krypto
Firi satser på «etterforskning»: Vil hjelpe kunder å ta svindlere
I jakten på nye inntekter fant kryptobørs-selskapet en tjeneste flere hadde spurt etter i lang tid.
Etter at Firi hadde surfet på en medgangsbølge av dimensjoner, gikk de på en tilsvarende stor smell da kryptomarkedet kollapset i våres. Det resulterte i kraftige kostnadskutt og nedbemanning hos den norske kryptobørsen, men det gjorde også at teamet intensiverte jakten på nye inntekter. Nå når det nærmer seg slutten av året, ser det ut til å gå mot lysere tider for selskapet.
Inntektene tikker oppover igjen, og reduksjonen i kostnader har gjort at Thuc Hoang og teamet har kunnet konsentrere seg om nye satsinger. Et av produktene som har vokst frem i jakten på nye inntektsstrømmer, er en egen «etterforskningsarm» kalt Firi Analytics.
– I Firi har vi bygget markedsledende systemer, prosesser og kompetanse til å forhindre og oppdage forsøk på svindler og ulovlig virksomhet på blokkjeden. Nå åpner vi for å utnytte disse systemene og kompetansen til å blant annet hjelpe bedrifter eller privatpersoner som har vært utsatt for økonomisk svindel av større beløp, sier gründer og Firi-sjef Thuc Hoang.
– Firi betyr fyrtårn på norrøn, og hver dag forsøker vi å leve opp til navnet ved å gjøre det trygt og enkelt å investere i krypto. Analyse av svindelsaker er sånn sett en helt naturlig utvidelse av produktporteføljen vår, fortsetter Hoang.
Etterspurt
Det er ikke tatt ut av det blå at det er kunder der ute som har behov for en slik tjeneste. De siste månedene har Firi nemlig fått flere henvendelser fra aktører som ønsker hjelp.
Selv om analysebyrået Chainalysis rapporterer om en rekordlav andel kryptotransaksjoner som er tilknyttet ulovlige handler, har den enorme kryptoadopsjonen de siste årene likevel ført til et økt antall svindelsaker.
Kundene til den nye tjenesten fra Firi har ikke nødvendigvis selv investert i krypto.
– Vi ser at det er bedrifter og enkeltindivider som er svindlet på tradisjonelt vis og at pengene har havnet i kryptoverdenen. Vi blir et bindeledd som kan fortelle hva vi tror har skjedd og hvor pengene er blitt flyttet, sier strategisjef Carl Christian Ellingsen i Firi.
Rapportene kan for eksempel brukes inn mot Skatteetaten som dokumentasjon på tapte midler. De kan også gå til politiet for å redusere risikoen for at saken blir henlagt og øke sjansene for at midlene returneres. Henvendelser har først og fremst kommet fra advokatselskaper, men også fra forsikringsselskaper, banker og privatpersoner.
Analyserer, dømmer ikke
– Er dere et slags kryptopoliti?
– Vi er ikke politi, og har heller ikke det juridiske ansvaret. Til syvende og sist er det opp til andre å beslutte hvorvidt det har pågått ulovlig aktivitet på blokkjeden. Men vi kan tilby analysetjenester tilknyttet blokkjeden som ikke andre kan, presiserer Ellingsen.
Det er heller ikke slik at tilfellene dreier seg om penger som er satt inn hos Firi, men at analysene gjøres på tvers av kryptouniverset, ofte i de mørkere og mindre transparente krokene enn hos den norske kryptobørsen.
– Hva slags terskel skal dere ha for saker dere går inn i?
– I sakene som har dukket opp til nå har det alltid vært en advokat involvert. Vi har fått tilsendt dokumentasjon, og har tatt en vurdering ut fra dette.
En risikomotor
Ellingsen forklarer hvordan Firi ønsker å være en bro mellom tradisjonell finans og blokkjede-finans.
– Thuc og teamet har brukt mye tid på å bygge opp en veldig bra risiko-motor for å forhindre hvitvasking og terrorvirksomhet gjennom krypto. Vi har derfor veldig god kontroll på våre 163.000 kunder.
Han viser til at det har skjedd lite svindel på Firi-børsen. Firi sine systemer følger med på en rekke faktorer, blant annet hvilke adresser det sendes til og fra. De få gangene det skjer mistenkelige transaksjoner, rapporteres dette inn til Økokrim. Riktignok etter en liten sjekk på om alarmen er reell, ifølge Thuc Hoang:
– Systemet vårt er veldig ømfintlig, så iblant kvitteres det ut som falsk alarm, men vi liker heller å være litt proaktive enn å ta det på etterskudd. Det kan føre til at uttak tar litt lenger tid, men totalt sett er det til det beste for kundene, og helt nødvendig for at vi skal fortsette å være verdensledende på å oppdage og stanse svindel eller andre ulovlige transaksjoner.
En test
Foreløpig er Analytics som et eksperiment å regne hos Firi - det er fortsatt kryptobørsen og inntekter fra denne som er kjernen. Men det neste halve året skal de bruke tiden på å utforske forretningsmodeller og også muligheten for at det kanskje kan spinnes ut i et eget selskap.
Det kan bli både en abonnementsmodell for bedrifter som bruker tjeneste flere ganger i løpet av året, men også en standardisert pakke til kunder som bare trenger rapportene til et enkelttilfelle.
Og etter den enorme veksten i kryptomarkedet før kollapsen i våres, føler Firi-gründer Thuc Hoang at han er klar for å møte en eventuell kundetilstrømming også på dette området:
– Bull-markedet har validert systemet, vi er blitt battle-testa.