NY STARTUP

Espen Einn skulle aldri mer bli gründer, men nå er han i gang igjen: «Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere»

Han skulle leve det gode liv som investor og styremagnat etter en særdeles tøff tid i Payr, men nå har han en ny startup som skal bekjempe overgrep i idretten.

Espen Einn på byens tak, også kalt Etterstad, er i gang med et nytt prosjekt.
Publisert Sist oppdatert

Ideen kom egentlig da han var i Payr. Fintech-selskapet var et av de første oppstartsselskapene som søkte betalingskonsesjon hos Finanstilsynet. Alle i ledelsen og styret måtte da levere en egnethetserklæring til tilsynet, som inkluderte blant annet en politiattest. Gründer Espen Einn var dypt frustrert over å bruke flere arbeidsdager på byråkratiet rundt attestene.

– Hadde jeg bare hatt et verktøy, tenkte jeg, da hadde jeg gladelig betalt penger for det, sier Einn om forhistorien til det som skulle bli RightPerson, et verktøy for automatisert bakgrunnssjekk av personer.

Første marked er imidlertid ganske så langt unna egnethetserklæringer for finansaktører, nærmere bestemt automatiserte politiattester for frivillige som jobber med barn i idretten.

Traumatisert

Mer om hvorfor det ble slik senere, og først litt mer om veien fra Payr til dit han nå er. Egentlig var han ganske gjennomtraumatisert etter den forrige gründerreisen. I den heftige berg-og-dal-banen i Payr hadde de en rekke ganger holdt på å gå tom for penger. Shifter har tidligere skrevet om intense dager og netter med kapitalinnhenting i juleferier og påskeferier, mens selskapet var på kanten av stupet.

Inspirert av oppholdet på den prestisjetunge akseleratoren til 500 Startups i Silicon Valley skulle Espen Einn nemlig hente penger i korte intervaller, for å ta ut verdiveksten og slippe utvanning mellom hver runde. Det norske investormarkedet var den gang et annet og langt mer slunkent enn det er i dag. Det resulterte derfor i at Payr måtte gi heftige rabatter for å få inn investorer i siste stund mens konkursen stadig vekk banket på døren.

Eventyret, marerittet om du vil, endte med at Espen Einn solgte Payr til Hudya for 72 millioner kroner, og satt igjen med en mindre gevinst. Noe «billion dollar»-prosjekt ble det aldri, men han lærte en hel del som han i dag bruker i det nye selskapet.

En sunnere vei

– Nå følger vi et løp som er mer tilpasset markedet vi er i. Jeg var jo tutet full av ørene fra Silicon Valley om hvor lett det var å hente penger. Men det var noe helt annet i Norge, fastslår Einn.

Med det nye oppstartsselskapet RightPerson følger han et mindre risikofylt løp. I stedet for å gi gass og satse på at det går bra å hente kapital i etterkant, henter han nå penger parallelt med kostnadene.

– Det er mye mer tradisjonelt og mye sunnere. Jeg skal ikke ligge søvnløs våken og lure på om vi kan betale lønninger denne gangen. Den tiden er forbi. Ikke minst for den mentale helsen sin del, sier han.

Rehabilitert

Seriegründeren forteller at det tok omtrent ett år etter exiten fra Payr før gløden begynte å komme tilbake.

– Jeg gikk gjennom mange faser, og brukte mye tid på å bearbeide det vi hadde vært igjennom. For det var tøft. Jeg trodde jo ikke at jeg kom til å orke å gå i gang med en startup igjen, men nå kjenner jeg at det er dette jeg elsker å gjøre. Behovet for å skape noe, noe som kjennes så riktig som RightPerson, er mye større enn frykten for ikke å lykkes.

– Etter at du hadde vært gjennom dette slitet, hadde det ikke vært digg å bli investor og styremagnat i stedet?

– Det var det jeg trodde jeg skulle bli, at nå var ferden som gründer ferdig, og så skulle jeg hjelpe andre selskaper å lykkes. Jeg gikk inn i masse styrer, men det jeg etter hvert innså var jo at jeg var best på å bygge egne produkter. Det er jo det jeg brenner for. Jeg er produktmann «at heart».

Det nye barnet

Tobarnsfar Espen Einn får nærmest tårer i øynene når han forteller om sitt nye hjertebarn – prosjektet som i første om gang skal bidra til å bekjempe overgrep i idretten, men over tid utvides til å bli et CV-valideringsverktøy også i andre vertikaler.

Da han gikk i gang med prosjektet, så han i starten for seg at finansbransjen skulle være det første markedet - blant annet for å validere bakgrunnen til de ansatte. Det var jo dessuten dette terrenget han kjente fra Payr-tiden. Deretter vurderte han muligheten for å gå inn i helse- og omsorgssektoren, å tilby sjekk av politiattester der. Men det var da markedsresearchen hans kom frem til breddeidretten, at behovet ble helt åpenbart.

– Alle som jobber med barn i idretten må ha politiattest. Men når vi begynte å snakke med idrettslag, oppdaget vi at det var totalt kaos. Det var nesten ingen som hadde orden på dette. I aller beste fall var det noen ytterst få som hadde et regneark med en oversikt.

