serie om selskapsbygging og ekteskap
Slik ber du ektefellen din om særeie på startup-aksjene, uten at det blir ubehagelig
– Det har hendt at de har forlatt kontoret uten ektepakt, fordi kona lurer på om han planlegger en skilsmisse, sier advokat Birgitte Schjøtt Christensen.
Denne saken inngår i en artikkelserie som berører ulike sider ved selskapsbygging og ekteskap. Se alle her.
De færreste bedriftseiere signerer en potensielt avgjørende ektepakt om særeie på aksjene i selskapet sitt, erfarer Birgitte Schjøtt Christensen.
Det bekymrer senioradvokaten, også partner i Codex.
Hun oppfordrer alle gründere til å gjøre denne jobben, nettopp fordi en skilsmisse ikke bare kan knuse gründerens hjerte, men også hele selskapet.
– Det dummeste du gjør, er å ikke ta tak i dette. Det kan utvikle seg til et stort problem.
Selg det inn på et tidlig tidspunkt
Jo tidligere du signerer en ektepakt om særeie, jo bedre vil det være, mener Schjøtt Christensen.
– Det er jo mye lettere å selge inn en ektepakt på et tidlig tidspunkt, fordi det da ikke vil være noen verdier å snakke om ennå, sier hun.
– Men folk er for sent ute. Ektepakten må skrives samtidig som aksjonæravtalen, men de færreste gjør det, gjentar advokaten.
Hun omtaler seg selv om en «dreven hobbypyskolog» etter 30 år i yrket.
– Jeg opplever også at det blir en litt usunn dynamikk i et ekteskap der formuen til den ene parten vokser og vokser, og begge vet at hvis dette ekteskapet ryker, så skal hun eller han ha 50 prosent av verdiene, sier Schjøtt Christensen.
– Man går litt på nåler og fokuserer på andre ting enn det som er viktig i et ekteskap. Det blir en stor elefant i rommet til slutt.
Argumenter med forholdet til kompanjonger
Advokaten forteller at noen oppsøker hjelp etter at det har blitt verdier.
– Det er kjempevanskelig, for da spør de meg; er jeg urimelig nå? Tilliten dem imellom svekkes, og typisk kona lurer på om han planlegger en skilsmisse.
– Det har hendt at de har forlatt kontoret uten en ektepakt, altså at de velger å leve i uvisse, i håp om at de aldri blir skilt.
For å unngå at det blir ubehagelig, tipser Schjøtt Christensen om å vektlegge hensynet til de andre i selskapet.
– Du kan argumentere med at forholdet til kompanjongene er viktig. La oss si det er tre personer som har startet et selskap sammen. De har kanskje tatt sikkerhet i private eiendeler og er dermed avhengig av hverandre, så hvis en eller to da blir skilt, må de antakeligvis selge seg ut for å kunne dele dette med kona.
– Triangelet vil gynge ved en separasjon hos bare en av dem.
Den andre parten må kompenseres
Å ha særeie på aksjer i en startup, kan virke urettferdig for mange, så derfor må hensynet mellom ektefellene samtidig balanseres, understreker Schjøtt Christensen.
– Den andre parten må kompenseres på et vis, for ofte er disse hjemmeværende, eller så tar de i hvert fall en større del av ansvaret på hjemmebane, sier hun.
– Dette gjelder ofte konene, og da kan det for eksempel være en god idé å overdra huset og kanskje hytta til henne som hennes særeie, slik at hun er sikret det. I tillegg kan dere tegne en god pensjonsforsikring på henne. Da beskyttes dessuten familieboligen hvis virksomheten feiler.
Advokaten mener det også er viktig at gründer-ektefellen tar ut en ordentlig lønn, slik at fellesskapet ikke utarmes og han salter ned verdier i særeiet.
– For dem som er samboere, kan det være et poeng ikke å fri, legger hun til.
– Samboere deler bare det de eier sammen, så gründernes aksjepost forblir udelt ved samlivsbrudd.
Flopp eller gull?
Med alt dette sagt, klinger likevel Schjøtt Christensen sin mors læresetning: «Ikke gjør deg avhengig av en mann, Birgitte!».
– Mitt råd til alle, oftest kvinner, er å ivareta egen karriere, både for personlig vekst, men selvsagt også økonomisk trygghet.
– De færreste aner hvordan det økonomiske oppgjøret ved en eventuell skilsmisse vil bli, og hvordan de skal klare seg i fortsettelsen. Om selskapet blir en flopp eller gull, det vet man jo heller ikke. Det kan jo gå til helvete, men dette handler om forutsigbarhet for begge parter, sier hun.