Fintech-Norge går sammen for å legge press på bankene
Ti selskaper har startet interesseorganisasjonen Fintech Norway for å få fortgang i bankenes arbeid med PSD2 og Open Banking.
– PSD2-saken gjorde jo at vi som er aktører i bransjen innledet en tettere dialog. Vi sitter med mange av de samme problemene. I stedet for at ti selskaper skal bruke ressurser hver for seg, fant vi ut at vi kan samordne ting og bruke tiden mer effektivt, sier Alf Gunnar Andersen, daglig leder i Horde og styreleder i den nye organisasjonen.
En av de mer interessante planene til Fintech Norway er å opprette et slags benchmarkside, som viser hvor PSD2-compliant norske banker er, men også hvor godt de legger til rette for «open banking» utenfor direktivet.
– Vi har sett på hvordan ting er blitt gjort i andre land. Dette er et eksempel på noe som har fungert godt. Det legger litt press på bankene, men vi håper det kan bli en viktig KPI, som bankene vil måle seg etter, sier Horde-sjefen.
Startet PSD2-debatten
Andersen var den som restartet PSD2-debatten i begynnelsen av november. Etter å ha testet ut bankenes API-er for kontoinformasjon og betalingsinitiering, sendte Horde brev både til Finanstilsynet og Konkurransetilsynet der selskapet pekte på at «API-ene som blir tilbudt er mildt sagt helt forferdelige».
Slik er situasjonen fortsatt, mener han.
– Finanstilsynet fremstår fortsatt som passivt. De sier de jobber med bankene, men vegrer seg litt for å ta i bruk verktøyene de har i kassen. Så lenge det ikke får noen konsekvenser for bankene, i form av tidsfrister eller annet, mener vi det ikke er holdbart, sier Andersen.
– Det betyr jo at vi er i en slags evig limbo. Det er selskaper som har løsningene klare, men som ikke vet når de kan begynne å skalere virksomheten, fortsetter han.
Begynte på Linkedin
Embryoet til Fintech Norway var en uformell diskusjon på Linkedin mellom Andersen, Christoffer Andvig i Neonomics og Sonni Christine Jakobsen i Bill Kill. Derfra flyttet samtalene seg over i en egen Slack-kanal, hvor flere medlemmer kom inn. I romjula var de ti selskapene som hadde sluttet til, klare for handling. Slik ble Fintech Norway stiftet.
Blant de ti medlemmene er det ikke bare startups (se faktaboks). Coop og Norgesgruppens betalingssamarbeid Aera er med, og det svenske milliardselskapet Tink likeså.
Den helt ferske organisasjonen er allerede i gang med dialogen. I forrige uke ble det avholdt et møte med IKT Norge, Finanstilsynet og DNB, og et nytt møte med IKT Norge og Finansdepartementet er planlagt.
Fyller viktig funksjon
Organisasjonen er ikke den eneste som har fintech-spørsmål på agendaen. Finans Norge, IKT Norge og NCE Finance Innovation er tre eksempler der både nye og etablerte aktører med slike saker på agendaen.
Andersen mener likevel at Fintech Norway fyller en viktig funksjon.
– Vi som er uavhengige aktører trenger en felles arena der vi kan fokusere på våre rammebetingelser, sier han.
En av de andre tre opprinnelige initiativtakerne, Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics, legger seg på samme linje.
– Gjennom en uavhengig interesseorganisasjon kan vi samordne innspill og bidra til større gjennomslag. Selskapene får derav mer tid til å fokusere på det som skaper verdi for kundene; utvikling av nye tjenester og produkter, sier Andvig i en pressemelding.