BANK
DNB får kjøpe Sbanken
Konkurranseklagenemda gjør et svært sjeldent vedtak og overprøver Konkurransetilsynets avgjørelse om å stanse DNBs foreslåtte oppkjøp av Sbanken.
Saken oppdateres!
Konkurranseklagenemnda har konkludert at det ikke var grunnlag for å nekte foretakssammenslutningen mellom DNB og Sbanken, og har således opphevet Konkurransetilsynets vedtak.
– Dette er nyheten vi har ventet og håpet på. DNB og Sbanken har mye til felles allerede, og vi gleder oss til å vise kundene hva vi kan få til sammen, sier DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen i en uttalelse.
Dermed kan hun og resten av DNB til sist begynne å snakke og bli bedre kjent med nye kolleger.
Selv om kjøpet vil bli gjennomført innen ti virkedager, vil det ta noe tid før de to bankene virkelig er blitt til en.
– Det blir ingen endringer i bankhverdagen for kunder på en god stund enda. Inntil selskapene er slått sammen vil de fungere som to ulike banker med ulike kunder, produkter og tjenester, sier Braathen, som imidlertid forventer at sammenslåingen skal være gjennomført innen ett års tid,
Avgjørelsen innebærer at oppkjøpet gjennomføres uten at DNB trenger å gjøre noen tiltak for å bedre på konkurransesituasjonen.
Konkurranseklagenemndas enstemmige vedtak er endelig og kan ikke påklages av Konkurransetilsynet.
– Vi har stor tro på hva våre kompetansemiljøer innen teknologi og innovasjon kan få til i fellesskap. Sammen skal vi finne ut av hvordan vi kan bygge videre på det Sbanken har bygget opp over 20 år. Kunder har ulike behov, og sammen kan vi skape enda bedre løsninger og møte den knallharde konkurransen på en mye bedre måte enn hver for oss, sier administrerende direktør Kjerstin Braathen i DNB i en pressemelding.
Det har kommet skarpe reaksjoner fra deler av kundemassen til Sbanken etter at oppkjøpet, som nå etter alle solemerker blir gjennomført, ble kjent.
– I Sbanken ser vi alltid etter muligheter, og nå fokuserer vi på mulighetene og kraften vi får tilført ved å bli en del av DNB. Det er mange flinke folk i begge bankene, og Sbankens kunder har aldri hatt problemer med å fortelle oss helt ærlig hvordan de vil ha ting. Derfor mener jeg vi er bedre rigget enn noen til å videreutvikle og levere kundeopplevelser i verdensklasse. Selv er jeg veldig nysgjerrig på hva dette kan bli. Det håper jeg kundene våre også er, sier Øyvind Thomassen, administrerende direktør i Sbanken.
Dette er saken
Det var torsdag 15. april i fjor at DNB la inn et bud på Sbanken til 103,85 kroner per aksje, noe som ga en samlet pris på 11,1 milliarder kroner.
En siste, en endelig, og en absolutt siste frist, måtte til før Konkurransetilsynet den 16. november kom med beskjeden om at det ble nei til oppkjøpsforsøket. Dette til tross for at DNB og Sbanken hadde prøvd seg med ulike forslag på avhjelpende tiltak.
«Det har kommet tre ulike tilbud. Vi har vurdert alle tre grundig, og kommet til at ingen av de i tilstrekkelig grad fjerner vår bekymring», var meldingen fra tidligere konkurransedirektør Lars Sørgard.
DNB var ikke beredt til å akseptere avgjørelsen og leverte inn en klage noen uker senere.
– Når vi er helt uenige i Konkurransetilsynets vurderinger, så mener vi det er fint om Konkurranseklagenemnda tar en ny kikk på saken. Vi opplevde at tilsynet låste seg veldig tidlig i sitt syn på fondssalg uten å ta hensyn til opplysninger og innspill de fikk fra DNB og Sbanken underveis i prosessen, skrev kommunikasjonsdirektør i DNB, Vibeke Hansen Lewin, i en epost til FinansWatch i desember.
Shifter snakket nylig med flere eksperter om saken, og ingen turte å spå utfallet.
– Jeg mener at er det omtrent 50/50. Konkurranseklagenemnda tar ikke bare stilling til Konkurransetilsynets vurdering, men til hele konklusjonen. Det kan faktisk hende at de kommer til en annen konklusjon, selv om vi har sett få avgjørelser der nemnda har gått i motsatt favør av tilsynet, sa bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier.