karriere

Ferdig i Katapult etter syv år: – Selv om jeg ikke satt som eier, så har dette vært min baby

Akseleratorsjef Nina Heir trodde knapt det fantes et liv utenfor Katapult-boblen, men var blant toppene som forlot skuta da styret la om strategien.

Nina Heir var med å bygge opp Katapult Climate. Nå er vertikalen avviklet og hun ferdig i Katapult.
Publisert Sist oppdatert

– Selv om jeg ikke satt som eier eller i styret, så har dette vært min baby. Jeg har jo vært med å bygge opp selskapet fra start. 

Nina Heir har vært en del av Katapult siden 2017, sist som akseleratorsjef og COO og partner i Katapult VC.

– Men i løpet av 2023 skjedde det en del endringer, sier hun.

Heir viser til Katapults strategi-endring, begrunnet i et behov for å redusere kostnader. 

Katapult Climate skulle avvikles, og Katapult Ocean og Katapult Africa prioriteres. 

Veivalget førte til at flere personer forlot selskapet, inkludert Heir, investeringsdirektør Jørn Haanæs og Linn-Cecilie Linnemann, daglig leder i Katapult Group, blant flere. 

– Jeg synes det er synd at det ble slik, sier Heir. 

– Jeg bærer jo en form for identitet knyttet til selskapet og har stor tro på fundamentet som Katapult er bygget på. Men gitt situasjonen selskapet var kommet i, har jeg forståelse for valgene som ble tatt.

Har analysert over 19,500 startups

Heir forteller at de i etterkant av endringene diskuterte alternative roller for henne. 

– Men det var ikke så mye spillerom i og med at de ønsket å skalere dette ned, og for min egen del ønsker jeg å vokse min karriere videre, ikke ta flere steg tilbake.

Hun fortsetter:

– Det er litt rart ikke å være med videre, for jeg har jo tenkt tidligere; finnes det egentlig noe annet utenfor denne boblen? Samtidig vet jeg det jo så godt. Se bare på alle de spennende selskapene vi har investert i.

Siden det første Katapult-fondet og programmet ble lansert i 2017, har Katapult som system analysert over 19,500 startups fra over 100 ulike land, forteller Heir. 

Av disse har Katapult investert i 169 selskaper fra 47 land per utgangen av 2023. 

– Det har vært en helt vanvittig spennende og lærerik reise, sier hun. 

– Hva nå? 

– Jeg er snart ferdig med mammaperm og skal bruke god tid på å snakke med folk i nettverket mitt og «gjenoppdage» hva som rører seg der ute. Det er spennende ikke helt å vite hva som venter.

– Flere investeringer på egen hånd? 

– Jeg tror det kan bli litt ensomt kun å gjøre det, men mer, ja! Absolutt. Jeg har i hvert fall bestemt meg for at klima og teknologi er min fanesak. Det er det jeg vil jobbe med. 

– Et enormt påvirkningspotensial

På spørsmål om hvilke områder som er særlig spennende nå, svarer Heir, kanskje ikke overraskende, kunstig intelligens, også hva gjelder klima. 

Hun nevner fra Katapult-porteføljen blant andre HERlab og britiske Material Nexus. 

Sistnevnte er et selskap som designer transformative, miljøvennlige materialer ved bruk av kunstig intelligens for raskt å kunne identifisere banebrytende material-innovasjoner. 

– Her har man et enormt påvirkningspotensial, sier Heir og legger til: 

– Når man jobber relativt bredt med klimainvesteringer, hender det også at man investerer i teknologier man verken har tenkt på eller sett for seg, sier hun. 

Heir viser til blant andre Sparxell (farging/pigmentering), The Tyre Collective (mikroplastdekkpartikler) og Solar Materials (resirkulering av solcellepaneler). 

– Hva kjennetegner klima-startupene som lykkes? 

– De har et solid team, og med det menes at man har et team som utfyller hverandre både kompetansemessig og personlighetsmessig, med domenekunnskap og dybdeforståelse på området man jobber med, sier Heir. 

– Det hjelper også at man har et solid nettverk som man evner å bruke både til å tiltrekke ytterligere talent til selskapet, i tillegg til investorer, kunder og partnere. 

Hun har tidligere også sett det som et kvalitetstegn med de teamene som utfordret dem i investeringsprosesser, med tanke på hva Katapult som investor kunne bidra med. 

– Det å være kritisk til hva man investerer tiden sin i og hvem og hva man forplikter seg til når man bygger tidligfase-selskaper er helt avgjørende for å lykkes, slik jeg ser det.