statsbudsjettet
– Et forvirrende budsjettforslag uten samlet retning
Abelia, FIN og IKT Norge om statsbudsjettet.
Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia, mener regjeringens budsjettforslag inneholder flere gode tiltak for en grønn og digital omstilling, men han ser også en rekke prioriteringer som drar i motsatt retning.
– Vi kommer til å be SV om å flytte penger fra dieselbrennende anleggsmaskiner til grønne og teknologidrevne innovasjonsbedrifter, sier Søreide og legger til:
– Dette er et forvirrende budsjettforslag uten samlet retning.
Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.
Søreide peker også på at regjeringen vil øke satsingen på bredbåndsutbygging over hele Norge til 412 millioner kroner - samtidig som de legger elavgift på datasentre, som jo er viktige for næringsutvikling i distriktene.
– Det blir ingen grønn omstilling uten datasentre, sier han.
Søreide mener også økningen i formueskatten er dårlig nytt for gründere fordi oppstarts- og vekstsselskaper ofte har store papirverdier, men lav likviditet.
Les også: Hvor stort problem er formuesskatten egentlig for gründere?
– Det er interessant å lese regjeringens budsjettekster. De snakker masse om utvikling av eksisterende næringer, som skipsfart, verftsindustri og offshore. De sier fint lite om de nye næringer, som it-næring, tjenestenæring og kunnskapsbasert næringsliv. Det er der veksten og verdiskapningen kommer. Det er denne debatten vi må ta, sier Søreide.
– Svekket igjen
Trine Ellingsen, daglig leder i FIN, Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge, savner en økt satsing på kommersialisering fra forskning - og en økt satsing på skalering av selskaper, hvor inkubasjonsprogrammer spiller en viktig rolle.
– Inkubatorer som StartupLab, Aleap, VIS og Validé er i en svært god posisjon til å bidra bedrifter med internasjonal vekst og eksport, som igjen bidrar til arbeidsplasser, men satsingen på skalering uteblir, sier Ellingsen.
Hun mener også klyngeprogrammer igjen blir svekket.
– Dersom Norge skal lykkes med å nå eksport-målene må klyngene styrkes siden de spiller en avgjørende rolle i å bidra til samarbeid som muliggjør omstilling og i å åpne opp markedsmuligheter for bedrifter internasjonalt, sier Ellingsen og legger til:
– Regjeringen har tydelige mål om økt eksport, grønn verdiskaping og flere arbeidsplasser i hele landet. Dette kan ikke oppnås uten å jobbe gjennom innovasjonsselskaper, styrke innovasjonssystemene og investere gjennom hele verdikjeden fra FoU til eksport og satse på skalering, sier hun.
– Målrettet angrep
IKT Norge, en uavhengig interesseorganisasjon for det digitale næringslivet, omtaler statsbudsjettet som et "målrettet angrep på det digitale næringslivet".
– Det er ingen satsing på økt kompetanse på viktige områder som IKT, cybersikkerhet og bærekraft, og den kompetansen som finnes skal skattlegges betydelig hardere gjennom økt arbeidsgiveravgift, sier administrerende direktør Øyvind Husby.
Han mener det vil bli vanskeligere å starte nye bedrifter og omstille eksisterende næringsliv basert på den kompetansen Norge er avhengig av. Husby er også redd det nå vil bli vanskeligere og dyrere å tiltrekke seg høykompetent og avgjørende arbeidskraft.
– Når regjeringen i tillegg gjør det mindre lønnsomt å investere og eie i norske bedrifter og norsk næringsliv, er summen kritisk, sier Husby.
Også han reagerer på forslaget om å fjerne redusert elavgift for norske datasentre.
– Dette viser manglende kompetanse og forståelse for hvor viktig datasentre er for Norges kritiske telecom-infrastruktur, og hindrer Norges muligheter til å etablere en ny industri i Norge.