som er med pasienten selv gi nødvendige støt. Er den som får hjertestans alene, og har koblet på «paddene», vil mobilen kunne gi støt helt automatisk.
Lang, men raskere vei til mål
– Har noen utviklet noe lignende allerede?
– Nei, dette blir verdens første personlige hjertestarter.
– Hvordan ser veien til kommersialisering ut?
– Nå lager vi løsningen, og alt dette skjer i USA. Deretter må vi få det godkjent av helsemyndighetene. Da må vi ha kliniske studier, der løsningen blir testet på cirka 400 personer som har fått hjertestans, før vi kan få godkjent å skulle kommersialisere.
– Ikke akkurat et halvt års prosjekt?
– Nei, vi har et mål om å få løsningen ut i markedet i 2024.
– Hvem er «vi»?
– To kamerater og meg. Han ene er fysiker, og han andre er lege. Så det er en god kombinasjon. Min nye CTO, som begynner i juni, har jeg også jobbet med i Itslearning. Vi har også med oss flere dyktige og profesjonelle investorer som bidrar både med kapital og kunnskap.
– Så du henter fra gamle rekker?
– Nei, han har hatt en annen jobb etter Itslearning. Jeg ville aldri «tatt» han, hvis han var i Itslearning nå.
– Er det stor avstand fra å bygge en løsning innen utdanning og innen helse?
– Nei, det er ganske mange likheter, på kompetanse, struktur, prosesser og teknologi. Det er noe av fordelene man har ved å ha gjort dette før.
– På hvilken måte?
– Det kommer til å gå mye fortere nå enn det gjorde med Itslearning.
– Så hvilke feil skal du ikke gjøre denne gangen?
– Vi etablerer oss i USA fra dag én. Med Itslearning gikk vi til USA fra Norge, men nå blir USA det store hjemmemarkedet. Det er vanskeligere å gå motsatt vei. Vi kommer også til å se etter amerikanske investorer allerede i neste runde. Det skyldes rett og slett miljøet rundt software-investeringer. Det er en annen dynamikk i USA enn i Norge, i hvert fall for startups.
– Hva annet viktig lærte du fra 18 år som toppsjef i Itslearning?
– Å ha de beste folkene rundt meg hele tiden, og gi dem ansvar fra dag én.
– Det er noe jeg lærte underveis, at den som sitter på toppen ikke alltid har de beste ideene og løsningene. Du må slippe folk til i en mye tidligere fase enn jeg først gjorde.
– Det er mitt beste råd til andre. Ikke sitt med kontrollen, ideene og penger alene.
– Hva kommer til å bli vanskelig fremover?
– Vi har allerede funnet en løsning på den største utfordringen, nemlig den tekniske løsningen. Vår hjertestarter fungerer nå like bra som en større, tradisjonell hjertestarter.
– Hvor trygg er du på at dere kommer til å lykkes?
– Veldig trygg. Jeg har ikke erfaring med å få dette godkjent av amerikanske og europeiske helsemyndigheter, men samarbeidspartnerne våre, som kun jobber med å utvikle medisinsk utstyr, har meget god kompetanse på det tekniske, men også det regulatoriske. Vi er veldig trygge på at det går bra.
Defibrio har allerede landet flere større norske investorer som skal finansiere det første utviklingsløpet, deriblant ProVenture, Rieber & Søn, Dalseid og Fløysand.
De har ifølge Bergby bidratt med rundt 20 millioner kroner.
Selskapet fikk i mai også 700.000 kroner i et oppstartstilskudd fra Innovasjon Norge.