Bærekraft

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen satser på utleie av friluftsutstyr

Han får turfølge inn i oppstartsselskapet Pinsj av Thomas Alsgaard og Cecilie Skog.

Ivar Tollefsen satser på utleie av turutstyr.
Publisert Sist oppdatert

– Hvordan ser det ut i boden din, da?

Polfareren Aleksander Gamme som har investert sparepengene i Pinsj som skal gjøre det enklere for folk å leie ut og låne friluftsutstyr, vet hvor skoen trykker. Norske boder er så overfylte at det har vokst frem en ekstralager-industri.

I april ble nettsiden til Pinsj offisielt åpnet, og Gamme kan fortelle at han allerede har leid ut teltet sitt to ganger og hentet inn 2000 kroner på det.

– Folk har uhorvelig med død kapital liggende rundt i garasjer og boder. Hvis strømregningen er plagsom, hva med å leie ut noen av tingene dine, sier han.

Selskapet har denne våren gjennomført en kampanje hos Folkeinvest som nå er lukket. Fasiten er fulltegnet emisjon og 4,3 millioner kroner i ny kapital.

Inn på eiersiden kommer også en rekke kjente personer fra turmiljøet, blant annet langrennslegenden Thomas Alsgaard og frilufts- og tv-personlighet Cecilie Skog.

Mest overraskende er det at eiendomskongen Ivar Tollefsen går inn på lik linje som Alsgaard og Skog.

– Ivar er en turmann, sier Gamme som forteller at han har utfordret mange «turfolk» som har gjort det bra på forskjellige arenaer, enten det er på tur- eller sportsutstyr, om å ta grep for å skape en mer bærekraftig utvikling.

– Det er bemerkelsesverdig hvor mye mer respons vi har fått fra fattige studenter som har gått inn som eiere med 1000 til 3000 kroner hver, enn fra den voksne garde. Men Ivar valgte å gå inn og sette investeringen på «idealistkortet», sier Gamme.

Pengene fra emisjonen skal gå til utvikling. Lønn og administrasjon skal fortsatt holdes på et absolutt minimum.

Ivar er en turmann

Aleksander Gamme

– Hvor er dere om fem år?

– Pinsj er et langsiktig løp, vi skynder oss langsomt. Du kan ikke sammenligne oss med de mer tradisjonelle markedsplassene, sier Gamme. – Visjonen er å samle mest mulig av de grønne tjenestene på et sted slik at det blir like enkelt å låne eller leie ut som å kjøpe nytt, det er slik vi kan få opp volumet på deling og gjenbruk.

Kaos når alle skal tilby bærekraftig utleie av utstyr samtidig

Ifølge den erfarne eventyreren, er det mange av utstyrsprodusentene som vurderer å tilby utleie, men han frykter at det bare vil skape kaos hvis alle skal gjøre dette.

– Mange trenger volum og da må det være oversiktlig og enkelt som hos oss, sier han.

Hvordan kan du konkurrere mot Finn.no?

– Vi skal ha en bedre integrert løsning. Vi har forsikring, booking, verifisering med Bankid, rating av kanselleringsvilkår. Utleie er komplisert og da er det nødvendig med et godt system slik at tilliten opprettholdes mellom begge parter.

Nå i mai er det ett år siden ideen ble unnfanget. Gamme ser for seg forsiktig vekst fremover.

– Vi har gjort det vi planla. Men dette er et langt løp for å endre folks forbrukeradferd. Og nå er vi klare for andre etappe, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*