Engleinvestor Christian Wig traff blink med Y Combinator-selskap, og er klar for å satse på nye startups: Men han har en advarsel
Han investerer gjerne i norske gründere i året som kommer, men han har en klar oppfordring før han gjør det.
- Poenget mitt er ikke om det kommer til å smelle eller ikke. Men det er såpass mange likhetstrekk med dotcom-tiden at gründere bør være forberedt på at det kan sprekke, sier Christian Wig.
Shifter hadde i utgangspunktet tatt kontakt for å få svar på om engleinvestoren var i investeringsmodus i 2021. Det var han, men han var samtidig ganske bevisst på skyer i horisonten – lik de han så som leder av et teknologiselskap da IT-boblen sprakk for 20 år siden.
- Det er en fast tro på at alt bare skal videre opp. En lang rekke ulønnsomme selskaper noterer seg på børs. Jeg tror muligens det blir en seriøs korreksjon snart. Det er ikke sikkert det blir et krakk, men det kan bli en situasjon der investorer sitter mer på gjerdet. Da må gründere være forberedt, fastslår han.
Porteføljen hans
Wig har bygget opp og ledet flere teknologiselskaper, og har blant annet vært partner hos IT-kjempen Andersen Consulting, nå Accenture. Nå for tiden bruker han halvparten av tiden sin som konsulent innen forretnings- og teknologistrategier, og som rådgiver innenfor ‘due diligence’ ved oppkjøp. Resten av tiden bruker han på å investere i og jobbe med oppstartsselskaper.
Som engleinvestor har han vært engasjert i både The Factory, Angel Challenge, Katapult og StartupLab. Han har også vært involvert i de finske og estlandske nettverkene av engleinvestorer, og har investert i Baltikum. Her hjemme har han en bred portefølje av selskaper, og er inne i et bredt spekter av startups – gjennom Angel Challenge og TheFactory blant annet Picterus, Learnlink, Aresteia, Intrava, Norquant, Soundsensing og MiraX.
Kenyans startup-rakett
De siste par årene har Wig vært mentor i Pangea-akseleratoren i Nairobi i Kenya, der han har investert i tre selskaper. Et av selskapene har hatt en rakettvekst.
Han og medinvestorene i Pangea investerte til sammen 50.000 dollar i kenyanske Workpay i 2018, til en verdivurdering på 500.000 dollar. Selskapet leverer et skybasert HR- og lønnsverktøy for små og mellomstore bedrifter, som blant annet løser problemet med såkalte «ghost workers» i afrikanske bedrifter. Det vil si folk som mottar lønn, men ikke lenger jobber der. Særlig innenfor anleggsbransjen og sikkerhetsbransjen er dette en utfordring.
På kort tid har verdivurderingen av SaaS-startupen vokst 20-gangeren, etter at det ble tatt inn i prestisjeakseleratoren Y Combinator.
- Etter vår investering har selskapet pivotert både på markedssiden og produktsiden. Plutselig ble det product market fit og henvendelsene begynte å komme inn.
Omsetningen steg fra 2000 dollar i måneden på begynnelsen av 2019, til 20.000 dollar i måneden i juni. Og etter Y Combinator – i mai i fjor - hentet de 2,1 millioner dollar til en verdsetting på 10 millioner dollar. Wig har vært en av mentorene som har hjulpet selskapet med pivoteringen.
- Dette er et fantastisk business-case, og det har vært veldig gøy å være med på.
Vanskeligere investorer
Selv om flere av investeringene til Christian Wig har gått godt, ser han mange likhetstrekk mellom opptakten til da dot.com-boblen sprakk for 20 år siden og det som nå skjer.
Han har selv vært gjennom tre tøffe nedgangsperioder i markedet, og så pass mange opp og nedturer, at særlig bekymret er han ikke. Likevel mener han at oppstartsselskaper må forberede seg på at det kan komme en krevende tid. En smell vil påvirke startups på mange måter. Det vil være vanskeligere for investorer å få en god exit, når for eksempel markedet for børsnoteringer risikerer å stoppe opp. Wig peker på at engleinvestorer er avhengig av å selge seg ut av selskaper, for å ha kapital til å gå inn i nye prosjekter.
Han tror det fortsatt vil gå forholdsvis greit å hente den første runden, men at det vil bli vanskeligere å hente runde nummer 2, typisk fra tre til fem millioner kroner.
- En del store fond har jo fylt opp med penger, men de retter seg mot mer modne selskaper.
Lag en Plan B
Wig tror korreksjonen kan komme i løpet av de neste månedene. Han anbefaler derfor startups å lage en helhetlig finansieringsplan, som går lenger frem i tid. Dessuten er det smart å ha en plan B.
- Mange startups må komme raskere over i lønnsomhet, tenke alternativer til investorfinansiering nå fremover.
Han råder også selskapene til å være ekstremt varsomme med vekst i antall ansatte. Ikke minst må selskapene være sikker på at de løser et reelt problem – for eksempel ikke oppskalere med selgere dersom de ikke vet om de har «product market fit».
- I gode tider kan man komme unna med mye, men i dårlige tider må man virkelig løse et problem som er kritisk viktig for kunden.
Dessuten må gründere forberede seg på den kanskje kjipeste delen av å lede et selskap, muligheten for at de må si opp folk for å komme seg gjennom de tøffe tidene.
- Selskapet må være mentalt rigget til å håndtere motgangen. Er man god til å styre risiko, ser man problemene før det dukker opp.
Sørg for en buffer
Wig er opptatt av at selskapene skal sørge for en solid finansiering, ha en buffer. Selv sier han nei til startups som vil hente kapital for mindre enn 18 måneder frem i tid.
- En ting er å ha en buffer hvis det skjer noe uforutsett. En annen ting er at jeg ønsker at gründerne skal bruke tid på å utvikle selskapet, ikke bare hente kapital. En typisk kapitalrunde tar fire til seks måneder, så på denne måten får de ro til å bygge selskapet i 12 måneder, før de må hente igjen. Så hent heller mer enn for lite.
Han advarer også mot høye verdivurderinger, som kan bli vanskelig å følge opp i neste runde når det går mot usikre tider.
- Mange gründere er opptatt av å få minst mulig utvanning i neste runde, uten å tenke gjennom hva det kan bety på sikt. I dårlige tider er det ikke like lett å klare en høyere verdivurdering. Får man ikke den rette verdiutviklingen i runde to, kan investorene fra den første runden sitte igjen med en følelse av at dette var en møkkaopplevelse.
Jakter på 10-gangeren
Som engleinvestor i høyrisiko-startups må han kunne få minst 10-gangeren på en investering. Mens kanskje fem går overende, vil det gå greit med noen av dem, mens en vil bære de andre investeringene.
- Hvis du ikke klarer å forsvare at selskapet kan gå 10-gangeren, da skal du ikke hente kapital på denne måten.
- Dette er jo høyrisiko, hvorfor driver du selv med engleinvesteringer, du kunne jo ha tjent pengene på noe annet?
- Det er jo veldig gøy. Jeg er ikke så langt unna å være pensjonist. Det er utrolig givende å jobbe med gründerteam der mange er på halvparten av min egen alder. Det er kjempespennende å kunne bidra med noe mer enn bare penger.