Disse engleinvestorene er sjelden vare, men nå følger flere etter
Kun to av ti investorer hos StartupNorway er kvinner. Møt tre som baner vei for andre.
Young Sisters er et nytt initiativ i rekken av nettverk med mål om å få flere damer til å investere i startups.
Norsk Venturekapitalforening (NVFK) mener det er viktig med slike initiativ for å øke kjønnsbalansen blant norske investorer, som i dag er svært skjev. Det går riktignok fremover, men i museskritt, forteller leder i NVCA, Ellen Amalie Vold.
For Katapult-sjef Nina Heir var det helt avgjørende at hennes første private investering ble gjort i et fellesskap med flere investorer.
Engleinvestor Henriette Wullf flyttet pengene fra børs til startups takket være Angel Challenge; kurs som arrangeres av Startup Norway. Kun 2 av 10 investorer på kursene er kvinner.
Gründer Isabelle Ringnes investerer kun i produkter hun selv er en fornøyd kunde av.
Her deler de sine investeringsstrategier.
Nina Heir
Nina Heir er CEO i Katapult Accelerator, der hun de siste årene vært tett på investeringen av de 90 selskapene i Katapults portefølje, deriblant norske Chooose, Diwala og Ducky.
Heirs første private investering av nå i underkant av ti, var imidlertid i det danske teknologiselskapet Eat Grim. Hun forteller at investeringen ble gjort gjennom et syndikat av flere investorer - og etter et møte med selskapets CEO på et event som koblet investorer og startups.
– Jeg ble mektig imponert av henne, deres løsning og potensialet som ligger i selskapet. Så langt har det vært en veldig spennende reise å følge, sier Heir.
I likhet med Katapults visjon, investerer Heir kun i selskaper som både har en positiv påvirkning på «people and planet» og som har potensial til å genere høy finansiell avkastning.
– Jeg tror genuint på at det går hånd i hånd, og at selskaper som ikke bidrar positivt er dårligere investeringer. Jeg er også spesielt interessert i selskaper som løser utfordringer knyttet til klimakrisen, sier Heir.
Hun forteller videre at hun først og fremst vektlegger teamet - og i all hovedsak gründerne; hvem de er, hva de har gjort, hvorfor de gjør det de gjør - og deres genuine interesse og lidenskap for problemet de jobber med å løse.
– Jeg er også veldig interessert i hva slags nettverk de har, og deres evne til å attrahere talent, hvilket potensial de har for å skalere raskt og dermed hurtigere entre nye markeder og ha en større positiv påvirkning, sier Heir.
Investering i fellesskap
I tillegg til kapital, tilbyr hun rådgivning der det er relevant, og kobling på eget nettverk.
– Jeg syns det er veldig interessant å høre fra selskaper som har kommet litt på vei og som ønsker å få med flere engler om bord. Linkedin er det godt forum, sier hun.
For Heir var det helt avgjørende at hennes første private investeringen ble gjort nettopp i et syndikat med andre investorer.
– Å kobles på et nettverk av andre tidligfase-investorer der man blir eksponert for, og diskuterer, potensielle investeringsmuligheter, er meget verdifullt, sier Heir.
Hun trekker frem programmer som Angel Challenge og WIN (Woman Investor Network) som viktige og gode initiativer for å få flere damer i gang.
– Jeg tror mye av grunnen til at det er relativt få kvinnelige engler, er at det er færre forum og grupper å være en del av, og at man rett og slett ikke er klar over hva som ligger i det å investere i tidligfase-startups, sier Heir.
Det bør ifølge Heir høyere opp på agendaen at det er mye tøffere å investere 50.000 kroner i et oppstartsselskap som bidrar til å gjøre verden til et bedre sted, samtidig som man får potensiell høy avkastning, enn det er å kjøpe «enda en merkeveske» .
– Kanskje overdrevet, kanskje klisjé, men om man vil bidra til endring, så bør man investere egne penger der de utgjør en forskjell, sier hun.
