innlegg

«En mer sirkulær økonomi – ja, helt klart!»

Andreas Bjelland Eriksen, klima- og miljøminister (Ap), svarer på torsdagens innlegg fra Preben Carlsen i Switch.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og daglig leder i Switch, Preben Carlsen
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og daglig leder i Switch, Preben Carlsen

På onsdag arrangerte Klima- og miljødepartementet den første nasjonale workshopen om vårt arbeid med et samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi. Som tittel hadde vi spurt: Trenger vi et samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi?

Jeg startet workshopen med å si: «Tja, det kommer an på». Dette synes Preben Carlsen i Switch er for lite ambisiøst og visjonært. Han argumenterer godt og overbevisende for hvorfor sirkulær økonomi er en så viktig del av løsningene for å møte både klima- og naturkrisa og at det må et samfunnsoppdrag til.

LES OGSÅ: «Tjavell, herr Statsråd!»

Mitt hovedpoeng var nettopp at skal vi ha et samfunnsoppdrag, så må det være laget slik at det blir et effektivt virkemiddel for mer sirkulær økonomi. Ressursbruken i verden er mer enn tredoblet de siste femti årene og vi kan åpenbart ikke fortsette å sløse med ressurser på den måten vi gjør i dag. Dette har regjeringen vært helt klare på i Handlingsplanen for sirkulær økonomi som ble lagt fram i vår – og det skal vi følge opp.

Så er det også sånn at det å få til en omstilling fra lineær til sirkulær økonomi er skikkelig vanskelig. Vi har dårlig tid, det er mange aktører som må klare å jobbe i samme retning samtidig og det utfordrer både måten vi lever på, måten næringslivet tjener penger på og måten vi organiserer offentlige virkemidler og regelverk.

Det utfordrer rett og slett hele samfunnet, og derfor inviterte vi et bredt sett med representanter fra næringsliv, akademia, finanssektoren, virkemiddelapparatet og frivillig sektor til workshopen. I plenum og i grupper ble de invitert til å gi sine innspill og perspektiver på hva som skal til for at vi lykkes med en grønn og sirkulær omstilling og om et felles samfunnsoppdrag kan være en effektiv styrings- og samarbeidsmodell for å få dette til! Når så mange setter av en hel dag til å svare på spørsmålet vi stilte, hadde det vært lite klokt av meg som klima- og miljøminister å starte med konklusjonen – før noen andre hadde fått sagt sitt.

Tre ting tar jeg med meg videre:

1) Godt over 80 prosent av de som var med, svarte et klart ja til at regjeringen setter i gang med et slikt samfunnsoppdrag.

2) Vi må få med oss folk. Prosessen og hvordan samfunnsoppdraget jobbes fram og organiseres er avgjørende for at det blir bra og faktisk bidrar til de målene vi har satt oss for klima- og miljøarbeidet.

3) Det var stor enighet om at det trengs et tydelig mål for et samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi som kan engasjere og som gir mening. Det må settes en klar retning.

Det som nå blir jobben etter sommerferien, er å konkretisere forslag til hva dette målet skal være. Det ser jeg fram til å diskutere videre. Håper derfor du blir med på neste workshop også!

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.