Inventas-ansatte i felt under et prosjekt med Equinor.
Foto: Inventas
Etter to år med fusjons- og oppkjøpsbonanza, kjøper de ansatte tilbake Inventas
Etter en runde på svenske og deretter kanadiske hender, er Inventas nok en gang helnorsk.
Mot slutten av 2018 ble det norske industridesignbyrået Inventas, som har jobbet med selskaper som MovieMask, Staaker, Blueye og Wiral, kjøpt opp av svenske Acando. Kun måneder senere ble de nye eierne slukt av det kanadiske konsulentfirmaet CGI, som deretter førte til en sammenslåing mellom Inventas og porteføljeselskapene Itch og Bivits.
Nå har Inventas hoppet av fusjons- og oppkjøpskarusellen. De ansatte har nemlig kjøpt opp samtlige aksjer i selskapet, hvor to av tre medarbeidere nå er medeiere.
Dermed videreføres driften av NTNU-spinoffen som et selvstendig selskap på norske hender.
– At så mange velger å kjøpe aksjer er veldig positivt for oss. Spesielt er det gledelig med så stor deltagelse i en tid med stor turbulens i markedet og usikkerheten rundt Covid-19. Jeg er overbevist om at medeierskap er en sterk motivasjonsfaktor for mange og at det skaper større engasjement, sier daglig leder i Inventas, Ove Pryde Pettersen.
– Hvorfor gjør dere det?
– Vi tror veldig på det vi holder på med. Vi har fått en del innsikt ved å være tettere på it-bransjen, og ser at det vi gjør er veldig relevant.
– De ansatte har vist at de også tror på dette. Å stå alene gir noen fordeler og noen ulemper. Men vi er såpass store alene, at vi ikke er redd for det, sier Pettersen.
– Ble forrige eierskap for uforutsigbart?
– Nei, rammeverkene rundt oss har egentlig vært forutsigbare. Vi ble slått sammen med Bivits og Itch, og alle de blir med videre nå.
– Hva er økonomien i denne dealen?
– Det kan jeg ikke kommentere. Vi er 80 ansatte som gikk sammen og gjorde dette mulig.
– Var det noen konflikter inne i bildet?
– Ingen konflikter. Dette har vært en pågående dialog over litt tid. Vi forsetter som gode venner og partnere med CGI.
– Hva blir den største forskjellen fremover sammenlignet med gammelt eierskap?
– Den store forskjellen for oss, blir at vi får et veldig ensartet fokus. Nøkkelen har vært å koble de tunge ingeniørfagene med designkompetanse.
– Dette er en gladsak. Man snakker veldig ofte om utenlandske eiere som kommer inn og kjøper. Her skjer det motsatte. Vi har hatt en fantastisk vekst, og er nå 120 spesialister.
– Og for kundene?
– Produktutvikling i 2020 er ikke for amatører. Vi opplever at våre kunder virkelig begynner å se fordelene med å ha en partner som evner å integrere hele kompetansespennet fra design, til fysiske produkter til elektronikk og embedded utvikling. Dette er en kombinasjon som er unik både i norsk og internasjonal sammenheng.
– Legger dette en demper på vekstambisjonene?
– Dette er på ingen måte en demper, tvert imot!
Selskapets regnskap for fjoråret er ikke klart ennå. I 2018 omsatte Inventas for 71,7 millioner kroner og fikk et resultat på 8,7 millioner kroner.