Slush
En uventet telefon fra Apple fikk tennis-appen Sevensix til å bytte retning
– Vi følger med nøye på hva som skjer rundt om i de skandinaviske landene, sier Apple-sjef.
HELSINKI. – So you are the tennis guy?
Sevensix-gründer Trond Kittelsens lille knep med å ta med seg en tennisrekkert til samlingen med Apples utvalgte app-gründerne i forbindelse med Slush-konferansen fungerte akkurat som planlagt.
Apple-topp Esther Hare, som hadde fløyet inn fra hovedkontoret i California, hadde null problemer med å identifisere Kittelsen blant de fem app-selskapene som nylig avsluttet deltakelsen i Appstore Foundation Program.
Hare, som er direktør for global utviklermarkedsføring, har tatt turen til Finland både for å møte selskapene i en rundebordssamtale på Apples kontorer i Helsinki, og for å stå på Slush-scenen og snakke om hvordan Apple jobber med mangfold litt senere på dagen.
– Vi leter ikke etter én spesifikk ting. Vi ser på hvem som allerede gjør en god jobb, om de gjør noe på en måte som kanskje ikke er blitt gjort før, og om vi kan skape merverdi, sier Hare om de fem selskapene.
LES OGSÅ: Internasjonal utstyrsgigant skal ta tennistech fra Stavanger ut i verden
Hadde andre planer
At Kittelsen skulle sitte ved siden av en toppsjef i Apple å diskutere sitt hjertebarn, ante han fint lite om da Sevensix lanserte den første versjonen av appen i januar i fjor.
– Det var en tidlig versjon. Da hadde vi egentlig tenkt å begynne med Android. Det er enklere og åpnere og det flere mennesker på kloden som bruker Android-telefoner enn som bruker telefoner med Ios, forteller Kittelsen etter avsluttet Apple-møte.
Så legger han til:
– I retrospekt så er jeg glad at vi startet med Apple teknologi. De har utviklet seg veldig på maskinlæring og har forbedret både kamera og hardware.
Telefon fra skjult nummer
Det som skulle endre alt var en telefon fra et skjult nummer, kort tid etter lanseringen.
– Jeg hadde først ikke tenkt å svare. Jeg trodde bare det var noen som skulle selge noe, forteller Kittelsen.
Og på en måte var det det, men ikke slik tennis-gründeren trodde. Den som ringte var Maria Ekelund Crilley, Appstore business manager i Norden og Benelux. Hun tilbød en plass i Appstore Foundation Program og i april i fjor kunne Sevensix påbegynne et tettere samarbeid med Apple.
– Vi følger med nøye på hva som skjer rundt om i de skandinaviske landene. Det kan like gjerne kan være en avisartikkel som vekker vår interesse som at en app gjør seg bemerket i Apples statistikker, sier Crilley.
Apple startet programmet i 2018 og i dag finnes det i omtrent 30 land. Ifølge Apple har over 1000 app-utviklere deltatt i programmet siden starten.
Skal flytte inn i telefonen
Den innbitte tennis-spilleren Trond Kittelsen startet Sevensix med målet om hjelpe tennisspillerne verden over å forbedre sin teknikk ved hjelp av et mobilkamera og kunstig intelligens.
– Hittil har vi jobbet med prosesseringen i skyen og fått ned analysetiden fra 25 til fire sekunder, Neste steg er å gjøre all prosesseringen direkte på telefonen. Det er så pass «deep tech» at vi trengte noen å sparre med. Der har vi fått uvurderlig hjelp fra Apples ingeniører, på en måte som ikke hadde vært mulig på samme vis i Android-universet, sier Kittelsen.
Jobben har kommet så langt at Sevensix regner med å kunne oppdatere tennis-appen med de mer avanserte beregningsmetodene og Iphone-prosessering i løpet av første kvartal neste år. Den vil da være tilgjengelig for Iphone X og oppover.
– Det muliggjør enda raskere og mer nøyaktig analyse av spillerens biometri. Vi har også ambisjoner om at brukeren da heller ikke trenger internett for å gjøre analysen, forteller Kittelsen.
Så snart den jobben er på plass skal selskapet begynne å jobbe på en Android-versjon.
Store i Brasil
– Hvor mange har lastet ned appen i dag?
– Vi går ikke inn på nedlastningstall. Det jeg kan si er at vi er lastet ned i 200 land og 7000 byer, sier Kittelsen.
Med tanke på at appen foreløpig bare er på engelsk, er han fascinert over hvor i verden appen har slått an.
– Jeg hadde ikke ventet meg at Brasil skulle være vårt største marked sammen med USA i dag, At Frankrike og Italia også er blant våre største markeder eller at Iran og Irak har dukket opp på nedlastingstoppen hos oss, er andre overraskelser, sier Kittelsen og fortsetter:
– Det positive med tallene er jo at vi åpenbart treffer veldig bredt.
Skal teste ut nye betalingsmodeller
I dag kan kundene velge mellom et månedsabonnement for ni dollar eller et årsabonnement for cirka 100 dollar. Da får man full tilgang til appen og kan analysere så mye man vil av egen tennisteknikk.
– Nå er vi i gang med å implementere mikrotransaksjoner i appen. Det vil gjøre det mulig for våre kunder å bare betale for å få analysert slag for slag, sier Kittelsen og forklarer at det vi bli et komplement til den eksisterende forretningsmodellen.
Et annet grep for å holde på kundene er det Kittelsen kaller for «badges». Det skal være en mulighet for å sammenligne egen slagteknikk med den til stjerner som Roger Federer eller Casper Ruud.
– Hvordan har dere finansiert appen hittil?
– Vi hadde ikke fått til dette uten Innovasjon Norge. Vi fikk fire millioner i tilskudd derfra, som ble matchet av investorer. Det hjalp oss å bygge første versjon.
Blant de første investorene fantes Murshid Ali (Huddlestock, Glint Solar), Jens Nygaard (ex Boost AI), og Jens Erich Jenssen (tidligere investeringsansvarlig Nysnø, nå T.D. Veen), samt Stian Rognlids Half (tidligfase investor iblant annet Auk og Glede), Valinor og Equi Venture.
Etter det har Sevensix gjennomført mindre pre-seed-runder og også fått med Lasse Andresen i Forgerock på investorsiden.
- Men har bootstrappet også ganske så bra. De ansatte eier fortsatt 75 prosent av selskapet, sier Kittelsen.
Klar for å slippe på bootstrappingen
Samtidig er han klar over det å ta selskapet til neste nivå, krever betydelig mer penger og en type investorer som virkelig kan bidra til en fortsatt internasjonal skalering.
Og da å være på en Slush-konferanse, som er blitt utnevnt til det investortetteste arrangementet noensinne, passet Kittelsen som hånd i hanske.
Da Shifter over helgen følger opp, og spør hvordan investorjakten gikk, svarer Sevensix-gründeren:
– Energien som skapes i Helsinki i løpet av to dager, kan skape ringvirkninger for flere tiår fremover. Noen av de beste møtene var ikke engang planlagt. Som at jeg helt tilfeldig møtte en tidligere tysk tennisspiller som også viste seg å være investor i baren ved midnatt.