Fikk søknader om refinansiering av nesten 100 millioner kroner på ti dager
Hordes samarbeid med fire forbrukslånsbanker ser ut til å ha gått rett hjem hos brukerne. Nå sikter selskapet på å ta tilbake norgesrekorden i aksjebasert folkefinansiering.
Horde meldte for et par uker siden at selskapet hadde inngått et samarbeid med de fire forbrukslånsbankene Bluestep Bank, BRAbank, Kraft Bank og Resurs Bank om å tilby såkalte omstruktureringslån.
– Vi har testet ut omstartslånet kun mot et lite segment av våre brukere, uten markedsføring eller push, forteller Alf Gunnar Andersen, daglig leder i Horde.
Ifølge Andersen ble det søkt om refinansiering for nærmere 100 millioner kroner på de ti første dagene gjennom Horde-portalen, og søknadene har fortsatt å renne inn.
– Vi kan vel langt på vei si at testen har validert markedet og at det er en forretningsmodell her, sier Andersen.
Eksakt hvor stor del av søknadene som er blitt innvilget, har Andersen ikke fått tall på ennå. Men foreløpig ser resultatet ut til å være bedre enn hva selskapet hadde forventet.
Samarbeider med fire banker
Omstruktureringslånene som tilbys av Horde, innebærer at mennesker med store beløp i usikret gjeld, skal kunne reforhandle og samle lån med skyhøy rente i et nytt lån med rimeligere rente - helt i tråd med den nye utlånsforskriften.
At det eksisterer et behov, er det ikke tvil om. Ifølge Andersen finnes det flere tilfeller blant selskapets 140.000 brukere, som har over én million kroner i forbruksgjeld. For disse innebærer avtalen med bankene at alle som søker et omstruktureringslån gjennom Horde, skal være garantert en rabattert pris ved refinansiering. Utlånsforskriften setter allerede regler for at lånene ikke skal økes.
– Det er mye å hente for dem som kan stille med bolig som sikkerhet, enten selv eller gjennom et familiemedlem. Da er det mulig å få ned renten fra 15-18 prosent til fem-seks prosent, sier Alf Gunnar Andersen.
På et vanlig forbrukslån med usikret gjeld er snittrenten i dag 14,3 prosent.
- Vi mener at rentenivået på slike lån ikke burde være over ti prosent, sier Andersen, men legger til at det er bankene som gjør kredittvurderingen og setter det endelige rentenivået.
– Men hvorfor skal forbrukslånsbankene frivillig gå med på å tilby lån til lavere rente. De tjener jo godt på dem?
– Vi kan jo selvfølgelig ikke bare forlange at bankene skal gi billigere lån, uten å tilby noe selv, sier Andersen, og forteller at de brukte en stor del av 2020 på å utvikle Horde Solutions.
– Det gjør det mye billigere for bankene å bruke oss enn tradisjonelle agenter. Vi har ønsket at de skal dele den besparelsen med kundene i form av bedre betingelser, sier han.
En modell som krever volum
For Hordes del betyr det en forretningsmodell som krever volum. Inntektene er basert på antallet lån som blir konvertert.
– Vi legger også hodet på blokken og sier at vi er beredt til å tjene mindre enn de tradisjonelle agentene på markedet, sier Andersen.
Han sier også at selskapet jobber med å knytte flere banker til plattformen, og regner med å ha integrert flere i løpet av våren.
Omstruktureringslånet blir lansert i full skala i løpet av mars, sammen med et mer standardisert refinansieringsprodukt. Det bruker også løsningen selskapet har laget.
Horde-brukerne setter opp kriterier for refinansieringen. Systemet filtrerer så søknaden og sender den videre til de bankene som er relevante for søknaden.
– Det sparer tid og kostnader for bankene, og for kunden spiller det ingen rolle om det er bank A eller B som står for lånet, sier Andersen.
Vender tilbake til Dealflow
Denne uken drar han og Horde også i gang den andre folkefinansieringskampanjen på under et år. I juni i fjor sikret Horde 12,3 millioner via Dealflow, og satte samtidig norgesrekord i aksjebasert folkefinansiering.
Den mistet de i november i fjor da oppdrettsselskapet Kvidul hentet 13,4 millioner.
Men Horde og Andersen er rimelig sikre på at de ta rekorden tilbake.
– Vi har allerede prekomittert 12 millioner kroner fra eksisterende aksjeeiere. Så ja, vi regner med at det blir ny rekord, sier Horde-sjefen.
Styret har satt et mål om å hente 15 millioner kroner, men har mulighet å utvide grensen. For de eksisterende aksjonærene åpner runden allerede denne uken, mens nye interessenter må vente til over helgen.
Verdivurdering over 100 mill.
Etter emisjonen i fjor sommer var verdivurderingen på selskapet 77,4 millioner kroner. I denne runden er kursen økt fra 7,82 kroner per aksjer til 10,24 kroner. Dermed bikker verdivurderingen 100 millioner kroner.
– Selv om 2020 var et spesielt år, passerte selskapet en rekke viktige milepæler. Allerede før disse milepælene, ble aksjen handlet på 10 og 11 kroner i Dealflows annenhåndsmarked. Riktig nok på små volumer, men med høy etterspørsel. Det kunne ha vært argumentert for en høyere prising, men det var viktig for oss å komme til en enighet hvor de større eksisterende aksjonærene følte seg godt ivaretatt, sier Andersen.
Det var ikke helt gitt at Horde skulle gå for folkefinansiering igjen. Andersen forteller at selskapet er i dialog med en del større nordiske investorer, men at de til slutt kom til konklusjonen at folkefinansering igjen var et bedre spor.
– Vi har jo allerede 500 aksjonærer. Alle de må ha mulighet til å tegne. Det fører til en del logistikk, og den har Dealflow allerede på plass.
En større investor hadde betydd en større runde på kanskje 30 millioner kroner, forteller Andersen.
– Men da hadde vi også måtte ta stilling hvor mye utvanning vi kunne tillate oss. Nå kan vi stå på egne ben en stund til, sier han.
Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer