En halv milliard allerede delt ut til gründere og vekstbedrifter, meldte regjeringen: Vi sjekket hvem som egentlig har fått
Midler til bygdeutvikling, pelsdyrhold og reindrift inngår i regjeringens gründer-skryt. Det samme gjør milliontilskudd til industrigiganter.
Denne uken gikk næringsminister Iselin Nybø (V) høyt ut og skrøt av tiltakspakken som er rettet mot gründere og vekstbedrifter. Ifølge regjeringen har 563 millioner kroner av pakken på totalt 5 milliarder allerede har blitt delt ut til 566 slike selskaper.
En gjennomgang Shifter har gjort viser at dette ikke stemmer.
Tallet regjeringen presenterte baserer seg på tildelinger og lån innvilget etter 14. april, fordelt på samtlige av Innovasjon Norges programmer.
Dette inkluderer blant annet fylkenes bygdeutviklingsmidler, utviklingsprogram for lokalmat og grønt reiseliv samt tilskudd til pelsdyrhold og verdiskapingsprogram innen reindrift.
I tillegg inngår milliontilskudd til industrigiganter som Kværner og Jotun gjennom Miljøteknologiordningen i summen, samt betydelige beløp til GLF-flåten, altså midler til bygging av fiskebåter og kjøp av fiskekvoter.
Innovasjon Norge bekrefter overfor Shifter at store deler av midlene som inngår i denne potten ikke har sammenheng med tiltakspakken til regjeringen, og at langt fra alle kan plasseres under paraplyen «gründere og vekstbedrifter».
Mange lån, færre tilskudd
Når det er sagt understreker Innovasjon Norge at pågangen er omtrent doblet fra tilsvarende periode i fjor - på tvers av ordninger, også de som gjelder for gründere og vekstbedrifter. Det viser seg i både antall søknader, antall mottakere, og utbetalte beløp. Ifølge det statlige selskapet behandles nå omtrent 50 saker hver dag.
En rekke tech-startups har også søkt og fått midler fra Innovasjon Norge de seneste ukene, inkludert solcellestartupen Switchr, som nylig avslørte at de skal i gang med å bygge en solpark i Sverige. De har fått 2,5 millioner i risikolån fra Innovasjon Norge. Under samme ordning har Tjommi fått 900.000 kroner, og Lawbotics 2,4 millioner. Sjur Uskens proptech-rakett Smart Plants har også fått et risikolån på 5 millioner.
Denne ordningen står for den største andelen som er utbetalt fra Innovasjon Norge i perioden 14. - 27. april, med drøyt 20 prosent.
Deretter følger fylkesvise bygdeutviklingsmidler, med 16 prosent, utviklingstilskudd, med drøyt 12 prosent, og fylkenes regionale utviklingsmidler, med 11 prosent.
Etablerertilskuddet utgjør kun 5,6 prosent av midlene som i perioden er utbetalt av Innovasjon Norge.
Næringsdepartementet har ennå ikke besvart våre spørsmål om saken.