Bærekraft
Får 8,5 millioner for å utvikle «MR» av betong
Til nå har det vært kostbart og vanskelig å analysere betong. Oppstartsselskapet kombinerer hardware-hyllevare med ny teknologi for å gjøre det lettere og mer nøyaktig.
Oppstartsselskapet Birdsview startet med å utvikle teknologi for skanning av treverk - for å sjekke tilstanden til strømmaster. Nå skal de bruke samme teknologi til å «se gjennom» betong.
– 80 prosent av byggene rundt oss skal også stå her i 2050. Dette stiller krav til løsninger som hjelper oss å ivareta, vedlikeholde og forlenge levetiden til byggene vi allerede har, sier gründer Olav Skogen.
Han forklarer at nest etter vann er betong det materialet som brukes mest i verden - hele 30 milliarder tonn årlig. I dag estimeres det at syv prosent av de globale C02-utslippene kommer fra produksjon av ny betong.
Får Enova-millioner
Shifter skrev første gang om Birdsview i 2019 - da fikk selskapet én million som ett av 18 studentselskaper.
I 2022 hentet selskapet 20 millioner, og fikk energigiganter inn på eiersiden. Gründere og ansatte sitter fortsatt på 52 prosent av selskapet.
Birdsview har nå fått tildelt 8,5 millioner kroner fra Enova - til et pilotprosjekt for smartere og mer bærekraftig betongombruk.
Pengene kommer fra Enova sin søknadspott merket «prosjektering for ombruk».
Pilotprosjektet har en totalramme på 18, 5 millioner kroner. Resten av pengene kommer fra selskapets egenkapital.
Oppstartsselskapet holder til hos Startuplab Bergen og har nå 11 ansatte totalt. Syv i Bergen, to i Oslo og et par jobber fra andre steder.
– Vi er utrolig takknemlige for støtten fra Enova. Denne finansieringen vil gjøre det mulig for oss å videreutvikle vår teknologi raskere og tilby enda mer presise og effektive løsninger for å forlenge levetiden, redusere kostnader og minimere risiko for bygninger som skal rehabiliteres, sier Skogen.
Gjennom dette pilotprosjektet skal Birdsview, sammen med andre prosjektpartnere, pilotere en løsning for å enklere tilstandsvurdere betong. Metoden skal kunne avdekke den skjulte tilstanden bak gulvflater og vegger. Og ombruk av betong kan utføres mer effektivt, i stor skala, på en kostnadseffektiv og brukervennlig måte.
Til nå har det vært en ekspert-jobb. Ved hjelp av radar har man analysert hva som var inne i betongveggen, men det har vært vanskelig å tolke bildene.
– Og disse bildene har ikke kunnet si noe om tilstanden på armeringsjernet i betongen, og dette er viktig for å kunne si noe om fremtidig holdbarhet, sier Skogen.
Skogen og kollega Åsne Ådland-Dale gjør prototypen og vil vise hvordan den fungerer. Shifter blir med ned i garasjen for å teste den på betongveggen der.
Skogen tar på seg en ryggsekk med innebygget pc og strømforsyning, i ren Reodor Felgen-stil. I hånden holder han en radar som han bruker til å skanne betongen. Både vegger, tak og gulv kan kartlegges.
I tillegg til radar, er det en 3D-skanner som skanner rommet, på samme måte som en robotstøvsuger eller robotklipper.
– Hardwaren vi bruker er hyllevare. Det er teknologien vi bruker i etterkant som er innovasjonen her. Vi omdanner dataene vi får inn til oversiktlige bilder, til en 3D-punktsky. Vi gjør det enkelt for entreprenører og byggeiere å få oversikt over tilstanden til betongen, sier Ådland-Dale.
I pilotprosjektet skal 100.000 kvadratmeter bygg tilstandvurderes, prosjektet skal muliggjøre 65 prosent ombruk.
– På denne måten skal vi bevise at de tilknyttende rehabiliteringsprosjektene kan oppnå klimabesparelser på minst 12.000 tonn CO2e (karbondioksid-ekvivalent, måleenhet som brukes til å sammenligne klimautslipp), sier Skogen.