teknologi
EUs 35 mest lovende teknologier
Det europeiske innovasjonsrådet (EIC) står bak en ny rapport om Europas mest spennende teknologi, The EIC Tech Report 2024.
Rapporten fremhever et bredt spekter av viktige teknologiske fremskritt på tvers av ulike sektorer, kategorisert i tre hovedområder: Grønne teknologier, helseteknologier og digitale, industrielle og romfartsteknologier.
Grønne teknologier:
- Plantebasert bioproduksjon og metabolsk omprogrammering: Teknologier som manipulerer plantevekst for å forbedre avlinger, produsere verdifulle stoffer og skape stressresistente planter.
- Tri-parental planteforedling: En nyskapende metode som kombinerer genetisk materiale fra tre foreldreplanter for å forbedre egenskaper og akselerere avlingsutvikling.
- Plantebaserte biohybride sensorer: Bruk av planter som selvforsynte, biologisk nedbrytbare sensorer for å overvåke miljøfaktorer.
- Høytemperatur termisk energilagring (TES): Utvikling av materialer og systemer for lagring av termisk energi ved høye temperaturer for industriprosesser og energisystemer.
- Forbedret energitetthet i bærekraftig flydrivstoff (SAF): Utvikling av SAF som matcher energitettheten til konvensjonelt drivstoff, ved bruk av bærekraftige kilder.
- Termiske styringsinnovasjoner: Teknologier som reduserer energitap og forbedrer driftssikkerhet i datasentre og elektriske kjøretøy gjennom termisk energilagring og varmeomdanning.
- Kunstig CO2-fotosyntese og biomimetisk solenergiomdanning: Etterligning av naturlig fotosyntese for å omdanne solenergi til fornybart drivstoff og kjemikalier.
- Innovativ ureaproduksjon gjennom elektrosyntese: Bruk av elektrokjemiske prosesser for å produsere urea under normale forhold og redusere karbonutslipp.
- Nanostrukturerte materialer for vann- og jordrensing: Bruk av nanostrukturerte materialer for å fjerne skadelige forbindelser fra vann og jord.
- Dynamisk aeraulikk for adaptiv optimalisering av inneluftkvalitet: Smarte systemer som bruker kunstig intelligens og sanntidsovervåking for å regulere ventilasjon og opprettholde sunn inneluft.
- Innovativ robotikk for automatisering innen arkitektur, ingeniørarbeid og konstruksjon: Autonome roboter som kan utføre komplekse oppgaver i byggebransjen.
- Syntetiske datadrevne virtuelle verdener i hyperrealistiske digitale tvillinger av bygde miljøer: Bruk av digital tvillingteknologi og syntetiske data for å transformere byggebransjen.
Helseteknologier:
- Metabolomikk for å oppdage nye sykdomsmekanismer og mål: Analyse av metabolitter for å forstå sykdomsmekanismer og identifisere nye terapeutiske mål.
- In-situ bioprinting for regenerering av indre vev: Direkte utskrift av biologisk vev der det trengs på eller i en pasients kropp.
- Målrettet proteinnedbrytning for nye muligheter innen legemiddelutvikling: Utvikling av medisiner som selektivt bryter ned sykdomsfremkallende proteiner.
- Ultrahøy-doserate FLASH-strålebehandling for kreftomsorg: Levering av stråling med ultrahøy doserate for å forbedre kreftbehandling samtidig som sunt vev beskyttes.
- Digitale biomarkørbaserte helsetilstandsprediksjoner med AI: Bruk av AI til å analysere biomarkører for å forutsi helse og tilpasse behandlinger.
- 3D og 4D bioprinting for personlig sårbehandling: Skapelse av skreddersydde vevskonstruksjoner for sårbehandling med 3D- og 4D-bioprinting.
Digitale, industrielle og romfartsteknologier:
- Avansert produksjon med fotokatalyse på atomnivå: Bruk av enkeltatomer som katalysatorer i produksjon for å skape materialer med presise egenskaper.
- Databaserte tilnærminger for neste generasjons materialer: Design og oppdagelse av materialer med skreddersydde egenskaper ved hjelp av beregningsverktøy.
- Miljøvennlige og biobaserte materialer for bærekraftig elektronikk: Utvikling av fleksible elektroniske enheter med naturlige materialer for å redusere miljøpåvirkning.
- Ultratynne 2D-materialer og ultra-brede båndgap for energieffektive elektronikk: Bruk av 2D-materialer og halvledere for å forbedre ytelsen og redusere strømforbruk.
- Hjerneinspirert databehandling med avanserte nevromorfe brikker: Etterligning av hjernens nettverk for mer energieffektive AI-systemer.
- Ny teknologi for svært lave jordbanesatellitter: Utvikling av fremdriftssystemer som atmosfærebrennende elektrisk fremdrift.
- Høy-presisjon LiDAR-instrumenter for atmosfærisk overvåking: Bruk av LiDAR for nøyaktige målinger av atmosfæriske forhold.