Lars Erik Fjørtoft (t.v.) er fagekspert på fintech i Pwc, mens Christoffer Hernæs (t.h.) er fintech-konsulent og investor. Vipps-sjef Rune Garborg i midten.

Ekspertene mener Vipps-fusjonen er «logisk», men ett viktig spørsmål gjenstår

Hvor ble det av Swish da de nordiske betalingstjenestene samlet seg, lurer fintech-ekspertene Christoffer Hernæs og Lars Erik Fjørtoft.

Publisert Sist oppdatert

– Veldig godt nytt. Man har spekulert i en konsolidering i lang tid, og det skjer nå. Dette spillet er ikke nasjonalt, i beste fall regionalt. To tomler opp fra meg, sier fintech-ekspert Christoffer Hernæs.

Onsdag ble det kjent at Vipps slår seg sammen med danske MobilePay og finske Pivo, og danner et felles nordisk fintech-selskap med 11 millioner brukere.

Samtidig skilles BankID og BankAxept ut igjen, etter tre år under Vipps-paraplyen.

– Jeg synes fokuset har vært for spredt i Vipps før, med ID, betaling, wallet, mobilselskap. Nå spisser de fokuset. Nå satser man på å være en ledende nordisk «wallet», sier Hernæs.

«Nye» Vipps

  • Det nye selskapet vil ha over 500 medarbeidere over hele Danmark, Finland, Norge og Litauen.
  • Fusjonen vil skape en av de største digitale lommebøkene i Europa.
  • Alle tre nåværende merkevarer vil foreløpig fortsette. Brukerne av de tre lommebøkene kan fortsatt bruke appene sine helt som normalt fremover, og potensielle endringer kan ikke skje før sammenslåingen er godkjent av myndighetene.
  • Planen er at Vipps’ teknologiplattform vil brukes fremover. Den videreutvikles for å møte danske og finske krav, og de to andre lommebøkene vil så migreres over til felles plattform.
  • OP Financial Group, eieren av Pivo, blir distributør av den nye felles lommeboken i Finland.
  • Eierstrukturen for det nye selskapet blir som følger: Dagens eiere av Vipps: 65%; Danske Bank: 25%; og OP Financial Group: 10%.

Kilde: Vipps

Siste bit mangler

De tre merkevarene lever foreløpig videre, side om side i sine respektive markeder, men det nye selskapet får navnet Vipps. Den norske aktøren blir også hovedeier, med 65 prosent av aksjene. Hovedkontoret blir i Oslo, og dagens Vipps-sjef Rune Garborg blir selskapets øverste leder.

– At eierkonstellasjonen gjør at den nordiske fintech-stjernen nå styres fra Norge, er et klapp på skulderen til arbeidet som er lagt ned her til lands, sier Hernæs.

Samtidig er det et gapende hull i planen om å skape et nordisk betalingslokomotiv: den svenske utgaven av Vipps, Swish, er ikke en del av det nye selskapet.

– Det er siste bit i puslespillet. Jeg vil tro det er dialoger og prosesser på gang der, sier Hernæs.

Danske Bank selger seg ned

Også Lars Erik Fjørtoft, fagekspert innen fintech i PwC, stusser over fraværet av Swish.

Samtidig peker han på at Danske Bank, som har eierinteresser i både MobilePay og Swish, har solgt seg kraftig ned. I «nye Vipps» har den danske banken 25 prosent eierskap. Samtidig har de fått en utbetaling på opptil en halv milliard kroner.

Danske Bank er også initiativtaker bak det nordiske banksamarbeidet P27, som i lengre tid har jobbet for en nordisk konstellasjon i betalingsmarkedet. Her har imidlertid norske aktører som DNB og Vipps meldt pass.

Under en pressekonferanse onsdag formiddag, kom det videre frem at Danske Bank har sikret seg enkelte vetoretter i sammenheng med nedsalget, men ledelsen i Vipps gikk ikke inn på hva disse innebærer.

– Det som hadde vært logisk, var at MobilePay og Swish slo seg sammen inn mot P27, og så ble Vipps med der. Mens nå går MobilePay og Vipps sammen, sier Fjørtoft.

– Er dette slutten på en bevegelse, eller vil P27 fortsette med Swish som «wallet» på toppen? Eller blir det nye selskapet med i P27? Det er det store spørsmålet.

Fremtidige partnere

På spørsmål fra Shifter, er Vipps-sjef Garborg ikke avvisende til et samarbeid med hverken P27 eller Swish i fremtiden.

– De tre aktørene som nå er med, deler de samme ambisjonene og strategiene. Men vi ser også at vi trenger flere banker på laget. Vi hadde vært glad for å få med Swish og andre europeiske «wallets», sier han, men avslører ikke om det har vært konkrete samtaler med det svenske selskapet.

Når det gjelder P27, har det derimot ikke vært samtaler i denne prosessen, ifølge MobilePay-sjef Claus Bunkenborg.

– P27 leverer infrastrukturer vi kan benytte, og har store ambisjoner. Vi må sette oss ned og diskutere med dem. Det har ikke blitt diskutert nå, men vi ser på dem som en potensiell fremtidig partner, sier han.

Konkurransetilsynet neste

Neste stopp for å hale fusjonen i land, blir de relevante regulatoriske myndighetene. Blant dem er Konkurransetilsynet.

Fintech-ekspert Hernæs tror ikke det vil by på nevneverdige problemer.

– Hvordan skal man ha noen innsigelser på dette, når man konkurrerer mot Paypal, Apple og Google? Selv sammenslått blir dette David mot Goliat. Dette er et større spill. Nå samler man kreftene.