Christoffer Andvig i Neonomics, Alf Gunnar Andersen i Horde og Sonni Christine Jakobsen i Bill Kill er tre av initiativtakerne til Fintech Norway

Stor interesse for ny fintech-organisasjon, men Vipps slipper neppe inn

Fintech som eies av finansinstitusjoner holdes utenfor bransjens nye interesseorganisasjon - med noen unntak.

Publisert Sist oppdatert

– Det har vært god respons, må jeg si. På den første uken har vi fått syv direkte søknader om medlemskap og ytterligere en rekke henvendelser, sier Horde-sjef Alf Gunnar Andersen, som er en av initiativtakerne til Fintech Norway og styreleder i den nyopprettede organisasjonen.

– Vi har til og med noen investorer, som har søkt om medlemskap bare for å støtte saken, forteller han.

Det var etter at Horde selv fikk PSD2-konsesjon i fjor høst at ting satte fart. En måned etterpå skrev selskapet til Finanstilsynet og Konkurransetilsynet der det blant annet ble pekt på at «API-ene som blir tilbudt er mildt sagt helt forferdelige» og at Vipps blir favorisert av bankene.

Debatten som fulgte førte til at aktørene innledet en tettere dialog og så var embryoet til organisasjonen født.

Flere utenlandske selskaper har konsesjon

Selv om målet med Fintech Norway er å dekke er flere områder som autentiseringsløsninger, infrastruktur og lovverk, vil fortsatt PSD2 være et hovedtema for den nye organisasjonen.

– At Norge er blant de dårligste i Europa på PSD2 er jo et betraktelig faresignal på at det er noe som er hakkende galt i denne næringen. I Europa er det rundt 450 selskaper som har fått PSD2-konsesjon. I Norge er det syv, sier Andersen og legger til

– … men det er 13 utenlandske selskaper som har «passportet» konsesjonen fra sitt hjemland, så vi er allerede i undertall på hjemmebane.

– Vi kan ikke ha en sektor der det kun er et selskap, Vipps, som får drive med innovasjon, forsetter Andersen.

Vipps vil få trøbbel

– Så hva gjør dere om Vipps søker medlemskap i Fintech Norway?

– Et par av kriteriene for å bli medlem, er at selskapet skal levere eller utvikle tjenester innenfor fintech og at det ikke skal være styrt av en finansinstitusjon. Så Vipps ville ikke være kvalifisert, sier Andersen.

– Utelukker det da også folkefinansieringsselskapene, som også har banker på eiersiden i flere tilfeller?

– De kan kvalifisere. Det er styret i Fintech Norway som tar den endelige beslutningen om å gjøre unntak. Nå kommer det et nytt regelverk på det området og Norge henger etter der også. Så sånn sett oppfordrer vi folkefinanseringsselskapene til å ta kontakt å søke medlemskap, sier han.

Fikk ikke nok støtte

– Men hadde ikke Finans Norge vært et naturlig sted å ta opp disse problemstillingene?

– Finans Norge gjør veldig mye bra, men av og til blir det interessekonflikter mellom de etablerte og utfordrerne. Der føler ikke vi at Finans Norge og andre interesseorganisasjoner var tydelig nok på vår side. Dermed så vi behovet for å skape vår egen intresseorganisasjon, sier Andersen.

Finans Norge på sin side har ingen problemer med at utfordrerselskapene har valgt å starte sin egen organisasjon, og kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne sier det går helt fint å være med i begge, selv om det foreløpig bare er Andersens Horde som er det.

– Det er ikke unaturlig at selskaper som er spisse på problemstillinger har lyst til å møtes og diskutere ting de er opptatt av. Vi er jo en mye bredere organisasjon, som tar opp mange problemstillinger. Noen ganger har medlemmene ha ulikt syn på hva som skal prioriteres. Finner vi ikke noen løsning på det, må vi bare bli enige om å være uenige, sier Fåne.

Om PSD2-problematikken sier Fåne:

– Det er en problemstilling vi også er opptatt av og jobber seriøst med. Alle våre medlemmer skal operere i tråd med de forventningene og kravene som samfunn og lovgivningen har. Men vi kan jo ikke gjøre noe mer enn legge til rette for at det skjer.