oppkjøp

Europeisk PE-fond kjøper majoritetspost i regnskaps-rakett

Fond forvaltet av Castik Capital kjøper majoriteten av aksjene i det norske regnskaps- og konsulenthuset Aider.

Fra venstre Knut Grotli og Andreas Vik.
Publisert

Over 160 Aider-ansatte blir værende på aksjonærlisten med en samlet eierandel på 45 prosent. 

– Vi er veldig fornøyde med å få Castik om bord. Vår nye medeier har kompetanse, erfaring og ambisjoner som passer perfekt når Aider skal skrive det neste kapittelet. Vi kunne ikke funnet en bedre partner for selskapet fremover, sier Knut Grotli, styreleder i Aider. 

De to gründerne Andreas Vik og Knut Grotli startet Aider sammen i 2019. Nå sysselsetter konsernet mer enn 1.100 personer, hvorav 100 er teknologer. Selskapet har vokst i rakettfart, er representert i hele Norge og betjener mer enn 9.000 kunder. 

– Idéen ble klekket ut i kjelleren til Knut. Vi ga hverandre hånden på at vi skulle sette folk først, og at vi skulle være best på bruk av ny teknologi. Nå er Aider en av landets fremste tjenesteleverandør i skjæringspunktet regnskap, rådgivning og IT. Det har vært en fantastisk periode så langt, men vi er langt fra ferdige, sier Andreas Vik, daglig leder i Aider. 

Siden oppstarten har selskapet jobbet systematisk med konsolidering av små og mellomstore aktører i bransjen med mer enn 50 oppkjøp. I transaksjonene har selgerne reinvestert for å bli med videre som aksjonærer, og jobber nå fortsatt i selskapet. 

– Aider har bevist en betydelig tiltrekning på talenter, kunder og fremtidige partnere. På kort tid har de bygget en unik selskapskultur, og blitt ledende i sin nisje. Vi er veldig glade for muligheten til å inngå et partnerskap med Aider-teamet, og bidra til fortsatt vekst for selskapet, sier Simen Opsal, investeringspartner i Castik.

Avtalen innebærer at fond forvaltet av Castik Capital, et europeisk investeringsselskap med hovedkontor i Luxembourg, blir majoritetseier med en eierandel på 55 prosent. 

Over 160 Aider-ansatte blir værende på aksjonærlisten etter transaksjonen, med en samlet eierandel på 45 prosent. Etter transaksjonen vil Vik fortsette som daglig leder, og Knut Grotli vil fortsette som arbeidende styreleder. 

Nordiske ambisjoner: – Skal fortsette å utfordre

En del av partnerskapet med Castik innebærer at Aider vil få betydelig tilgang på ny egenkapital for å fortsette veksten. I tillegg utstedte selskapet et obligasjonslån på 1,6 milliarder kroner i august, som Aider planlegger å beholde som langsiktig finansiering.

– Vi skal fortsette å utfordre. Ambisjonen er å vokse videre i Norge, og på sikt gjøre Aider til en nordisk aktør. Tilliten fra obligasjonseierne har vært avgjørende for veksten til selskapet. Med Castik på laget er selskapet nå veldig godt rigget for flere oppkjøp, videreutvikling av tjenestetilbudet og økt satsning på utvikling av folkene våre, sier Vik. 

Den organiske veksten til Aider-konsernet var i 2023 på mer enn 20 prosent. Omsetningen endte på 838 millioner kroner, mens driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) var på 111 millioner kroner. I 2024 sikter selskapet mot en omsetning på 1,5 milliarder kroner.

Partene er enige om å ikke offentliggjøre kjøpesummen. I forbindelse med transaksjonen har Aider hyret Carnegie som finansiell rådgiver og Haavind som juridisk rådgiver. Castik Capital har blitt rådgitt av Arntzen de Besche, PwC, William Blair og Bain. Aider vil om kort tid avholde en telefonkonferanse vedrørende selskapets utestående obligasjon, der obligasjonseierne vil få utfyllende informasjon om transaksjonen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.