helse

Ekstrem utvanning i Harald Doblougs Legevisitt: Peker på svakt marked for private helsetjenester i Norge

Gründeren overtar 76 prosent av eierskapet, og eksisterende aksjonærer vannes ut som følge av store endringer i selskapet.

76 prosent: Legevisitt-gründer Harald Dobloug overtar store deler av eierskapet i selskapet.

Gründer Harald M. Dobloug overtar store deler av eierskapet og eksisterende aksjonærerer vannes kraftig ut som følge av store endringer i Legevisitt. 

Det kommer frem i dokumenter Shifter har fått tilgang til. 

På grunn av transaksjonen, som ble vedtatt og gjennomført etter en ekstraordinær generalforsamling med eksisterende aksjonærer før jul, kontrollerer Dobloug nå totalt 4,32 av 5,65 millioner aksjer – tilsvarende 76 prosent av selskapet. 

I siste kjente eierskapsoversikt sto Dobloug oppført med 19,3 prosent av de den gang 1,65 millioner aksjene. 

Selskapets totale verdsettelse blir med dette kun 565.000 kroner – ned fra 250 millioner kroner i forrige kjente runde.

Dobloug selv stemte ikke for forslaget på grunn av inhabilitet, og betalte kun 400.000 kroner for de nye aksjene. Han ble også eneste styremedlem etter generalforsamlingen. 

Kraftig utvanning 

Transaksjonen innebærer at tidligere storeiere, som det skarpskodde investorkollektivet Melesio Equity, der ABG Sundal Colliers mangeårige corporate-nestor Arild Engh er toneangivende sammen med blant andre tech-analytiker Oscar Fredricsson, blir kraftig vannet ut. 

Fra å kontrollere 13 prosent, sitter de nå med 0,4 prosent av aksjene, en utvanning på 97 prosent. Schibsted Ventures eide tidligere 10,3 prosent, og har nå en andel på 0,32 prosent. 

Schibsted Ventures kom inn på eiersiden i 2022 da Legevisitt hentet 30 millioner. 

Kan kjøpe tilbake aksjene 

Det som tilsynelatende ser ut som en heftig babering av verdsettelsen, kan også være et eksempel på litt uvanlig finans-akrobatikk.

I dokumentene Shifter har sett, går det frem at selskapets aksjonærer har rett til et tilleggsvederlag eller å kjøpe forholdsmessig antall aksjer direkte av Dobloug ved et fremtidig salg eller en «eventuell exit-hendelse».

I denne såkalte «clawback-avtalen», som generalforsamlingen i selskapet har gitt Arild Engh fullmakt til å gjennomføre, skal aksjonærene få samme betingelser som Dobloug – som i tilfelle av aksjekjøp altså var på 10 øre per aksje. 

Andre betingelser i clawback-avtalen ligger i en aksjonæravtale Shifter ikke har fått innsyn i.

Med andre ord er det noe uklart hvordan eierskapet i Legevisitt nå skal forstås. 

Mens det i aksjonær-registeret vil se ut som Dobloug kontrollerer 76 prosent, kan det være han må selge aksjene tilbake til andre aksjonærer dersom det går så bra at selskapet blir enten kjøpt opp eller går på børs.

Ikke vekstmuligheter i Norge

På spørsmål om bakgrunnen for transaksjonen forklarer Dobloug at Legevisitt, som er selskapet bak helseplattformene Maja.no og Hanshelse.no, har tatt en annen retning etter å ha vurdert markedet i Norge. 

– Vi har i økende grad gått over til digitalt fasiliterte konsultasjoner og har opplevd meget god vekst og resultater med våre digitale helsetjenester, Maja.no og HansHelse.no, skriver han i en mail til Shifter. 

– Imidlertid ser vi ikke attraktive vekstmuligheter innenfor B2C-helse i Norge, sannsynligvis på grunn av et sterkt og velfungerende offentlig helsevesen, fortsetter han.

Dobloug forklarer videre at de har valgt å satse mer på AI-basert konsultatsjonsteknologi og sikter mot å øke kvaliteten i helsevesenet globalt. 

I fjor ble det derfor flyttet over ressurser til et eget prosjekt ved navn «Maia MD». 

– Selskapet, dets styre og dets aksjonærer, har fokusert på B2C helsetjenester. Da vi i fjor ønsket finansiering til teknologien Maia MD, som må sees på som en pivotering, var det lite investeringsvilje blant aksjonærene.

– De av oss som utvikler denne teknologien, og ser potensialet AI har innenfor helsevesenet, ønsket da selv å finansiere dette initiativet. Følgelig valgte enkelte ansatte å investere egne midler for å finansiere Maia MD. 

Dobloug forteller at Maia MD nå har blitt utviklet til en B2B-SaaS-plattform som brukes til å gjennomføre AI-drevne legekonsultasjoner. 

– Vi gjennomfører piloter ved fysiske legekontor, og foreløpige resultater tyder på at Maia MD kan øke både effektiviteten og kvaliteten i legekonsultasjoner. 

– Dersom disse resultatene holder seg, bør det utgjøre et attraktivt investeringscase – og i så fall vil vi ha behov for kapital til videre vekst.

Inntektsfall i flere omganger

I 2020 tjente Legevisitt over 20 millioner kroner og leverte et resultat på minus én million. 

De finansielle resultatene til selskapet har imidlertid vært preget av inntektsfall i årene etter

I 2022 fikk de 14,8 millioner kroner i omsetning – en liten nedgang fra året før da inntektene var på 15,2 millioner. 

Driftsresultatet landet på minus 11,2 millioner som også var en svekkelse fra underskuddet på 9,1 millioner året før.

(For ordens skyld: Schibsted er majoritetseier av Shifter).

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.