Christian Hager startet Fram Venture i 2014, men endte raskt opp med en fulltidsjobb i Nabobil. Nå vender han tilbake til investeringene.

Ferdig i Nabobil: Slik skal Christian Hager investere tid og penger nå

Nabobil-gründeren gjorde suksess med Fram Ventures' debutprosjekt, men nå slutter Christian Hager i selskapet for å jakte nye talenter til porteføljen.

Publisert Sist oppdatert

Det var ingen enkel avgjørelse å forlate Nabobil, forteller Christian Hager, medgründer og tidligere teknologisjef i det seks år gamle selskapet som i 2019 ble kjøpt opp av amerikanske Getaround. Etter en lang pappaperm føltes det nå likevel riktig å vende tilbake til det som ble utgangspunktet for hele bildelingsreisen.

Hager startet Fram Venture allerede i 2014, med en idé om å bygge produkter for gründerbedrifter og på den måten bli med på eiersiden. Året etter havnet Nabobil, og etter hvert Hjemmelegene, i selskapets portefølje. Hager ble raskt involvert i driften til særlig førstnevnte, men planen var å jobbe sånn i ett til to år, ikke seks.

– At jeg både satt i styret og var CTO, gjorde sitt til at det hele tiden var fullt trøkk. Når jeg nå går tilbake til Fram Venture, er det for å fortsette der jeg slapp, sier han, tross alt veldig glad det ble "full sirkel" - fra registrering i Brønnøysund til salg.

– Det har gitt erfaringer og opplevelser jeg ikke ville vært foruten, sier Hager.

Christian Hager, daglig leder i Fram Ventures

40 år, bor i Oslo og er fra Gjøvik. Tok bachelor i informatikk på Ifi/UiO og master i innovasjon og entreprenørskap på samme fakultet. Familiemann og pappa til to. Liker å være på tur og har gått Svalbard på langs på ski. Den sistnevnte interessen er ikke like lett å kombinere med småbarnslivet, forteller han.

Femårsplanen

Nå skal han investerte tid og penger i nye prosjekter på fulltid. Foruten Nabobil og Hjemmelegene, har Fram Ventures så langt investert i selskapene Goodify, Savvie, Shepherd, Smarwatt og Boligmiks, i tillegg til Skyfall Fund I og Founders Fund IV.

Postene i fond vil også i fremtiden normalt sett være større enn i enkeltselskaper, men investeringene her har så langt variert fra 50.000 kroner til én million kroner.

I en femårsplan er Hager videre fornøyd om Fram Ventures utvikler minst ett nytt produkt i året, i tillegg til å investere i fire prosjekter og ett tidligfase-fond.

Summert vil det ifølge investoren gi en eksponering mot 70+ selskaper.

– I første omgang skal vi bruke god tid og skynde oss langsomt. Nå gjelder det å utnytte denne lille luken med tid til å planlegge og samle tankene, sier han.

Skuta til Nansen

Hager viser til eget selskapsnavn for å forklare hva han ser etter som investor.

– Fram Venture fikk navnet sitt etter skuta til Nansen. Han skulle seile til Nordpolen i en tid de fleste fagfolk trodde det var land under isen og ikke hav, sier han - og mener mange av de beste gründerne deler denne mentaliteten:

– De bygger seg båt, skaffer et mannskap og legger ut på ekspedisjonen til tross.

Han er også særlig interessert i tjenester som mikser verdiforslaget med flere komponenter som i sum er vanskelig å kopiere. Det kan for eksempel hardware og software pluss en menneskelig, manuell prosess, forteller Hager.

– Jeg har dessuten veldig tro på retningene jobb-erstatning med AI, bio-tech og krypto, og tror vi står foran noen omveltninger vi ikke helt evner å forstå ennå.

Meningsfulle samtaler

Så langt har Hager først latt seg imponere over menneskene bak selskapene han har investert i, og det nok til å sette seg inn i prosjektet og deretter tro på det.

– Jeg har også investert i case bare basert på en god investorpresentasjon, men da har det foreligget en referanse fra noen jeg kjenner, sier Hager.

Han har også forsøkt å investere etter å ha prøvd en ny tjeneste han selv likte.

– Wanda var et slikt eksempel, men der kom jeg for sent, sier han.

Nylig ble Hager også kontaktet av noen som ville sparre med ham om en ny idé de hadde, selv om de ennå ikke hadde bestemt seg for om de skulle satse eller ikke

Slike samtaler syns han er meningsfulle, og forteller at han derfor har døren åpen for alle potensielle investeringer, uten at noe spesielt må være klart på forhånd.

– Ellers er det vel en selvfølge i dag at det foreligger en investorpresentasjon om man er klare for en emisjon, sier han.

Ungdommelig overmot

Hva er din "turn off" i møte med selskaper?

– Det måtte være meg selv for 15 år siden, sier Hager og utdyper:

– Full av ungdommelig overmot og ekspert uten å kunne noe som helst om verken livet eller faget. Det finnes unntak her, men jeg var ikke en av dem, sier han.

I 2004 startet Hager og en kamerat en kleskolleksjon på fabrikker utenfor Shanghai, og de hadde, ifølge gründeren selv, verdens største drive, men manglet alt annet.

– På Dunning-Kruger skalaen er jeg forhåpentligvis på vei opp igjen på høyresiden, sier han.

Hva gjør Fram Ventures til en attraktiv, og gründervennlig, investor?

– Vi er bedre på teknologi enn mange andre, vil jeg tro. I og med at vi har holdt på i og rundt startups i 16 år, er det både oppturer og nedturer å lære fra, sier Hager.

– Dessuten vet vi hvordan gründerne har det. De har ikke tid til å mate enkeltaksjonærer med informasjon og må få konsentrere seg om å bygge selskap.

Seks år i Nabobil-universet har gjort Hager ydmyk for at man kan være heldig med timingen, og han har lært seg å verdsette lagarbeid enda høyere.

Hager var også selskapets selvutnevnte OKR-nerd og tar helt sikkert med tittelen videre.

– Jeg føler meg heldig som har fått jobbe og diskutere med så mange smarte mennesker som jeg har de siste årene, både i Nabobil og i Hjemmelegene. Det har jeg lært mye av, sier han.