Samtidig som han og medgründer og tobarnsfar Bjarne Melbye begynte å jobbe med et verktøy som hentet inn politiattestene etter samtykke fra brukerne, i tråd med GDPR, eksploderte oppmerksomheten rundt overgrep i idretten. Blant annet kjørte avisen VG en større serie på hvor ille det sto til. Tilbakemeldingene fra idrettslederne til RightPerson sa også sitt.

– Noen tenker jo at overgrep bare skjer i andre idrettslag, ikke hos oss. Andre fortalte at de la seg med en vond klump i magen og ikke sov om natten.

Pilotkunder

Abonnementsproduktet gjør at idrettslagene kan gjennomføre innhentingen av politiattestene på en enkel måte og enkelt holde oversikt. I tillegg har RightPerson, med gode råd fra Redd Barna, utviklet en e-lærings-modul der idrettslagene kan lære om hvordan de kan forebygge overgrep. Det var riktignok ikke i idretten betalingsevnen er størst, men samtidig er beslutningsprosessene korte.

– Vi er jo «purpose»-drevet. Og hva er egentlig mer viktig enn at barn kan være trygge på trening. Det er et kjempebehov.

Responsen var stor blant idrettslagene, og RightPerson samlet ganske raskt en pilotgruppe på 11 idrettslag som de utviklet og testet produktet sammen med.

Internasjonalt problem

Utfordringen med å innhente politiattester er ikke unik for Norge. En rekke land i Europa har en form for politi-avsjekk av de som skal jobbe med barn i idretten.

Det har begynt å dukke opp noen få tjenester for automatiserte bakgrunnssjekker i noen land, men de aller fleste steder skjer det manuelt – også i de andre vertikalene der RightPerson etter hvert ser for seg å gå inn.

– Barneidretten er det første for oss fordi det er det viktigste, men det er ikke her vi skal tjene pengene våre, sier Einn, og viser til energi, finans, helse og transport som aktuelle bransjer.

Han understreker også at de tidlig har fått mange brukere, ved å rette seg inn mot idretten.

– Vi har veldig raskt fått en kritisk masse. Det koster jo også veldig lite, så prisen er nesten ikke noe hinder for idrettslagene å si nei. Men vi har likevel tenkt at det kanskje hadde vært interessant å finne en sponsor som kan bære kostnaden for idretten. Jeg kan iallfall ikke tenke meg noe viktigere å støtte enn dette.

Fem millioner inn

Som rutinert investorjeger har det vært lett å hente penger så langt. Foruten han selv og medgründer Bjarne Melbye er det flere kjente navn blant de som går inn med kapital i den første «friends & family»-runden, inkludert Remi Ramstad, Murshid Ali og Rune Brunborg. De fem millionene som ble hentet før sommeren skal holde frem til første kvartal neste år, når RightPerson skal hente en større såkornsrunde.

– Det var jo flere investorer som hadde en helt ålreit reise med Payr. Risen var jo tøft for oss som sto midt i det, men det ble en hyggelig fortjeneste for mange andre. I tillegg er dette så meningsfylt. Det er fint å sørge for at det er lettere for folk å betale regninger eller få billige leiebiler, men dette vi nå lager er noe jeg kjenner at Norge og verden trenger.

Læringen

– Hva er det du IKKE gjør denne gangen, som du gjorde feil i Payr?

– I Payr var det mye rundt ledelse. Jeg har nå innsett «jo mer frihet jeg gir folk, jo mer ansvar tar de». Jeg var ikke like god på akkurat det i Payr, for jeg skulle involvere meg og mene veldig mye om alt. Nå har jeg et helt «king kong»-team som tar ansvaret.

– Du virker mer avslappet?

– Ja, jeg er egentlig det, mye lavere skuldre iallfall. Fokuset er å ha det gøy, og så lenge vi passer på at det fortsatt er gøy, blir det bra.

– Det er kanskje lettere å få det til å gå opp med tanke på barna også?

– I Payr var mitt fokus på jobben, så ordnet vi det med barna på andre måter. Nå blir det en del jobb, men ingenting går utover barna. Det meste jeg gjør utover vanlig arbeidstid, gjør jeg etter at de har sovnet. Når vi er sammen, er vi sammen. Jeg er generelt mer fornøyd med livet enn da det sto på som verst i Payr.

– Og det blir ingen ringing og investorpitcher i jula i år?

– Det er sant, det hadde jeg helt fortrengt. Nei, det blir det ikke.

– En «walk in the park”, altså?

– Nei, det er ikke en «walk in the park», og det blir iallfall mine «famous last words». Det kommer til å komme masse utfordringer og greier, men jeg er mye bedre rusta. Med tanke på å hente kapital riktig, stole mer på teamet, ha et lag som står sammen i stedet for at jeg var den som skal ha svaret på alt.

For ordens skyld: Medgründer Bjarne Melbye i RightPerson var en av de første investorene i Shifter.