INVESTERING
Etter 20 år i Yahoo har kjerneteamet fra Fast spunnet ut et nytt selskap og hentet 347 millioner kroner
Teknologien til det ferske selskapet Vespa.ai brukes av blant andre Spotify. Bak det hele står en norsk kvartett med lang erfaring fra det norske tech-miljøet.
Det norske søkemotorselskapet Fast er kanskje best kjent for å ha blitt solgt til Microsoft kort tid før en Økokrim-etterforskningen sendte administrerende direktør John Markus Lervik, i dag kjent som gründer av Aker-selskapet Cognite, i fengsel.
Noen år før dette utviklet selskapet imidlertid søkemotoren alltheweb.com, og solgte denne til Overture i 2003, som deretter ble slukt av Internettkjempen Yahoo en måned senere.
I de 20 påfølgende årene har teamet bak videreutviklet teknologien og produktet til å bli et go-to for selskaper som trenger solide, AI-drevne søkemuligheter i store datasett, under navnet Vespa.ai.
For en knapp måned siden ble det kjent at Yahoo spinner ut selskapet til å stå på egne bein - i Trøndelag.
I spissen for det hele står norske Jon Bratseth, som har med seg sine tidligere Fast-kolleger Kim O. Johansen, Frode Lundgren og Kristian Aune i det som er definert som gründerteamet.
350 millioner
Nå har Vespa.ai hentet frisk finansiering for å få fart på sakene. Investeringsrunden er på totalt 31 millioner dollar, tilsvarende omkring 348 millioner kroner. Det London-baserte ventureselskapet Blossom Capital står for hele summen.
– Mens selskaper verden over er i et kappløp for å ta i bruk kunstig intelligens, møter de tekniske og finansielle utfordringer. Vespas enestående kapasiteter og funksjonaliteter, utviklet over to tiår, gjør det mulig for organisasjoner av alle størrelser å realisere sine AI-ambisjoner i stor skala, samtidig som de dramatisk begrenser kostnader og tidsbruk, og forbedrer brukeropplevelsen, lyder Bratseths beskrivelse av selskapet i en pressemelding.
I 2017 ble programvaren til det det daværende interne prosjektet Vespa.ai gjort såkalt open source, og flere store selskaper har benyttet seg av det. Søkefunksjonen i Spotify er et eksempel. Ifølge Yahoo har også flere Fortune 500-selskaper tatt teknologien i bruk.
Fra før er det kjent at Yahoo forblir på eiersiden etter at selskapet ble spunnet ut, og vil være en av selskapets viktigste kunder.
Hvor stor andel Yahoo og Blossom sitter med, og prisingen i denne runden, vil partene ikke kommentere.