Jonas Helmikstøl i Easee.
Jonas Helmikstøl i Easee.

Easee sier nei til børs: «Hovedfokuset ville gått over til å fortelle en best mulig story eksternt»

Mens naboen Zaptec henter 215 millioner kroner og søker seg til Merkur Market, vil Jonas Helmikstøl i ladestartupen Easee kjøre sitt eget løp.

Publisert Sist oppdatert

Det går en børsbølge i norsk tech, og på tampen av forrige ble det klart at elbil-lader-selskapet Zaptec fra Rogaland gjør seg klare til notering på Merkur Market.

I forbindelse med børsnoteringen hentes det inn 215 millioner kroner i ny kapital til selskapet. Samtidig selger eksisterende aksjonærer aksjer for 215 millioner kroner. Før emisjonen prises selskapet til 601 millioner kroner.

Men i nabolokalet i nyskapingsparken i Stavanger sitter konkurrenten i ro. Der Zaptec er overbevist om at børsen er riktig, er det helt uaktuelt for Easee og gründer Jonas Helmikstøl å gjøre det samme.

- Vi kan miste kontroll over aksjonærlisten vår og hvilke kjerneverdier disse innehar. Hovedfokuset ville gått over til å fortelle en best mulig story eksternt, som oftest kortsiktig, for å kunne tilfredsstille eksterne eiere med økonomiske interesser, svarer Helmikstøl på spørsmål fra Shifter.

Gode inntekter

Tidligere i høst fortalte Shifter om selskapets helt utrolige vekst. I fjor var omsetningen på 95 millioner kroner, med et overskudd på 10 millioner kroner. Frem til august har inntektene vært på 143 millioner kroner, og selskapet jbober hardt for å ta unna backlogen av stadig nye bestillinger.

- Dette er nok til å vokse organisk, samtidig som vi kan beholde en sunn bunnlinje, påpeker Helmikstøl.

Selskapsinformasjon fra Caphub.io

ZAPTEC AS

ZAPTEC er verdensledende innen intelligente ladesystemer for elektriske kjøretøy. Kombinerer sin unike kraftelektronikk-teknologi med sky-tilkoblede og skalerbare ladeløsninger.

Les mer om selskapet her

STAVANGER

Anders Thingbø

0-5

  • VALINOR AS
  • SAAMAND AS
  • OW HOLDING AS
Se hele selskapsprofilen

Selskapsinformasjon fra Caphub.io

EASEE AS

EASEE AS har utviklet en laderobot kalt EaseeHome som er en intellegent, kraftfull og sikker ladestasjon til elbiler for hjemmet. Easee Charge som er en trygg og rettferdig lading for sameier, næringsbygg, eiendoms-prosjekter og større p-anlegg.

Les mer om selskapet her

STAVANGER

Jonas Helmikstøl

11-20

  • GRI7 AS
  • CREATECH AS
  • MØLGAARD AS
Se hele selskapsprofilen

Easee har en rekke eksterne partnere, blant annet produsenten Norautron, som tar ned risikoen ved å stå for maskiner og produksjonslokaler.

- Slik kan vi investere «alle» våre penger i å utvikle produktene våre. Denne tilliten er ikke noe som har oppstått over natta, det tar tid å bygge tillit, og senest i forrige uke hadde vi noen gode, intense, åpne og ærlige diskusjoner med Norautron. Det viktigste i et slikt partnerskap er å tenke langsiktig, å være transparente, samt at begge parter innser at de er i samme båt, påpeker han.

Målet for året nå er 80.000 ladere, nylig oppjustert som følge av den store etterspørselen.

Sysselsetter tusener

Utfordringen er ikke å ikke vokse fort nok, det er heller det motsatte.

- Kundene våre elsker produktene våre, og så lenge du fokuserer på å gi sluttkundene en best mulig opplevelse, så vil kundene kjøpe produktene våre, sier han.

Den nevnte partnerstrategien betyr også god hjelp fra aktører som Circle K, Tibber, Ohmia, Elektroimportøren og flere aktører i utlandet.

- Vi sysselsetter allerede i dag flere tusen mennesker gjennom vårt partnernettverk. Dette er en av de største årsakene til at vi har vært i stand til å vokse så fort, mener han.

Easee lanserte nylig det de kaller «Project Impossible», der målet er 400 millioner i år og en milliard kroner i omsetning neste år.

Penger til eierne

Eierne bak Zaptec vil sannsynligvis tjene gode penger på børsnoteringen. Vindkraftgründer Lars Helge Helvigs konsern selger aksjer for over 66 millioner kroner i forbindelse med transaksjonen. Men han vil fortsatt være suverent største aksjonær i Zaptec når selskapet noteres på Merkur Market. I tillegg selger gartneren og investoren Olav Bryn selger aksjer for over 100 millioner krone, skrev DN i forrige uke.

Prisen per aksje i emisjonen er satt til 11,25 kroner, tilsvarende en egenkapitalverdi før selskapet på 601 millioner kroner, basert på 53 409 677 aksjer som for tiden er utestående i selskapet.

Den første handelsdagen forventes å være 6. oktober.

Powered by Labrador CMS