#ikkealene

Få dager før dette øyeblikket måtte han ned­bemanne store deler av selskapet

Livet til Bookis-gründeren fikk en brå vending da han på kort tid måtte si opp hele 60 prosent av selskapets ansatte – midt i innspurten til eget bryllup. 

Bryllupsdagen: Lasse Brurok giftet seg i mai i fjor. Her sammen med sin kone Ingrid Aronsen.
Publisert Sist oppdatert

– Å si opp folk som vi hadde brukt masse tid på å finne, og som vi hadde overbevist om å være med på reisen vår, var skikkelig tøft. Dette skjedde på en mandag, og lørdag samme uken hadde jeg bryllupet mitt. Så det er store kontraster, forteller Bookis-gründer, Lasse Brurok

Psykisk helse og gründere: #ikkealene

Denne høsten ønsker Shifter å belyse temaet psykisk helse under kampanjen #ikkealene. I den forbindelse har vi snakket med flere gründere om deres tøffeste utfordringer i løpet av karriere for å normalisere utfordringene de står i. Les 23 gründere fortelle om sin erfaringer i denne saken!

I mai i fjor måtte han nemlig be over halvparten av de ansatte om å se seg etter noe annet, etter en lengre periode med dårlige tider for bruktbok-tjenesten.

Brurok har med andre ord definitivt fått kjenne at det kan være kort vei mellom oppturene og nedturene når man er gründer.

Linkedin-fasaden

Til sammen måtte 16 personer finne seg en ny jobb etter nedbemanningen i fjor. 

Selv om han understreker at alle disse fikk gode jobber i ettertid, legger Brurok ikke skjul på at det å si dem opp var det tøffeste han har gått gjennom i løpet karrieren.

– Det første jeg tenkte var at jeg hadde feilet. Jeg tror mange kjenner på en skam, sier han.

Gründer: Lasse Brurok

En kjepphest han likevel har er at det er viktig å også dele nedturene med de rundt, også på Linkedin og andre sosiale medier, der Brurok mener folk har lett for å ha en fasade.

– I sånne tider er det ikke så motiverende å gå inn på Linkedin der alt som legges ut er positivt. Jeg har veldig troen på at man må dele mer om baksiden av medaljen, sier han og fortsetter: 

– Vi gikk ut på LinkedIn og fortalte at vi måtte si opp folk, fordi vi var opptatt av å eie den historien. Man lærer jo ofte mest av å feile. En gründer som ikke lykkes har jobbet like hardt, og noen ganger kanskje hardere, enn dem som lykkes, påpeker han.

 På selve bryllupsdagen klarte han også å legge alle tankene om oppsigelsene fra seg. 

– Jeg ble veldig full da, sier han spøkefullt og fortsetter:

– Jeg har to forlovere og den ene er jo medgründeren min. En innstilling vi har skjønt vi må ha, er at det er «all inn» eller «all out». Det er helt bortkastet å stå i bryllupet sitt og tenke på alt man ikke får gjort noe med, understreker han. 

En viktig lærdom

Selv om det ble en tøff periode for han personlig, er han klar på at han ser det som en avgjørende lærdom for reisen videre i karrieren. 

Han og medgründer Arne-Morten Willumsen er i dag svært opptatt av å ta vare på seg, hverandre og kollegaene for å unngå å gå i kjelleren. 

– Vi har omdefinert suksess fra at det handler om hva alle andre mener, til at det handler om hvilke følelse vi har når vi våkner om morgenen. Altså om vi gleder oss til dagen eller ikke, sier Brurok. 

For å oppnå det mener han det er viktig å nettopp dele hva man føler med kollegene, og å prioritere selvpleie hver eneste dag. 

– Skal man klare å være på, må man også klare å være helt av. Det har vi vært gode på, påpeker han. 

– Ingen er perfekt

Gisle Østereng, investeringssjef i Startuplab, mener psykisk helse er et svært viktig tema som bør snakkes mer om, også blant aktører i startup-verdenen. 

Gisle Østereng investeringssjef i Startuplab.

– Folk er så redde for å underprestere og at man må være som Bill Gates, men det er så feil, sier han og fortsetter:

– Folk er ambisiøse og vil få til store ting. Samtidig føler de kanskje at de må være mer perfekte enn nødvendig. Men ingen er perfekte. 

Han forteller videre at de som jobber i Startuplab er opptatte av å være oppmerksomme på hvordan folk har det. 

– Men noe av det verste jeg ser er dårlige styrer, eller gründere som har mennesker rundt seg som ikke «backer» dem. Om vi mennesker ikke backer hverandre når man bygger selskap, da lykkes man aldri, sier han. 

– Har du noen råd for å ikke gå i kjelleren? 

– Vær kritisk til hvem du tar inn som eier, investor og styremedlem. Og Ikke minst: ha en kompetent venn, for eksempel en annen gründer eller investor, å ringe til. Et annet råd er å prøve å finne en god balanse i livet. Det gagner ingen om du sliter deg ut. Da blir du bare deppa, demotivert og klarer ikke å levere på planen etter hvert.

Han understreker også at det er viktig at folk ikke blir redde for å bli gründere. 

– Jeg har veldig respekt for de som «failer», for det er kjempetungt. Men fy søren det er en billig mastergrad som jeg tror man kan få kjempemye ut av det senere. 

Denne høsten ønsker Shifter å belyse temaet psykisk helse under kampanjen #ikkealene. I den forbindelse har vi snakket med flere gründere om deres tøffeste utfordringer i løpet av karriere for å normalisere utfordringene de står i. Les 23 gründere fortelle om sin erfaringer i denne saken!

Tips oss!

Har du også lyst til å dele dine opplevelser? Shifter er opptatt av å dekke temaet psykisk helse, og tar gjerne i mot tips ved epost: mia@shifter.no eller kristine@shifter.no eller tlf. 94 26 61 06.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.