Lars Sjögren, CEO i P27.
Lars Sjögren, CEO i P27.

EU gir P27 grønt lys

EU-kommisjonen gir P27 klarsignal til å rulle ut plattformen i Sverige, Danmark og Finland. – Viktig milepæl, sier CEO Lars Sjögren.

Publisert Sist oppdatert

P27 er et felles betalingsprosjekt mellom seks av de største bankene i Norden: Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB og Swedbank.

Prosjektet har vært drevet som et felleseid selskap av bankene siden 2019.

Målet er å utvikle en nordisk konto-til-konto-betalingsplattform for både realtidsbetalinger og batchbetalinger, som reduserer bankenes kostnader og øker effektiviteten i hele betalingssystemet.

Plattformen skal etter planen betjene de 27 millioner menneskene som bor i Norden, herunder navnet "P27". Per i dag favner prosjektet riktignok kun 22 millioner mennesker da Norge fremdeles ikke er med i samarbeidet.

Nå har uansett EU gitt en såkalt fusjonsgodkjenning, som i praksis sørger for at P27 kan begynne med rekruttering av kunder i Danmark, Sverige og Finland.

– Dette er en viktig milepæl, uttaler Lars Sjögren, CEO i P27, i en pressemelding.

– Et stort skritt nærmere å realisere vår visjon, supplerer styreleder Martin Andersson i samme melding.

Nye løsninger

De ovennevnte bankene samarbeider også om en rekke nye fellesnordiske betalingsløsninger innenfor P27-paraplyen; et arbeid som nå vil skyte fart, opplyser selskapet.

EU-godkjennelsen innebærer også at P27 kan ta over Bankgirot i Sverige, systemet som gjør det mulig å motta betaling direkte på bankkontoer.

DNBs forklaring på at de trakk seg ut, var at den norske betalingsinfrastrukturen var effektiv nok som den var, og at prosjektet ville koste mer enn det smakte for norske kunder.

Samarbeidet er ikke imidlertid helt ulikt det Vipps prøver å få til med den nylig annonserte sammenslåingen med danske Mobilepay og finske Pivo.

Vipps-sjef Rune Garborg var overfor Shifter ikke avvisende til deltakelse i P27 da fusjonen ble kjent i forrige uke.

Powered by Labrador CMS