kapital
Dro inn fem mill. på smart fuktmåler i fjor. Nå har gründerne hentet ekstern kapital for første gang
– Vi har brukt tiden godt og blitt trygge på at teknologien har livets rett, sier produktsjef Bjørge Rennan Nesset om seks år gamle Sensor Innovation.
Sensor Innovation-teamet, her ved Bjørge Rennan Nesset, Sondre Rennan Nesset og Tor Ove Nesset.
Foto: Sensor Innovation
Sensor Innovation fikk på nyåret tildelt 3,6 millioner kroner i et innovasjonstilskudd fra Innovasjon Norge. Nå fyller Verdal-selskapet opp med ytterligere 9,5 millioner kroner i en finansieringsrunde ledet av trondheimsbaserte Realinvest Kapital.
Emisjonen utløste i tillegg et miljøteknologitilskudd på 3,6 millioner kroner.
Sensor Innovation produserer sensorer som kan varsle om unormale fukt- og temperaturforhold før skaden oppstår.
– Markedspotensialet er enormt tatt i betraktning hvor mange bygg det finnes. Fokuset ligger derimot i stor grad på boligkompleks, nærings- og industribygg, sier Bjørge Rennan Nesset, CPO i selskapet.
Han forteller videre om stor etterspørsel til tross for inflasjon og andre faktorer som gjør at kjøpekraften typisk avtar.
– Vi ser også en positiv tilstrøm av kunder fra offentlig sektor, da typisk i nye eller renoverte skolebygg, rådhus, aktivitetshaller og svømmehaller; generelt sett bygg og infrastruktur som ikke kan ha nedetid, sier Nesset.
– Systemet gir oss et enormt datagrunnlag
Fjorårets årsrapport viser et inntektstopp fra 4,5 til 5,9 millioner kroner. Driftsresultatet beløp seg til minus 1,8 millioner kroner i 2023.
– Vi har allerede noen års erfaring i det norske markedet hvor vi har begynt å finne vår plass i verdikjeden, og på kort sikt vil direktesalg mot kjernemarkedet i Norge fortsatt være en prioritet, sier Nesset og legger til:
– På mellom-lang sikt vil salg skje i større grad via distributører, både nasjonalt og internasjonalt, som muliggjør at Sensor Innovation vil kunne bli en enda bedre teknologileverandør med domenekunnskap på både data og bygningsfysikk.
Det finnes ifølge ham lignende sensorteknologier som er spesialiserte for enkelte bruksområder, som for eksempel trefukt eller takisolasjon isolert sett, men få, om noen, som leverer en lignende totalløsning.
– Systemet gir oss et enormt datagrunnlag som muliggjør at vi kan bygge ut ytterligere funksjonalitet og tjenester gjennom analyse og produktutvikling, sier Nesset.
– Har vært avgjørende for at vi har klart å komme dit vi er i dag
Han mener det å se fuktproblematikk i et makrobilde har stor verdi i tiden som kommer, blant annet ved å se sammenhenger mellom byggeskikk og hvordan forsikringsbransjen rigger seg for å muliggjøre proaktive tiltak for sine kunder.
– Allerede nå har vi over 120 millioner datapunkter som gir indikasjoner på faktorer som kan spille inn på hvordan vi driver bygg i fremtiden, sier Nesset.
Totalrammen for ovennevnte miljøteknologiprosjekt ligger på 8,2 millioner kroner.
Prosjektet handler i korte trekk om ytterligere forskning tilknyttet validering og robusthet av eksisterende sensorteknologi, i tillegg til grunnlag for kommersialisering av flere sensorer og bruksområder.
Dette skal gjennomføres i tett samarbeid med blant andre Sintef Community.
– Vi har domenekunnskap innenfor både produktutvikling, byggebransje og forskning samlet i kjerneteamet, noe som har vært avgjørende for at vi har klart å komme dit vi er i dag uten eksterne investorer, sier Nesset.
Produktsjefen mener de siden oppstart i 2018 har brukt tiden godt og blitt trygge på at teknologien har livets rett, gjennom tette samarbeid med nøkkelaktører som Sintef, Norbit og byggeiere som blant andre Realinvest - som nå kommer på eiersiden.
Øvrige aksjonærer er Strindfjord AS, Hoffinvest AS, Bergsli Invest AS, Låte Invest AS og Elreps AS.
– Nå ser vi fremover og ønsker å sette betydelig mer fart gjennom å bygge organisasjon, utvide markedspotensialet og videreutvikle morgendagens fuktsensorer, sier Nesset.