funding

Eksisterende eiere bladde opp 600 millioner for å sikre Oda kapital i et urolig marked

Planen er fortsatt å lansere i Tyskland i år, «i hvert fall i test».

Karl Munthe Kaas. Oda (Kolonial.no)
Publisert

Dagligvare-scalupen Oda har hentet 600 millioner kroner i form av et konvertibelt lån. Det bekreftet Oda-gründer Karl Munthe-Kaas.

– Ja, vi tok inn 600 millioner kroner før sommeren i et konvertibelt lån fra eksisterende eiere. Ingen ny prising i forbindelse med det, men det konverterer ved neste emisjon, sier Munthe-Kaas til Shifter.

Et konvertibelt lån, er et kapitallån som kan konverteres i aksjer. Slik sett kan prisingen av selskapet utsettes til neste emisjon.

Det er også vanligvis en rabatt på emisjonskursen ved konverteringen.

– Hva slags rabatt ble gitt?

– Det er en rabatt, men jeg kan ikke gå inn i detaljene på det.

Munthe-Kaas forklarer at pengene skal brukes til å gi selskapet en litt lengre rullebane.

Han sier videre at lånet er gitt av de store eksisterende eierne. Største eier i Oda er svenske Kinnevik Gruppen som ved siste emisjon satt med 21 prosent av aksjene. Rasmussengruppen hadde 19 prosent (Se faktaboks).

Kinnevik hadde i andre kvartal 2022 skrevet ned verdiene i sin Oda-investering fra 1,6 milliarder til 1,2 milliarder svenske kroner.

Kapitalmarkedet endret seg raskt

Eierandeler i Oda per siste emisjon i 2021

  • Kinnevik: 21%

  • Rasmussengruppen: 19%

  • Gründere: 21%

  • Softbank: 13,3%

  • Prosus: 13,3%

  • Andre: 8,6%

  • Rema: 4%

Mai 2022 uttalte Oda-styreleder Birger Magnus til Shifter at kapitalmarkedet for scaleups var dramatisk endret fra situasjonen man var i bare noen måneder tidligere. Risikoviljen blant investorene var redusert og tidshorisonten kortere, slik han så det den gangen.

På denne tiden begynte det å bli klart at Softbank som kjøpte seg inn i Oda på høye verdsettelser, var i ferd med å trappe ned investeringsnivået betydelig.

I juni blir det klar at Oda ser behov for å trekke i bremsen. Kommunikasjonssjef Simen Sletsjø bekreftet at selskapet skal hente kapital i løpet av året og at planene om å skalere raskt i Finland og Tyskland vil ta lengre tid enn opprinnelig tenkt.

Siden den gangen er det klart at både Softbank og Prosus har vedtatt å selge seg betydelig ned i sine store poster i henholdsvis Alibaba og Tencent, noe som kan innebære at de vil sitte på mer cash til å følge opp porteføljene med scaleups fremover.

Lanserer i Tyskland om kort tid

– Vil dere kunne gjennomføre de vekstplanene dere har satt dere fore med dette innskuddet?

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

– Lånet er tilstrekkelig for å fullføre våre mer langsiktige kapitalprosesser, men vi har også, gitt det markedet vi er i, måttet justere tidligere vekstplaner, sier Oda-sjefen.

– Hva er en justering?

– Jeg kan ikke dele tall på det akkurat nå. Men når kapitalen blir dyrere, så skal det påvirke vekstplanene.

– Apropos vekst, hvordan går det i Finland og Tyskland?

– Finland lanserte i februar. Det var en god lansering, og vi fortsetter å forbedre produktet og automatiserer ytterligere. Vi lanserer i Tyskland om kort tid.

– Står dere fortsatt ved det dere sa om å lansere i Tyskland i 2022?

– Ja, i hvert fall i test.