Henriette Wulff
Henriette Wulff jobber som prosjektleder i Future Leaders Group - samtidig som hun er i innspurten av en masteroppgave i sosialt entreprenørskap. I tillegg skal hun i sommer åpne en ny vinbar i Kristiansand, helt uten erfaring bak bardisken.
Tidlig opprettet Wullf en aksjekonto i nettbanken og kjøpte aksjer i norske Nel på børsen.
– Jeg har alltid vært opptatt av å tjene penger for å få frihet til å kunne gjøre de tingene jeg vil, så jeg tror jeg så på dette som enda en mulighet til å tjene litt spenn, sier hun og legger til:
– Det var før jeg hadde store tanker om kvinner på eier- og kapitalsiden, så det kom fra en genuin interesse, sier Wulff.
Etter hvert flyttet hun fokus fra selskaper på børs til startups, et skifte som først ble tilgjengelig og aktuelt gjennom Angel Challenge. Programmet matcher investorer med startups og trener begge parter i å gjøre sunne engleinvesteringer.
– I begynnelsen synes jeg høy risiko med startups var helt greit, fordi jeg rettferdiggjorde pengene for meg selv som en «veldig dyr skole», der jeg kunne lære masse, sier Wullf, men legger til:
– Senere har jeg nok blitt veldig selektiv. Det er mye jobb, og hvis man da skal investere både penger og tid, så er det viktig at man syns det er interessant, har trua og ikke minst at man ønsker at selskapet skal lykkes, sier hun.
Tankesettet på topp
Wulff forteller at hun ikke har noen spesiell interesse eller bransjekunnskap, og at tankesettet til selskapene er viktigere enn selve produktet som leveres.
– Litt fluffy, men hva ønsker de å bidra med her i verden, spør hun seg selv hvis du skal vurdere et potensielt investeringsprosjekt.
Nå legger Wulff alle penger og krefter i eget prosjekt; vinbaren i en nedlagt gammel mølle i Kristiansand.
– Vi får jo se om det er den smarteste investeringen jeg har gjort pengemessig, men her krysser jeg av på så utrolig mange andre verdibokser som uansett gjør det verdt for meg, sier hun.
Akkurat nå er Wulff i utgangspunktet ikke på jakt etter nye investeringsprosjekter, men hun inviterer til vin på Mølla.
– Jeg har historie med å bli ivrig og hive meg rundt hvis det først kommer en mulighet jeg har tro på, sier Wulff.
Isabelle Ringnes
Isabelle Ringnes, gründer av Equality Check, gjorde sin første private investering i oppstartsselskapet Kron, som hun også satt i styret til.
Nå er hun på vei inn som engleinvestor i Cape Wine Import (CWI), et vinimportselskap etablert av Mia Westby og Carina Elise Godou. Gründerne står også bak Lawyered.
– Det er to engasjerte kvinner bak, og de har involvert meg i et samarbeid der vi skal distribuere en god rosé-vin sammen, sier Ringnes.
– Jeg har kjøpt og testet produktene som er av høy kvalitet, og produsenten i Sør Afrika har høyt fokus på bærekraft og tar sosialt ansvar, sier hun.
Ringnes er opptatt av selv å være en aktiv kunde i potensielle investeringsprosjekter.
– Det er viktig at det jeg investerer i faktisk er noe jeg bruker og ser at flere ville hatt glede av. Det må også gjerne være et produkt eller konsept som er speislt rettet mot kvinner, ettersom jeg gjerne vil se flere, særlig teknologiske løsninger, som svarer på kvinners behov, sier Ringnes.
I tillegg vektlegger hun team og menneskene bak; at de er genuine, har drivkraft, en visjon og gjennomføringsevne.
– I tillegg ønsker jeg å være litt involvert i forkant så jeg skjønner utfordringene, mulighetene og produktet godt nok.